Φλώρινα: Αρκουδάκι, πιο μικρό και από παιδικό παιχνίδι, τριγυρνούσε μόνο του- Το έχει πλέον ο Αρκτούρος (ΒΙΝΤΕΟ)

από Μυρτώ Τζώρτζου

Ένα υπέροχο αρκουδάκι στη Φλώρινα βρίσκεται πλέον για φροντίδα στα χέρια των ανθρώπων του Αρκτούρου. Το αρκουδάκι, ηλικίας 3 μηνών περίπου, έμεινε ορφανό. Σώθηκε έπειτα από κινητοποίηση κατοίκων του Πολυπόταμου Φλώρινας, οι οποίοι ειδοποίησαν την Ομάδα Άμεσης Επέμβασης (ΟΑΕ) του Αρκτούρου.

Ο Θωμάς, -οι κάτοικοι του έδωσαν αυτό το όνομα γιατί βρέθηκε την Κυριακή του Θωμά- είναι ένας… survivor. Έχασε τη μαμά του για άγνωστους λόγους και περιπλανήθηκε μόνος για τουλάχιστον 2-3 ημέρες σε μία ηλικία που η επιβίωσή του εξαρτάται άμεσα από το μητρικό γάλα, καθώς είναι η κύρια τροφή του. Αυτός, όμως, επιβίωσε τρώγοντας καρπούς και χόρτα! Από τα 11 αρκουδάκια που έχει επανεντάξει στη φύση ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ ως τώρα, είναι ο μοναδικός που έζησε για τόσες ημέρες χωρίς τη μητέρα του.

Η Ομάδα Άμεσης Επέμβασης (ΟΑΕ) του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ ειδοποιήθηκε αρχικά λίγες ημέρες νωρίτερα, στις 28 Απριλίου, για ένα αρκουδάκι που ήταν μόνο του μέσα σε χωράφι έξω από τον Πολυπόταμο. Ωστόσο, έπειτα από λίγο, απομακρύνθηκε.

Μερικές ημέρες αργότερα, την Κυριακή 1 Μαΐου, κάτοικοι του χωριού επικοινώνησαν και πάλι με τον ΑΡΚΤΟΥΡΟ αναφέροντας ότι ένα αρκουδάκι φετινής γέννας γυρνούσε μόνο του στο κέντρο του χωριού. Ακολουθώντας τις υποδείξεις της ΟΑΕ, το περιόρισαν σε ασφαλές σημείο μέχρι την άφιξή της.

Ο Θωμάς μεταφέρθηκε στο Κτηνιατρείο Άγριων Ζώων του Διεθνούς Περιβαλλοντικού Κέντρου ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ. Ο πρώτος έλεγχος έδειξε μόνο ότι ήταν ελαφρώς λιποβαρής και υποσιτισμένος, όμως σε άριστη υγεία! Από την πρώτη στιγμή τρέφεται με ειδικό παρασκεύασμα γάλακτος, υποκατάστατο του μητρικού, ενώ ήδη δείχνει προτίμηση και σε μικρά κομμάτια φρούτων.

Ο Θωμάς θα ενταχθεί στο πρόγραμμα περίθαλψης και επανένταξης του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ με σκοπό την επιστροφή του στο φυσικό περιβάλλον σε ένα περίπου χρόνο. Αν και συνήθως τα ορφανά αρκουδάκια αναζητούν τη στοργή από τους φροντιστές τους τις πρώτες ημέρες, ο Θωμάς τους αποφεύγει δείχνοντας ήδη την άγρια φύση του.

Οι πολίτες ή εταιρείες που επιθυμούν να υποστηρίξουν την ανατροφή του μπορούν να υιοθετήσουν συμβολικά τον Θωμά μέσα από το παρακάτω link https://www.arcturos.gr/adoption/thomas

Οι δράσεις περίθαλψης και επανένταξης άγριων ζώων του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ υποστηρίζονται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος & Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α).

Ο Αρκτούρος είναι μία αστική, μη κυβερνητική και μη κερδοσκοπική, περιβαλλοντική οργάνωση που ιδρύθηκε το 1992 και έχει ως στόχο την προστασία της άγριας πανίδας και του φυσικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Αφορμή της ίδρυσής του ήταν η ανάγκη εύρεσης άμεσης λύσης στο τότε διαρκώς αυξανόμενο πρόβλημα της αιχμαλωσίας αρκούδων αλλά και λύκων. Μια αφορμή που οδήγησε σε ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο δράσεων και ενεργειών.

Μέσα στις δράσεις του Αρκτούρου είναι επίσης και η εκπόνηση επιστημονικών μελετών, η παροχή περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης του κοινού στα ζητήματα βιοποικιλότητας και αειφορίας, ενώ προσπαθεί να ασκεί πολιτική πίεση βασιζόμενος σε ολοκληρωμένα προγράμματα και λύσεις.

Arcturos.gr | ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο