Κρήτη: Πυροβόλησαν και σκότωσαν τον Λάμπρο, το μικρό προστατευόμενο Σπιζαετό- Θεωρείται περιβαλλοντικό έγκλημα

από Μυρτώ Τζώρτζου

Εικοσιπέντε και πλέον χρόνια περιβαλλοντικών προγραμμάτων, αρκετά Ευρωπαϊκά κονδύλια και δράσεις ενημέρωσης των τοπικών κοινοτήτων σε όλη την Κρήτη, δεν στάθηκαν τελικά αρκετά για να πάμε, εν έτει 2021, ως κοινωνία ένα βήμα μπροστά και κάποιοι θρασύδειλοι να μην πυροβολούν ακόμα (!) αετούς!

Ο “Λάμπρος”, ένας νεαρός #Σπιζαετός που γεννήθηκε τον Μάρτιο του 2021 στο Πρασανό φαράγγι, κατέληξε πριν λίγες ημέρες (10/9/2021) νεκρός από πυροβολισμό σε αγροτική περιοχή νότια της Βασιλικής του Δήμου Γόρτυνας. Το πουλί σημάνθηκε τον Απρίλιο του 2021 με δορυφορικό πομπό και, μετά από περιπλάνηση 4 μηνών για αναζήτηση τροφής και επικράτειας, κατέληξε πριν από λίγες μέρες από πυροβολισμό.

⚠️ Όπως αποδείχθηκε από τη νεκροψία και τις ακτινολογικές εξετάσεις που ακολούθησαν, το αυστηρά προστατευόμενο αρπακτικό πουλί δολοφονήθηκε από βολή κυνηγετικού όπλου από σχετικά κοντινή απόσταση.
Ο εντοπισμός του κατέστη εφικτός χάρη στο δορυφορικό του πομπό που εξέπεμπε σήματα μετακίνησης ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Η παρουσία και η κίνησή του στις 10 Σεπτεμβρίου στη συγκεκριμένη περιοχή κίνησε τις υποψίες της ομάδας Προγράμματος LIFE Bonelli eastMed και οδήγησε τον υπεύθυνο Τηλεμετρίας στο σημείο όπου είχε πεθάνει το πουλί.
Δίπλα στο νεαρό Σπιζαετό βρέθηκε νεκρός και ένας πυροβολημένος Σφηκιάρης. Ο θύτης φρόντισε να κρύψει το πτώμα του ζώου μακρύτερα από το σημείο που άφησε την τελευταία του πνοή.
😡 Πρόκειται εμφανώς για άλλο ένα θρασύδειλο έγκλημα κατά της άγριας ζωής που καταγράφεται στο ιστορικό της Κρητικής κοινωνίας. Μια κοινωνία που δεν διστάζει να θανατώσει έναν εμβληματικό κάτοικο του νησιού, τον οποίον σε άλλες περιπτώσεις υμνεί με μαντινάδες και άλλες μορφές λαϊκής τέχνης…
Για το συγκεκριμένο περιστατικό έχει ήδη ενημερωθεί η αρμόδια για θέματα άγριας πανίδας Διεύθυνση Δασών Ηρακλείου και ο Εισαγγελέας, με εντολή του οποίου διενεργείται προανακριτική εξέταση ώστε να συλλεχθούν όλα τα πιθανά χρήσιμα στοιχεία (τύπος βλήματος, στίγματα από δορυφόρο και δεδομένα κινητής τηλεφωνίας) που θα οδηγήσουν στη σύλληψη του δράστη και απόδοση κατηγοριών για περιβαλλοντικό έγκλημα.
⚠️ Η θανάτωση αρπακτικών πουλιών αποτελεί ΕΓΚΛΗΜΑ.
Καλούμε όποιον διαθέτει στοιχεία που μπορούν να συμβάλουν στον εντοπισμό του δράστη να απευθυνθεί στο Δασονομείο Μοιρών στο 📞 28920 23028.
Η προστασία της φύσης της Κρήτης και η διαφύλαξη της φυσικής κληρονομιάς του νησιού είναι στο χέρι μας!
Διαβάστε περισσότερα στο 👇:
https://lifebonelli.eu/…/154-neo-periballontiko-egklhma…
Ο πυροβολημένος #Σπιζαετός όπως εντοπίστηκε στον τόπο του εγκλήματος
©Αρχείο ΠΚ-ΜΦΙΚ
Ο «Λάμπρος» κατά την ημέρα δακτυλίωσης και σήμανσής του με δορυφορικό πομπό από την Ομάδα του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης – Πανεπιστημίου Κρήτης, σε ηλικία 2 περίπου μηνών, στο πλαίσιο του Προγράμματος LIFE Bonelli East Med.
Ακτινογραφία με εμφανή τα σκάγια στο σώμα του νεαρού Σπιζαετού
Τα δύο νεκρά πουλιά ( Σπιζαετός & Σφηκιάρης) κατά τη διάρκεια της νεκροψίας
© Αρχείο ΠΚ-ΜΦΙΚ

Διαβάστε επίσης

1 σχόλιο

Glory Rozaki 16 Σεπτεμβρίου, 2021 - 3:55 μμ

Νομίζω ότι θα φύγω από όλες τις ομάδες για τα ζωάκια που κακοποιούνται. Δεν το αντέχω.

Reply

Αφήστε ένα Σχόλιο