Ποιον βλέπουν οι σκύλοι στα όνειρά τους;

από Μυρτώ Τζώρτζου

Μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα συνέντευξη έδωσε στο γνωστό αμερικανικό περιοδικό “People” η Dr. Deirdre Barrett, καθηγήτρια και κλινική ψυχολόγος σχετικά με τη θεωρία της Εξέλιξης στην Ιατρική Σχολή του Harvard, η οποία αναφέρθηκε στο αν οι σκύλοι βλέπουν όνειρα και ποιο είναι το περιεχόμενο αυτών των ονείρων.

Η Barrett ισχυρίζεται ότι είναι πολύ πιθανό οι σκύλοι να ονειρεύονται τους ιδιοκτήτες τους. Σύμφωνα με την ίδια, παρόλο που δεν υπάρχει τρόπος να διαπιστωθεί με σιγουριά τι ακριβώς βλέπουν στον ύπνο τους, το συμπέρασμα πως τα όνειρά τους αντλούν από την καθημερινότητά τους, πχ. τους ανθρώπους, είναι απολύτως ασφαλές: “Οι άνθρωποι ονειρεύονται τα πράγματα που τους κεντρίζουν το ενδιαφέρον μες στην ημέρα, αλλά πιο παραστατικά και λιγότερα λογικά. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να θεωρούμε πως τα ζώα διαφέρουν. Από τη στιγμή που οι σκύλοι είναι εξαιρετικά δεμένοι με τους ιδιοκτήτες τους, είναι πολύ πιθανό ο σκύλος σας να ονειρεύεται το πρόσωπό σας, τη μυρωδιά σας και το αν σας ευχαριστεί ή σας ενοχλεί. Επίσης τα περισσότερα θηλαστικά έχουν τα ίδια στάδια ύπνου με τον άνθρωπο, όπως αυτό όπου ο εγκέφαλος βυθίζεται σε βαθύ ύπνο και είναι λιγότερο ενεργός. Το στάδιο αυτό είναι γνωστό ως REM (με ταχείες οφθαλμικές κινήσεις). Ο REM ύπνος είναι “βαθύς” και σχετίζεται με την εμφάνιση των ονείρων, αφού στο 70-80% των αφυπνίσεων κατά τη φάση REM υπάρχει ανάμνηση ονείρων. Από την άλλη οι γάτες φαίνεται σαν να κυνηγούν ποντίκια στα όνειρά τους”.

Από τη στιγμή της δημοσίευσης της νέας έρευνας της Barrett, τα social media έχουν κατακλυστεί από φωτογραφίες κατοικίδιων που κοιμούνται.

1476203880-980x-1 cveostiweaajzyh cvfcuepvuaezaco cviaperwgaqqzj8 cvlh2yqusaaa4nb

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο