petpet.newsPeopleΓνωρίστε τη Βρετανίδα που σώζει τα χιλιάδες αδέσποτα ζώα της Ρουμανίας

Alison Standbridge

Γνωρίστε τη Βρετανίδα που σώζει τα χιλιάδες αδέσποτα ζώα της Ρουμανίας

Από το 2013 έχει βρει σπίτι σε 2,000 σκυλάκια

Κάθε βράδυ επιστρέφοντας από τη δουλειά η 47χρονη Βρετανίδα ασφαλίστρια Alison Standbridge ανοίγει τον υπολογιστή της και αναζητάει φωτογραφίες σκύλων από τη Ρουμανία. Όχι όμως αυτές τις φωτογραφίες που ίσως νομίζουμε, όπου τα ζώα αυτά ποζάρουν ευτυχισμένα αγκαλιά με τα αγαπημένα τους πρόσωπα, ή παίζουν χαρούμενα σε αυλές και κήπους.

Η Alison δεν ψάχνει κάτι τέτοιο. Ψάχνει σκυλάκια που έχουν μεγάλη ανάγκη. Σκυλάκια παρατημένα στους δρόμους της Ρουμανίας, χτυπημένα, κακοποιημένα. Σκυλάκια που έχουν αφεθεί στη μοίρα τους για να πεθάνουν. Και περιθάλπτει όσα μπορεί. Ο αριθμός είναι τεράστιος και η κατάσταση στους δρόμους της Ρουμανίας κάτι παραπάνω από απελπιστική για χιλιάδες αδέσποτους σκύλους.

Η ίδια, μητέρα δυο παιδιών, του 15χρονου Zach και της 13χρονης Libby, ζει μαζί με το σύζυγό της, τον 52χρονο Neal, στην περιοχή Sutton του Νότιου Λονδίνου. Η φιλοζωική οργάνωση που έχει δημιουργήσει, Paws2Rescue, έχει αλλάξει τη ζωή σε πάνω από 2000 σκύλους μέχρι τώρα.

Η οργάνωση Paws2Rescue δημιουργήθηκε από την Alison με τη βοήθεια 18 εθελοντών το 2013. Το έργο που έχουν κάνει αυτά τα 4 χρόνια είναι τεράστιο. Η Alison πηγαίνει στη Ρουμανία μια φορά το μήνα. Εκεί την περιμένουν οι 30 Ρουμάνοι εθελοντές της οργάνωσής της. Οι 30 άγγελοι των αδέσποτων σκύλων της χώρας τους. Μιας χώρας που έχει εγκαταλείψει στο έλεός τους χιλιάδες αδέσποτα ζώα. Χωρίς πρόγραμμα περίθαλψης, χωρίς πρόγραμμα στείρωσης. Και χωρίς κανένα σχέδιο για το μέλλον.

Μαζί με αυτούς η Alison πηγαίνει στα άθλια κυνοκομεία της χώρας, όπου τα σκυλάκια ζουν σε άσχημες συνθήκες, συχνά χωρίς νερό και φαγητό, και φέρνει επιστρέφοντας στη Βρετανία και έχοντας ήδη βρει σπίτι όσα περισσότερα μπορεί. Πολλά από αυτά είναι άρρωστα ή χτυπημένα από αυτοκίνητο ή άνθρωπο. Πολλά είναι νεογέννητα που βρέθηκαν πεταμένα σε δρόμο. Παράλληλα δίνει χρήματα ώστε να στειρωθούν όσο περισσότερα ζώα γίνεται εκεί. Και όσο για το κόστος μόνο του ταξιδιού; Αυτό είναι περίπου 300 ευρώ.

Η οργάνωσή της τα τελευταία χρόνια συνεργάζεται με μια άλλη, τη World Animal Protection, όπου οι εθελοντές και των δυο πηγαίνουν σε σχολεία της Ρουμανίας και μιλούν στα παιδιά για τα ζώα και το περιβάλλον. Η Alison, η οποία έχει υιοθετήσει και η ίδια δυο σκυλάκια από τη Ρουμανία, δεν κάθεται ούτε μια μέρα καθώς προσπαθεί να βρει χρήματα, χορηγούς και εθελοντές ώστε να συνεχίσει το έργο της. “Η Ρουμανία έχει τρομερό πρόβλημα με τα αδέσποτα, ένα πρόβλημα που δημιουργήθηκε μετά την πτώση του κομμουνισμού τη δεκαετία του ’80, όπου οι πολίτες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την εξοχή και να εγκατασταθούν στις πόλεις, σε διαμερίσματα. Οι περισσότεροι εγκατέλειψαν τα ζώα τους. Χωρίς προγράμματα στείρωσης και περίθαλψης τα ζώα αυτά είναι πλέον αμέτρητα. Περιφέρονται στους δρόμους πεινασμένα, χτυπημένα και άρρωστα”, θα πει η ίδια.

Το 2013 ήταν η χειρότερη χρονιά των αδέσποτων στη Ρουμανία, όπου εξαιτίας ενός συμβάντος, ξεκίνησε ένα απίστευτο πρόγραμμα εξόντωσής τους με όλους τους τρόπους. Ειπώθηκε ότι ένα 4χρονο παιδί έχασε τη ζωή του όταν το δάγκωσε αδέσποτος σκύλος στο πάρκο που έπαιζε. Το συμβάν όμως δεν είχε γίνει έτσι καθώς αποδείχτηκε ότι το παιδί δολοφονήθηκε από άνθρωπο. Μέχρι να αποδειχτεί όμως, αυτό που συνέβη εκεί δεν είχε προηγούμενο. Οι αρχές έφταναν στο σημείο να πυροβολούν τους σκύλους στο δρόμο. Οι πολίτες έβγαιναν από τα σπίτια τους και τους χτυπούσαν όπου τους έβρισκαν μέχρι θανάτου. Οι απίστευτες εικόνες βαρβαρότητας έκαναν το γύρο του κόσμου. Ο κόσμος εκτός Ρουμανίας ξεσηκώθηκε και μετά από μεγάλο αγώνα έβαλε τέλος στην πρωτοφανή αυτή βαρβαρότητα.

Η οργάνωση της Alison έπαιξε σημαντικό ρόλο σε αυτό, η οποία εκτός από τα ζώα βοηθάει και τους ανθρώπους, βοηθάει τα παιδιά. Βοηθάει τα ορφανά παιδάκια ώστε να βρουν γονείς να τα υιοθετήσουν.  Η ίδια θα πει: “Δυστυχώς λίγο πολύ όπως φέρονται στα αδέσποτα έτσι φέρονται και στα ορφανά. Τα Χριστούγεννα επισκεπτόμαστε ορφανοτροφεία για να προσφέρουμε δώρα στα παιδάκια εκεί. Ακόμα και μια μικρή πράξη φτάνει για να τα κάνει ευτυχισμένα”.

Η Alison δεν θα σταματήσει αυτό που κάνει όσο μπορεί. Ξέρει ότι το πρόβλημα δεν θα μπορέσει να λυθεί, όμως ακόμα και ένα μόνο παιδάκι, ακόμα και ένα μόνο ζωάκι να σωθεί, είναι πολύ σημαντικό.

SHARE
MORE PEOPLE