Αναβλήθηκε μετά την εισαγγελική παρέμβαση η γιορτή υιοθεσίας αδέσποτων των Atenistas

από Μυρτώ Τζώρτζου

Τον περασμένο Απρίλιο και για πρώτη φορά σκεφτήκαμε, στο πλαίσιο των δεκάδων δράσεων της εξαετούς πορείας μας, να οργανώσουμε μια εκδήλωση για τα αδέσποτα, με τη συμμετοχή φιλοζωικών οργανώσεων, όπου θα δινόταν έτσι η ευκαιρία με μια μαζική συμμετοχή και βολική για ενδιαφερομένους πλατφόρμα γνωριμίας, οι επισκέπτες να εκδηλώνουν ενδιαφέρον για σκύλους που είναι διαθέσιμοι για υιοθεσία και φιλοξενούνται στις δομές των οργανώσεων. Η εκδήλωση στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία, πολλά σκυλιά βρήκαν οικογένεια και το σημαντικό πολύς περισσότερος κόσμος γνώρισε το εξαιρετικό έργο των σωματείων. Με το ίδιο σκεπτικό πήραμε την πρωτοβουλία με αφορμή την παγκόσμια ημέρα ζώων 4/10 να διοργανώσουμε την Κυριακή 9/10 ανάλογη εκδήλωση προσδοκώντας με βάση την καλή υστεροφημία που έλαβε η πρώτη, να βοηθήσουμε σκυλιά που φιλοξενούνται να βρούνε επιτέλους σπίτι προωθώντας το έργο της φιλοζωίας ακόμη περισσότερο.

Δυστυχώς αυτή τη φορά αντιμετωπίσαμε πρόβλημα, μιας και λίγες μέρες πριν την εκδήλωση, έγινε καταγγελία στον Εισαγγελέα, και ακολούθησε ανακοίνωση από την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και κοινοποιήθηκε σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς της εκδήλωσης, η οποία ζητά να εφαρμοστούν τα εξής:
“Να είναι νομίμως λειτουργούντα σωματεία, να υπάρχει σύμβαση με τους αρμόδιους ∆ήμους στην οποία θα αναφέρεται ότι τους έχει δοθεί η δυνατότητα της περισυλλογής των αδέσποτων ζώων και υπογραφής της δήλωσης υιοθεσίας για λογαριασμό τους. Επίσης τα ζώα αυτά θα πρέπει να είναι ηλεκτρονικά σημασμένα και καταγεγραμμένα στη διαδικτυακή ηλεκτρονική βάση δεδομένων του ΥΠΑΑΤ, στην οποία θα φαίνονται οι ∆ήμοι αυτοί ως προσωρινοί ιδιοκτήτες τους. Μετά δε την υπογραφή της δήλωσης υιοθεσίας η αλλαγή ιδιοκτησίας πρέπει να αποτυπωθεί στην ηλεκτρονική βάση δεδομένων του ΥΠΠΑΑΤ σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία (νόμος 4039/2012 α15) όπως αυτός ισχύει.”

Στην πραγματικότητα όμως οι περισσότεροι Δήμοι δεν έχουν προχωρήσει σε συμβάσεις με τα νομίμως λειτουργούντα σωματεία ούτε και τηρούν μητρώο καταγραφής ζώων. Επίσης, δεν προκύπτει εκ του νόμου καμία υποχρέωση των σωματείων να συμβάλλονται με το Δήμο. Τα σωματεία έχουν καταστατικό που εγκρίνεται από το Πρωτοδικείο και μέσα στο οποίο αναφέρεται η διάσωση ζώων από τους δρόμους.
Και έτσι συμβαίνει το εξής: εφόσον αντίστοιχες υποδομές για τη φροντίδα των χιλιάδων αδέσποτων ουσιαστικά δεν υπάρχουν, έρχεται η κοινωνία των πολιτών, οργανώνεται σε φιλοζωικές ομάδες, λαμβάνουν νομική αναγνώριση, προσφέρουν τεράστιο έργο, περιθάλπουν, εμβολιάζουν, στειρώνουν, εκδίδουν βιβλιάρια υγείας, φροντίζουν, και με πολύ προσωπικό χρόνο προωθούν προς υιοθεσία, τα χιλιάδες αδέσποτα σκυλιά που εγκαταλείπονται στην χώρα μας και καλύπτουν εθελοντικά το τεράστιο κρατικό κενό στην μέριμνα αυτών των ψυχών.

Εκ των πραγμάτων η ζητούμενη δήλωση των οργανώσεων ότι έχουν τα σκυλιά δηλωμένα στους δήμους δεν μπορεί να δοθεί και έτσι θα αντιμετωπίσει η εκδήλωση της Κυριακής νομικά προβλήματα. Κατόπιν τούτου, αποφασίζουμε -μετά από συζήτηση και κατάθεση εύρους απόψεων των οργανώσεων-, την αναβολή της εκδήλωσης για τον κύριο λόγο πως δεν θέλουμε να συνδεθεί η φιλοζωία ούτε με κραυγές, συγκρούσεις και παρουσία της Αστυνομίας και το σημαντικότερο να προστατέψουμε τα ζώα που φιλοξενούν τα Σωματεία από οποιοδήποτε ενδεχόμενο την ημέρα της εκδήλωσης.

Η φιλοζωία είναι μια καθημερινή ηθική στάση ζωής απέναντι στα ζώα, που καθημερινά κερδίζει όλο και περισσότερο κόσμο. Μέσω των κοινωνικών δικτύων πια, άνθρωποι ενημερώνονται για τις κακουχίες που περνούν τα αδέσποτα στη χώρα μας, για το έργο ανθρώπων που έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στο να βοηθάνε αφιλοκερδώς (και αυτό ισχύει για όλες τις οργανώσεις που δήλωσαν συμμετοχή στην εκδήλωσή μας), και δημιουργείται μια νέα μαγιά ανθρώπων που δεν βλέπουν τη φιλοζωία σαν έναν περιχαρακωμένο χώρο αποκλειστικής ενασχόλησης μιας μικρής ομάδας ανθρώπων, αλλά μια αυτονόητη ενέργεια αλληλεγγύης και ανθρωπιάς.

Λυπούμαστε για όσους αντιλαμβάνονται την φιλοζωία διαφορετικά, θεωρούμε ότι το νερό έχει κυλήσει και τέτοιες αντιλήψεις θα εξαφανιστούν με το χρόνο. Είναι δε σημαντικό, οι φιλόζωοι πολίτες να ενδυναμώσετε ακολουθώντας το έργο αυτών των οργανώσεων μέχρι επιτέλους οι κρατικές δομές να αναλάβουν τις ευθύνες που… το ίδιο το κράτος ψήφισε!

-Στις επόμενες μέρες θα ακολουθήσουν συλλογικά κινήσεις για να αποκαλυφθεί το μέγεθος του παράλογου του θέματος και επίλυσή του καθώς και σε νέο χρόνο, διοργάνωση της αναβληθείσας εκδήλωσης.
Ευχαριστούμε για την κατανόηση και ζητούμε συγνώμη για την αναστάτωση.» Atenistas – Αθηναίοι στην πράξη.

Οργανώσεις που συμμετείχαν:
– Τμήμα αστικής πανίδας Δήμου Αθηναίων-Υπηρεσία Αδέσποτων
– ΖωοφιλικήΈνωση Ηλιούπολης
– Ζωοφιλικός Σύλλογος Περάματος (ΖΩ. ΣΥ. ΠΕ)
– ΣΑΖΑ Φιλοζωικός Σύλλογος Αλίμου
– Σωματείο προστασίας δικαιωμάτων ζώων “Οδυσσέας” (Καταφύγιο Ζωγράφου)
– Πολιτιστικό & Φιλοζωικό Εθελοντικό Σωματείο Ν. Τρικάλων«ARTEMIS»
– Σωματείο “Φιλόζωοι Χαϊδαρίου”
– Φιλοζωική Ένωση Νέας Ιωνίας
– Φιλοζωικό Σωματείο “Αδέσποτη Ελπίδα”
– Φιλοζωικό Σωματείο Νίκαιας-Κερατσινίου
– SAPT Hellas
– SCARS – Second Chance Animal Rescue Society
– Stray.gr – Σωματείο Περίθαλψης & Προστασίας Αδέσποτων Ζώων
– StrayCare.gr Αδέσποτη Φροντίδα
Δεκάδες σκυλάκια από μικρά ως μεγάλα θα ήταν εκεί και θα περιμέναν να βρουν επιτέλους ένα σπίτι!
Οι υιοθεσίες θα πραγματοποιούνταν μέσω των οργανώσεων, με συμβόλαιο υιοθεσίας, και με τις προϋποθέσεις που ορίζονται από τον νόμο.
Η εκδήλωση είχε την υποστήριξη του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων.

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο