Θλίψη: Με μαρτυρικό τρόπο πεθαίνουν τα ζώα της άγριας ζωής μέσα στις φωτιές που βάζουμε εμείς

από Μυρτώ Τζώρτζου

Τα μεγάλα θύματα των πυρκαγιών αυτών των ημερών είναι τα ζώα της άγριας φύσης. Μπορεί δυστυχώς να καίγονται και σκυλάκια και γατάκια και ζώα κτηνοτροφίας, όμως αυτό που γίνεται με την άγρια φύση είναι πέρα από κάθε φαντασία.

Και πρώτες από όλες οι χελώνες. Αυτά τα υπέροχα πλάσματα, τα οποία δεν μπορούν να τρέξουν και να φύγουν, πεθαίνουν με μαρτυρικό τρόπο.

Ο σταθμός πρώτων βοηθειών της ΑΝΙΜΑ στην Καλλιθέα γεμίζει μέρα με τη μέρα με τέτοια ζώα που έχουν καεί. Οι άνθρωποί της δεν προλαβαίνουν να περιθάλπουν. Κάνουν τα πάντα να θεραπεύσουν τις πληγές τους και να ζήσουν. Φυσικά δεν τα καταφέρνουν όλα. Τα εγκαύματα συχνά είναι πολύ μεγάλα.

Η ανάρτηση της γνωστής πλέον εθελοντικής ομάδας που κάνει απεγκλωβίσεις και διασώσεις Alma Libre – Hellenic Animal Rescue είναι ενδεικτική για το μέγεθος της δυστυχίας και της καταστροφής της άγριας ζωής. Μια καταστροφή ανυπολόγιστη.

Στις εικόνες βλέπουμε μια καμένη χελώνα. Μια εικόνα χίλες λέξεις. Και τις προσπάθειες των εθελοντών της Alma Libre να σώσουν πλάσματα που καίγονται.

Δείτε τη συγκινητική ανάρτηση της ομάδας:

Όταν καίγονται τα μέσα σου…

Οι χελώνες δεν μπορούν να τρέξουν. Είναι από τα πιο άμεσα θύματα σχεδόν κάθε φυσικής καταστροφής και βέβαια και των πυρκαγιών. Είναι από τα πλάσματα, τα οποία, αν βρεθούν κοντά στην πύρινη λαίλαπα, θα βρεθούν προ βέβαιου θανάτου. Κάποια απλά θα απανθρακωθούν και θα έχουν ένα θάνατο που τουλάχιστον θα είναι γρήγορος.

Υπάρχουν όμως κι οι άτυχες που θα βασανιστούν, θα εισπνεύσουν καπνούς κι αναθυμιάσεις, θα νιώσουν καυτή λαύρα αέρα βαθιά μέσα στα πνευμόνια τους μέχρι που θα αισθανθούν τις βλεννογόνους να εκρήγνυνται πριν βγει η ψυχή τους…

Κάποιες άτυχες χελωνίτσες τις βρήκαμε σε αυτήν την κατάσταση, με το πρόσωπό τους κατακόκκινο από τα αγγεία που είχαν σκάσει από την τρομερή πίεση. Δεν πρέπει να υπάρχει πιο φριχτός και τρομερός θάνατος που κανένα πλάσμα δεν του αξίζει.

Κάθε ζωντανή χελώνα που βρήκαμε συλλέχθηκε και φυγαδεύτηκε άμεσα. Βρήκαμε χελώνες να περιπλανώνται μόνες μέσα σε ωκεανούς στάχτης. Μαθημένες να περπατούν πολλά χιλιόμετρα στην καθημερινή ρουτίνα τους, δεν μπορούν να αντιληφθούν ότι τα πράσινα από χορταράκια εδάφη που γνώρισαν, μεγάλωσαν και έζησαν όλη τη ζωή τους δεν υπάρχουν πια.

Όλες τους έπεσαν με τα μούτρα όταν μπροστά τους μπήκε ένα μπολάκι με νερό. Αφυδατωμένες μέχρι τελικής πτώσης, όσες επέζησαν τους αξίζει μία καλύτερη τύχη. Στη νέα πραγματικότητα που ζουν, δεν υπάρχει πια ούτε ένα μικρό πράσινο φυλλαράκι για να ζήσουν.

Διακομίσθηκαν στο σταθμό πρώτων βοηθειών της ΑΝΙΜΑ – Σύλλογος Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής στην Καλλιθέα από όπου θα επανενταχθούν το συντομότερο σε ασφαλή τοποθεσία που θα προσομοιώνει το φυσικό τους περιβάλλον σε άλλα σημεία της Αττικής.

Μη προσδιορισμένος αριθμός χελωνών μαζεύτηκαν από τους εθελοντές μας όλες αυτές τις ημέρες, σε όλα τα σημεία της Αττικής που βρεθήκαμε. Δυστυχώς για κάθε μία ζωντανή βρήκαμε πολλαπλάσιες νεκρές…

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο