Εκπαιδευτική δράση του δήμου Πατρέων: Μαθητές μαθαίνουν για τα ζώα και για τη ζωή στο βυθό

από Μυρτώ Τζώρτζου
Στο πλαίσιο της Εβδομάδας Περιβάλλοντος με τίτλο «Δες το Σφαιρικά», οι μαθητές των σχολείων της πόλης μας μαθαίνουν για τη ζωή στο βυθό και για τα ζώα της στεριάς (συντροφιάς) καλλιεργώντας έτσι το σεβασμό προς τη φύση το περιβάλλον και τα άλλα είδη ζωής του πλανήτη.
Ο Χρήστος Καραφλός, εκπαιδευτής αυτοδυτών και προπονητής Τεχνικής Κολύμβησης, μιλά στους μαθητές για τη μαγεία του βυθού μέσα από μια πρωτότυπη παρουσίαση και επίδειξη. Αναφέρεται, στον εξοπλισμό που χρειάζεται ένας δύτης, την ασφαλή κατάδυση, τις εμπειρίες του από τον βυθό της Ελλάδας αλλά και από βυθούς του κόσμου, και τέλος στα ναυάγια του Πατραϊκού. Ευαισθητοποιεί του μαθητές ανασύροντας θαλάσσιους ρύπους και τονίζοντάς τους την αξία του υποθαλάσσιου και θαλάσσιου τοπίου.
Στη συνέχεια, προσωπικότητες ταυτισμένες με τη φιλοζωική δράση, όπως η Αλεξάνδρα Δημοπούλου, εθελόντρια, στέλεχος της Πανελλαδικής Φιλοζωικής Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας και Σύμβουλος Δημάρχου Πατρέων για θέματα προστασίας ζώων, η Ελένη Κασπίρη, θετική εκπαιδεύτρια ζώων συντροφιάς και η Γιούλη Ανωγιάτη, εθελόντρια για τη διάσωση ζώων, αναλύουν και συζητούν με τους μαθητές το θέμα των δικαιωμάτων και της προστασίας των ζώων, του σεβασμού σε κάθε έμβιο ον στον πλανήτη καθώς και το θέμα του περιβάλλοντος και της επιβάρυνσής του από την ανθρώπινη δραστηριότητα. Αναφέρονται, επίσης, στις υποχρεώσεις κηδεμόνων ζώων συντροφιάς και περιγράφουν τις ανάγκες των ζώων που ζουν μαζί μας.
Η «κακοποίηση» του θαλάσσιου φυσικού πλούτου και όλων των έμβιων ειδών είναι ζητήματα που απειλεί την ανθρώπινη ύπαρξη και αξιοπρέπεια. Μόνο η ευαισθητοποίηση, η αλλαγή στάσης και η εναντίωση απέναντι σε συμφέρονται που δημιουργούν τέτοιες αντιλήψεις μπορούν να την καταπολεμήσουν.

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο