Εθελοντές της Animal Action πήγαν στη Σαντορίνη να φροντίσουν γαϊδουράκια και μουλάρια του νησιού

από Μυρτώ Τζώρτζου
Το νησί της Σαντορίνης επισκέφτηκαν αυτές τις μέρες οι εθελοντές Φροντίδας Ιπποειδών της Animal Action με σκοπό τη φροντίδα των μουλαριών και γαϊδουριών του νησιού.
Η ομάδα φροντίζει τα μουλάρια και τα γαϊδουράκια της Σαντορίνης με ετήσιες επισκέψεις από το 2000.
Έτσι και φέτος το Σεπτέμβριο, ο Κώστας (κτηνίατρος), ο Τάσος (πεταλωτής) και ο Άλκης (τεχνικός δοντιών) επισκέφθηκαν τα Φηρά και φρόντισαν 16 μουλάρια, εξετάζοντας τη γενικότερη κατάσταση της υγείας τους, και λιμάροντας τα δόντια και τις οπλές όσων χρειάζονταν.
Όπως αναφέρουν οι εθελοντές κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ο κτηνίατρός τους παρατήρησε πως ένα από τα μουλάρια, ο Μάρκος, παρουσίαζε δυσκολία στην αναπνοή όταν ανέβαινε τα γνωστά σκαλοπάτια του νησιού. Ο Κώστας εξέτασε το Μάρκο με προσοχή και διέγνωσε ελαφριά πνευμονία, για την οποία του χορήγησε την κατάλληλη αγωγή.
Ένα άλλο μουλάρι, με εμφανή σημάδια πόνου και δυσφορίας (που όμως είχε ήδη αποσυρθεί από την εργασία από τον ιδιοκτήτη του), ήταν ο Χρήστος, η λεκάνη του οποίου είχε στο παρελθόν τραυματιστεί και πλέον κουτσαίνει. Η ομάδα μας του χορήγησε αναλγητικά και έδωσε τις κατάλληλες συμβουλές στον ιδιοκτήτη για τη σωστή διαχείριση της κατάστασής του.
Εκτός από τα Φηρά, η ομάδα επισκέφτηκε επίσης τα ιπποειδή στο καταφύγιο του Santorini Animal Welfare Association – SAWA, τα περισσότερα από τα οποία είναι μεγάλης ηλικίας και έχουν εγκαταλειφθεί από τους ιδιοκτήτες τους επειδή δεν είναι πλέον σε κατάσταση να δουλεύουν.
Η ομάδα αναφέρει: “Σε αυτά τα ηλικιωμένα ζώα προσφέραμε ιδιαίτερη φροντίδα. Όσο λυπηρό και αν είναι να βλέπουμε αυτά τα σκληρά εργαζόμενα ζώα να εγκαταλείπονται, όταν χρειάζονται φροντίδα και αγάπη περισσότερο από ποτέ, ανακουφιζόμαστε πολύ που υπάρχουν καταφύγια σαν το SAWA που τους δίνουν θαλπωρή και ένα ασφαλές μέρος να περάσουν τα τελευταία τους χρόνια με ηρεμία.”
Η Animal Action πραγματικά κάνει ό,τι μπορεί βοηθώντας αυτά τα ταλαιπωρημένα και κακοποιημένα πλάσματα.
Η Σαντορίνη, η Ύδρα και πολλά άλλα μέρη της Ελλάδας κακοποιούν με τον πιο φριχτό τρόπο τα ιπποειδή. Η Σαντορίνη είναι ένας παράδεισος για τους τουρίστες και ένας τόπος μαρτυρίου για αυτά τα ζώα. Όσες προσπάθειες-ακόμα και παγκόσμιες- και αν έχουν γίνει, έχουν όλες πέσει στο κενό.
Και αυτό γιατί τα πάντα υποκλίνονται στο κέρδος. Τα ζώα αυτά είναι εργαλεία. Δυστυχώς. Και όσες υποσχέσεις και αν έχει δώσει κατά καιρούς το Κράτος για κάποια επίλυση του προβλήματος αυτού, δεν έκανε απλά τίποτα. Όλα μένουν στα χαρτιά.
Η μόνη λύση βρίσκεται στα χέρια μας. Να μην ανεβαίνουμε στα ζώα αυτά για να πάμε βόλτα. Να ενημερώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους. Και να ενημερωθούν και οι ξένοι που χαίρονται με αυτό χωρίς να γνωρίζουν τι κρύβει από πίσω. Κάποιοι σίγουρα γνωρίζουν. Όμως πολλοί αγνοούν. Αυτούς πρέπει να ενημερώνουμε. Και να τους θυμίζουμε ότι υπάρχει και το υπέροχο τελεφερίκ.
από τη Μυρτώ Τζώρτζου, myrto1@hotmail.com
Διαβάστε και αυτά:
Οι εθελοντές της Animal Action πήγαν στην Κάρπαθο να φροντίσουν τα γαϊδουράκια και τα μουλάρια του νησιού – Petpet.news
Η Animal Action Hellas βρίσκεται στην Πάρο για να φροντίσει τα ιδιόκτητα γαϊδουράκια – Petpet.news
6 χρόνια συνεργασίας για τη φροντίδα αδέσποτων ζώων – Petpet.news

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο