petpet.newsΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑΚοροναϊός: Υπάρχει περίπτωση μόλυνσης από τα κατοικίδια;

ΥΓΕΙΑ

Κοροναϊός: Υπάρχει περίπτωση μόλυνσης από τα κατοικίδια;

Κοινοποιήστε το για να μην έχουμε αυτά που γίνονται στην Κίνα

Ένας σκύλος στο Χονγκ Κονγκ εμφανίστηκε «ασθενώς θετικός» στον νέο κοροναϊό και έχει τεθεί σε καραντίνα. Το υπουργείο Γεωργίας και Αλιείας του Χονγκ Κονγκ επιβεβαίωσε ότι επαναλαμβανόμενες εξετάσεις έδειξαν ότι το εν λόγω κατοικίδιο έχει χαμηλό επίπεδο ιικού φορτίου και ότι είναι πιθανό να πρόκειται για περίπτωση μετάδοσης του ιού από άνθρωπο σε ζώο.

Ο σκύλος, ένα πομεράνιαν, δεν έχει δείξει ακόμη κανένα σύμπτωμα της ασθένειας, αλλά ο ιδιοκτήτης του επιβεβαιώθηκε ότι ήταν μολυσμένος με τον κορωναϊό που προκαλεί τη νόσο Covid-19.

Καθώς ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στην Ελλάδα έχουν φτάσει τα 45 και παγκοσμίως φτάνουν τις 100.000 οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων ανησυχούν όλο και περισσότερο ότι θα μπορούσαν να κολλήσουν τον ιό από τα αγαπημένα τους ζώα τους – αλλά είναι επιστημονικά εφικτό;

Αρκετές παγκόσμιες υγειονομικές οργανώσεις έχουν εκδώσει συμβουλές λέγοντας ότι δεν υπάρχουν ακόμη ενδείξεις ότι τα κατοικίδια ζώα μπορούν να μεταδώσουν τον νέο κοροναϊό ή ακόμη και ότι μπορούν να μολυνθούν με αυτόν με τον ίδιο τρόπο όπως ο άνθρωπος. «Επομένως, δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για τη λήψη μέτρων για τα ζώα συντροφιάς», δήλωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας των Ζώων.

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ συμφώνησαν ότι «δεν υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι οποιαδήποτε ζώα, συμπεριλαμβανομένων των κατοικίδιων, θα μπορούσαν να αποτελέσουν πηγή μόλυνσης με τον νέο κοροναϊό».

Στο ίδιο πνεύμα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανέφερε: «Επί του παρόντος, δεν υπάρχουν στοιχεία ότι τα κατοικίδια ζώα, όπως τα σκυλιά ή οι γάτες,μπορούν να μολυνθούν με τον νέο κοροναϊό».

Ο Raymond R.R. Rowland, κτηνίατρος ειδικευμένος στον ιό της γρίπης των χοίρων στο Πανεπιστήμιο του Κάνσας, δήλωσε ότι ακόμη και αν ο σκύλος έχει λοίμωξη χαμηλού επιπέδου, «δεν σημαίνει ότι το ζώο είναι επαρκώς μολυσμένο ώστε να μπορεί να εξαπλώσει τον ιό». Ο σκύλος θα μπορούσε απλώς να είναι ένας φορέας της ασθένειας που ούτε νοσεί ούτε μολύνει άλλους ανθρώπους ή ζώα.

Δεν φαίνεται λοιπόν να υπάρχει λόγος να αλλάξουμε την καθημερινότητά μας με τα κατοικίδιά μας. Πάντως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας λέει ότι «είναι πάντα μια καλή ιδέα να πλένετε τα χέρια σας με σαπούνι και νερό μετά την επαφή με κατοικίδια ζώα. Αυτό σας προστατεύει από διάφορα κοινά βακτήρια όπως το E.coli και η σαλμονέλα, τα οποία μπορούν να μεταδοθούν από τα κατοικίδια στους ανθρώπους».

https://www.iatrikanews.gr/κοροναϊός-υπάρχει-περίπτωση-μόλυνση/

SHARE

Περισσότερα

MORE ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ

TOP LINE

9 συμπτώματα του σκύλου που πρέπει να μας οδηγήσουν στον κτηνίατρο
Βίντεο: Η ηθοποιός Φιλίτσα Καλογεράκου λέει ότι πήγαινε βόλτα το σκύλο της και την έβρισαν που είχε σκύλο
Εθελοντική Δράση Κτηνιάτρων: Στείρωσαν, εμβολίασαν και τσίπαραν 99 ζώα στις Σπέτσες
Κάθε πότε μπορώ να κάνω τον σκύλο μου μπάνιο;
Οι πιο τεμπέλικες ράτσες σκύλων
Όταν γατάκια συναντάνε για πρώτη φορά σκυλάκια
Γάτες και λουρί: Όσα πρέπει να ξέρετε
Ο Γιώργος Μαυρίδης, η Μόλυ και η ταλαιπωρημένη αλλά πλέον χαρούμενη Τσίχλα μας εύχονται Καλή Χρονιά
Αστυνομικοί έσωσαν σκυλίτσα που ήταν δεμένη με αλυσίδα και με σημάδια κακοποίησης στα ναυπηγεία Ελευσίνας
Μπορώ να αφήσω το σκύλο στο αυτοκίνητο με ανοιχτό παράθυρο;
Γκούρα της Βικτωρίας: Ένα από τα πιο όμορφα πουλιά στον κόσμο απειλείται με εξαφάνιση από τους κυνηγούς
Ο δήμος Αχαρνών πήγε να ταΐσει τα αδέσποτα