“Έφυγε” ο Αμερικανός φιλόσοφος των ζώων

από Μυρτώ Τζώρτζου

Έφυγε πριν από λίγες μέρες, στις 17 Φεβρουαρίου, στο σπίτι του στη Βόρεια Καρολίνα των Ηνωμένων Πολιτειών από πνευμονία και σε ηλικία 78 χρόνων, ο γνωστός Αμερικανός φιλόσοφος Tom Regan, συγγραφέας του έργου με το οποίο θεμελιώθηκε το κίνημα προάσπισης των δικαιωμάτων των ζώων.

από τη Μυρτώ Τζώρτζου (petpetmag@gmail.com)

Ομότιμος καθηγητής φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας, ο Tom Regan έγραψε μεταξύ άλλων το σύγγραμμα «Τα δικαιώματα των Ζώων» (“The Case for Animal Rights”), που εκδόθηκε το 1983 στις ΗΠΑ και μεταφράστηκε σε πολλές γλώσσες.

Ο Regan δίδαξε για πάνω από 30 χρόνια το μάθημα της Ηθικής στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας. Το ριζοσπαστικό βιβλίο του “Τα Δικαιώματα των Ζώων” εξετάζει τι είναι ηθικό και δίκαιο, καταλήγοντας σε συμπεράσματα που πολλοί θεωρούν ακραία. Αναφέρει ότι πρέπει να σταματήσει η κτηνοτροφία, η σφαγή των ζώων για ανθρώπινο όφελος, το εμπόριο γούνας, αλλά και η χρήση πειραματόζωων στην επιστήμη.

“Πολλοί πιστεύουν ότι είμαστε ανώτερο είδος επειδή έχουμε τη λογική. Εγώ δεν είμαι σίγουρος. Θα έλεγα απλώς ότι είμαστε διαφορετικοί από τα ζώα. Εκείνα τρέχουν γρηγορότερα από εμάς, κολυμπούν πιο γρήγορα ή πετούν. Η μοναδικότητα που λέμε ότι έχουμε ως λογικά όντα μας φορτώνει με βαριές ευθύνες απέναντι στα ζώα. Δηλαδή, ένα λογικό ον πρέπει να κατανοεί ότι είναι λάθος να εκμεταλλεύεται τα άλλα πλάσματα. Τα πειραματόζωα υποφέρουν μια φρικτή ζωή, αλλά αυτό είναι νόμιμο. Τα μωρά της φώκιας εξοντώνονται για τη γούνα τους, όμως ο νόμος είναι με το μέρος του εκτελεστή. Ο ρόλος των ζώων είναι να ζουν ελεύθερα και να κρατούν συντροφιά στον άνθρωπο”, έχει πει αναλύοντας τη θεωρία του.

 

 

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο