Πώς θα διαλέξετε το σωστό κρεβάτι για το σκύλο σας

από Μυρτώ Τζώρτζου

Το μέγεθος του κρεβατιού του σκύλου μας είναι ιδιαίτερα σημαντικό για να του εξασφαλίσουμε έναν άνετο χώρο για τον ύπνο και την ξεκούρασή του αλλά και ένα ευχάριστο μέρος για παίξει και να χαλαρώσει. Κάθε σκύλος δεν είναι ίδιος και για το λόγο αυτό θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στην επιλογή μας. Ποτέ δεν πρέπει η επιλογή του μεγέθους να γίνει με το μάτι ή στο περίπου, δηλαδή να το αφήσουμε στην τύχη.

Η επιλογή του σωστού μεγέθους έχει να κάνει με πολλούς παράγοντες. Το κυριότερο φυσικά είναι το μέγεθος και βάρος του σκύλου ώστε να είναι άνετο το κρεβάτι που θα ξαπλώσει. Κάθε σκύλος συνηθίζει να κοιμάται με διαφορετικό τρόπο και έτσι ένα κρεβάτι μπορεί να μην είναι το ίδιο άνετο για δυο σκύλους ίδιου μεγέθους. Δυο σκύλοι που έχουν το ίδιο μέγεθος και κιλά μπορεί να μη βολεύονται με το ίδιο κρεβάτι και ο ένας να χρειάζεται πιο μεγάλα μεγέθη.

Επίσης σημαντικό είναι και το να έχουμε αποφασίσει για τη χρήση του κρεβατιού. Αν το προορίζουμε για το αυτοκίνητο, θα πρέπει να συνδυάσουμε την άνεση με το μικρότερο δυνατό μέγεθος ώστε να μη στριμώξουμε ένα μεγάλο κρεβάτι σε μικρό χώρο και να μην μπορεί να απλωθεί. Επίσης αν πρόκειται για ένα κρεβάτι που θα μεταφέρουμε μαζί μας σε ταξίδια, θα πρέπει να έχουμε υπόψιν μας τόσο το ότι θα πρέπει να χωρά στις αποσκευές μας όσο και το ότι ο χώρος που θα μείνουμε θα πρέπει να το χωρά.

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε το πραγματικό μέγεθος του σκύλου μας. Οι περισσότερες λάθος αγορές κρεβατιού γίνονται επειδή η εκτίμηση του μεγέθους έγινε με το μάτι ή κατά προσέγγιση. Αν υπάρχει ήδη κρεβάτι που χρησιμοποιούμε και γνωρίζουμε ότι ο σκύλος κοιμάται άνετα σε αυτό, τότε δεν έχουμε παρά να το μετρήσουμε ώστε να γνωρίζουμε τις διαστάσεις του. Αν δεν υπάρχει προηγούμενο κρεβάτι, τότε μια σωστή μέτρηση του σκύλου θα μας βοηθήσει να κάνουμε τη σωστή επιλογή.

Θα πρέπει να μετρήσουμε το σκύλο μας κατά τη στιγμή που θα έχει πάρει μια άνετη στάση. Στη διάσταση αυτή θα πρέπει να προσθέσουμε άλους 15-25 πόντους ώστε να του παρέχουμε τη μέγιστη άνεση όταν ξαπλώνει στο κρεβάτι του. Φυσικά θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας τις συνήθειες του σκύλου και τον τρόπο που του αρέσει να ξαπλώνει. Ένας εξίσου πρακτικός τρόπος είναι να στρώσουμε στο πάτωμα ένα μεγάλο κομμάτι χαρτί ή μια εφημερίδα και να βάλουμε το σκύλο να ξαπλώσει πάνω. Στη συνέχεια σημειώνουμε γύρω του με ένα μαρκαδόρο ένα παραλληλόγραμμο ή κύκλο και το μετράμε.

Στον παρακάτω πίνακα μπορούμε να δούμε κάποια ενδεικτικά μεγέθη κρεβατιών ανάλογα με τα κιλά του σκύλου μας. Υπενθυμίζουμε και πάλι ότι είναι αναγκαίο να γίνει μέτρηση του σκύλου και όχι κατευθείαν επιλογή. Στις διαστάσεις μπορεί να υπάρχει απόκλιση + ή – 10 εκατοστά ανάλογα με τις συνήθειες του σκύλου.

0-5 κιλά       45cm x 35cm
5-10 κιλά     60cm x 45cm
10-25 κιλά   70cm x 55cm
25-35 κιλά   90cm x 60cm
35-45 κιλά   100cm x 65cm
45+ κιλά      110cm x 70cm

Πηγή:https://www.pet-accessories.gr/

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο