Πώς οι γάτες επιδρούν θετικά στην ψυχική και πνευματική υγεία μιας γυναίκας σε εγκυμοσύνη

από Μυρτώ Τζώρτζου

Η εγκυμοσύνη για τις γυναίκες είναι η πιο σημαντική στιγμή της ζωής τους. Στους 9 αυτούς μήνες αλλάζουν οι συνήθειές τους, είναι ευσυγκίνητες και περνούν ατελείωτες ώρες σκεπτόμενες το μωρό τους και την υγεία του. Η ύπαρξη ενός κατοικίδιου στο σπίτι, παρά την αντίθετη γνώμη κάποιων, είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη. Τόσο για την γυναίκα όσο και για το ίδιο το μωρό. Αυτό άλλωστε λένε και οι περισσότερες έρευνες.

από τη Μυρτώ Τζώρτζου (petpetmag@gmail.com)

Αν λοιπόν είστε σε ενδιαφέρουσα κατάσταση ή πρόκειται να βρεθείτε, ένα φουντωτό τετράποδο θα σας κάνει καλό τόσο συναισθηματικά όσο και πνευματικά. Θα σας βοηθήσει να απολαύσετε αυτούς τους 9 υπέροχους μήνες.

Αγάπη και αφοσίωση

Στο θέμα αυτό υπάρχει μια παρανόηση. Η συναναστροφή μια γυναίκας με ένα κατοικίδιο κατά διάρκεια της εγκυμοσύνης, όταν τηρούνται απόλυτα οι κανόνες υγιεινής, όχι μόνο δεν είναι επιβλαβής για εκείνη και το μωρό αλλά είναι και ιδιαίτερα ωφέλιμη. Φυσικά επιβάλλεται να κάνουμε στη γατούλα μας τα εμβόλιά της και ό,τι άλλο χρειάζεται ώστε να είναι απόλυτα υγιής.

Πολλά κατοικίδια δείχνουν μια απίστευτη ευαισθησία σε γυναίκες που βρίσκονται σε εγκυμοσύνη, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό. Μη λοιπόν ξαφνιαστείτε αν δείτε τη γάτα σας να γίνεται πιο τρυφερή και πιο χαδιάρα από πριν. Έχοντας μια γατούλα στο σπίτι το σώμα της εγκύου εκκρίνει περισσότερες ορμόνες χαράς και περισσότερη ντοπαμίνη και σεροτονίνη. Έτσι νιώθει χαλαρή και ευτυχισμένη.

Συναισθηματική στήριξη

Η περίοδος της εγκυμοσύνης μπορεί να είναι δύσκολη σε μια γυναίκα, είτε σωματικά είτε ψυχολογικά. Συνήθως αυτές που γίνονται για πρώτη φορά μητέρες έχουν αγωνία και ένταση. Αντί λοιπόν όλα αυτά να τα περνάτε μόνη σας, υπάρχει κάτι καλύτερο από μια τετράποδη συντροφιά;

Οι γάτες έχουν μια απίστευτη ικανότητα να σε κάνουν να νιώθεις ζεστασιά ενώ το γνωστό γουργουρητό τους έχει μεγάλα οφέλη στην πνευματική σας κατάσταση, ιδιαίτερα αν σε αυτή την περίοδο έχετε αρνητικά συναισθήματα ή συναισθήματα φόβου. Η γάτα θα σας βοηθήσει να χαλαρώσετε και να σκεφτείτε ευχάριστα πράγματα. Θα σας κάνει να νιώσετε σιγουριά.

Από την άλλη, έχοντας ένα κατοικίδιο τον καιρό που είστε έγκυος, είναι σαν να κάνετε πρόβα μωρού. Φροντίζοντάς το, δείχνοντάς του τα αισθήματά σας και έχοντας αναπτύξει μια στενή σχέση μαζί του είναι σαν να προετοιμάζεστε για τον ερχομό του παιδιού.

Φροντίστε λοιπόν τη γατούλα σας όσο μπορείτε, καλλωπίστε τη, χτενίστε τη, δώστε της πολλά χάδια, παίξτε μαζί της. Θα δείτε πόσα συναισθήματα, που μπορεί να μην ξέρατε ότι είχατε, θα βγουν στην επιφάνεια. Αυτή είναι η καλύτερη πρόβα μητρότητας.

Παράλληλα με την ευχάριστη αναμονή του ερχομού του παιδιού τους, πολλές γυναίκες έχουν στρες, βράδια χωρίς ύπνο και αγωνία για το πώς θα είναι η ζωή με το παιδί τους. Όλα αυτά είναι απολύτως φυσιολογικά. Έχει αποδειχτεί ότι όσες εγκυμονούσες ζουν μαζί με ένα κατοικίδιο ξεπερνάνε πιο εύκολα τα αρνητικά συναισθήματα και νιώθουν πιο άνετα για τη νέα κατάσταση που πρόκειται να έρθει. Έρευνες έχουν δείξει ότι η παρουσία ενός ζώου μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης.

Ωφέλιμη για την υγεία του μωρού

Αν τώρα μετά από όλα αυτά δεν έχετε πειστεί, θα σας αναφέρουμε ένα καλό που είναι πιο σημαντικό από όλα τα άλλα. Αν έχετε γατούλα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και φυσικά και μετά τη γέννηση του παιδιού σας, θα έχετε δημιουργήσει το τέλειο περιβάλλον για το μωρό σας όσον αφορά την υγεία του. Η ύπαρξη του ζώου βοηθάει στο να γίνεται πιο ισχυρό το ανοσοποιητικό του μωρού. Οι πιθανότητες δε να αναπτύξει αλλεργίες και να αρρωστήσει με ίωση είναι λιγότερες. Επίσης γίνεται και πιο ανθεκτικό σε αυτές.

Έρευνες έχουν δείξει ότι τα παιδιά που μεγαλώνουν με σκυλάκια και γατάκια στο σπίτι τους έχουν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν δερματίτιδες, έκζεμα, και άλλες παθήσεις του δέρματος.

Τέλος το να παίζουν, να φροντίζουν και να κάνουν παρέα με ζωάκια, τα παιδιά γίνονται πιο ευτυχισμένα και πιο κοινωνικά, καθώς μαθαίνουν την αίσθηση της φιλίας, αναπτύσσουν καλά συναισθήματα και μαθαίνουν και άλλα πράγματα σημαντικά που θα τα ακολουθούν σε όλη τους τη ζωή.

 

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο