“Αν ήσουν ζώο, ποιο ζώο θα ήσουν;”: Ένα υπέροχο βιβλίο για παιδιά από τον Φίλιππο Μανδηλαρά

από Μυρτώ Τζώρτζου

Η δασκάλα ζητάει από τα παιδιά να φέρουν στην τάξη τα αγαπημένα τους ζωάκια. Φυσικά δεν περίμενε ότι η τάξη θα μεταμορφωνόταν σε ζούγκλα, σε σαβάνα και σε ωκεανό. Γιατί τα παιδιά φέρνουν αληθινά ζώα! Ζώα τρομακτικά και άγρια, φιλικά ή ήρεμα, ντροπαλά ή περήφανα, εκνευριστικά ή ανυπόφορα, επιθετικά ή υποχωρητικά! Όπως άλλωστε είναι τα ίδια τα παιδιά.

Ο Φίλιππος Μανδηλαράς δε θα μπορούσε να περιγράψει καλύτερα και πιο εύστοχα την αγωνία των παιδιών να ενταχθούν στο σχολικό περιβάλλον, να γίνουν αποδεκτά, να αρέσουν, να αποκτήσουν φίλους, να αντιμετωπίσουν την απόρριψη ή το φόβο της απόρριψης, να διαχειριστούν τα συναισθήματά τους.

Χωρίς ίχνος διδακτισμού, με αφοπλιστική ειλικρίνεια και αμεσότητα, ο συγγραφέας πλάθει χαρακτήρες με τους οποίους ένα παιδί ταυτίζεται και αναγνωρίζει εύκολα, στον εαυτό του αλλά και στο περιβάλλον του, και μιλάει για τη διαφορετικότητα, την αποδοχή, την ενσυναίσθηση, με σεβασμό και κατανόηση.

Στο τέλος της ημέρας τα παιδιά θα εκφράσουν τα συναισθήματά τους, ό,τι κι αν νιώθουν το ένα για το άλλο, αλλά κυρίως το θυμό, τον φόβο, την ντροπή τους, και θα καταλάβουν πως η καλύτερη παρέα είναι Όλοι Μαζί!

Ο συγγραφέας δίνει το ερέθισμα στα παιδιά να κατανοήσουν τις πιο παράξενες συμπεριφορές των συμμαθητών τους, αλλά και να ερμηνεύσουν τη δική τους συμπεριφορά. Φαίνεται να γνωρίζει πολύ καλά τον συναισθηματικό κόσμο των παιδιών και αυτό το βιβλίο είναι η καλύτερη απόδειξη.

Ο Χρήστος Κούρτογλου ζωγραφίζει τους χαρακτήρες –παιδιά και ζώα– με μοναδικό τρόπο.

Το “Αν ήσουν ζώο, ποιο ζώο θα ήσουν;” είναι ένα αστείο, διασκεδαστικό βιβλίο, για όλους, για
παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικούς.

Συγγραφέας: Φίλιππος Μανδηλαράς | Εικονογράφηση: Χρήστος Κούρτογλου | εκδόσεις Πατάκη |Ημερομηνία Έκδοσης: Νοέμβριος 2018 | Σελίδες: 40 |Διαστάσεις: 21Χ28

Πηγή: http://tetartopress.gr/

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο