Μεσσήνη, παστούρωμα: Εθελοντές έσωσαν γαϊδουράκι που ήταν δεμένο στα πόδια του που είχαν μολυνθεί

από Μυρτώ Τζώρτζου
Άλλη μια περίπτωση παστουρώματος ζώου διαβάζουμε στη σελίδα του Φιλοζωικού Ομίλου Καλαμάτας. Τα περιστατικά πραγματικά, όπως γράφουν στη σελίδα τους οι εθελοντές του συλλόγου, δεν έχουν τελειωμό.
Σε όλη την Ελλάδα το παστούρωμα των ζώων είναι εδώ και δεκαετίες συνηθισμένη πρακτική.  Παστούρωμα (ή μπαστούρωμα ή περδούκλωμα ή περδούκλι) είναι το δέσιμο των ποδιών του ζώου μεταξύ τους, συνήθως ένα μπροστινό και ένα πίσω της ίδιας πλευράς ή τα πόδια ανά δύο δεμένα (διπλή παστούρα). Το παστούρωμα αποτελεί βαρύτατη μορφή κακοποίησης καθώς τα ζώα δένονται από πολύ μικρές ηλικίες – οι κτηνοτρόφοι δένουν τα πόδια των ζώων εκτροφής αμέσως μετά τον απογαλακτισμό τους – και περνούν όλη τους την ζωή έχοντας μεγάλες δυσκολίες στην παραμικρή τους κίνηση.
Για ένα λοιπόν ακόμα τέτοιο περιστατικό κλήθηκαν οι εθελοντές του συλλόγου σε δρόμο της Μεσσήνης, όταν ειδοποιήθηκαν για ένα γαϊδουράκι με δεμένα τα μπροστινά πόδια, μέσα στην αφόρητη ζέστη. Αμέσως έφτασαν στο σημείο και έκοψαν το σκοινί να απελευθερώσουν το ζώο από αυτή την αθλιότητα. Τα πόδια του ήταν πληγωμένα ενώ το ένα πίσω πόδι συγκεκριμένα ήταν με μολυσμένο τραύμα και σκουλήκια.
Το γαϊδουράκι μεταφέρθηκε στο κτηνιατρείο για τις πρώτες βοήθειες. Άμεσα ξεκίνησε κατάλληλη αγωγή για τη μόλυνση. Εκτός από αυτό ήταν φανερά υποσιτισμένο και ταλαιπωρημένο.
Οι εθελοντές του Φιλοζωικού Συλλόγου Καλαμάτας κάνουν έκκληση σε όποιον γνωρίζει κάτι για το περιστατικό να επικοινωνήσει με μήνυμα στη σελίδα τους ή με το Α.Τ. Μεσσήνης.

Και τα περιστατικα σημερα δεν εχουν τελειωμό… και η απόγνωση μας δεν περιγραφεται…Ειδοποιηθηκαμε σήμερα ότι στη Μεσσηνη στην οδο Κ.Κρομπα, τριγυρνουσε ένα γαιδουρακι με δεμένα τα μπροστινά πόδια, στο δρομο μες στην αφορητη ζεστη…Αμέσως εθελοντές έσπευσαν στο σημείο και έκοψαν το σχοινί γύρω από τα πόδια του. Τα πόδια του είναι πληγωμένα και το πίσω πόδι έχει μολυσμένο τραύμα και σκουλήκια. Παρά την ζέστη, οι εθελοντές μας κατάφεραν να τον πάνε σε κτηνίατρο όπου του δώθηκαν οι πρώτες βοήθειες και η καταλληλη αγωγη.Είναι υποσιτισμενος και ταλαιπωρημενος. Εάν κάποιος γνωρίζει κάτι για το ζώο να επικοινωνήσει με μηνυμα στη σελιδα μας ή με το Α.Τ. Μεσσηνης.

Δημοσιεύτηκε από Φιλοζωικός Όμιλος Καλαμάτας στις Σάββατο, 1 Αυγούστου 2020

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο