petpet.newsPeopleΗ κτηνιάτρος που αυτοκτόνησε με ευθανασία σαν διαμαρτυρία για τις ευθανασίες των αδέσποτων

Ταϊβάν

Η κτηνιάτρος που αυτοκτόνησε με ευθανασία σαν διαμαρτυρία για τις ευθανασίες των αδέσποτων

Την αποκαλούσαν "όμορφη σφαγέα"

Το να πει κάποιος με σιγουριά πόσα είναι τα αδέσποτα ζώα στην Ταϊβάν δεν είναι εύκολο καθώς η χώρα δεν έχει κάνει επίσημη καταμέτρηση για πάρα πολλά χρόνια. Η τελευταία είχε γίνει στα τέλη της δεκαετίας του ’90. Σύμφωνα λοιπόν με εκείνα τα νούμερα ο πληθυσμός των αδέσποτων γάτων και σκύλων άγγιζε τις 670,000. Σήμερα οι αρχές εκτιμούν ότι τα νούμερα είναι πολύ μεγαλύτερα καθώς δεν έχει γίνει καμιά σοβαρή προσπάθεια με προγράμματα στειρώσεων και περίθαλψης ώστε να περιοριστεί ο αριθμός.

Η οικονομική κρίση της δεκαετίας του ’70 ώθησε χιλιάδες ιδιοκτήτες κατοικίδιων να εγκαταλείψουν στους δρόμους και τα καταφύγια τα ζώα τους. Πολλοί μάλιστα είχαν αγοράσει πανάκριβες ράτσες σκύλων και γάτων από μόδα. Στη συνέχεια όταν μεγάλωσαν τα βαρέθηκαν.

Τα καταφύγια αδέσποτων στο νησί είναι γεμάτα και η μοίρα των περισσότερων από αυτά τα ζώα είναι η ευθανασία, καθώς οι υιοθεσίες είναι ελάχιστες. Στη χώρα γίνονται καθημερινά αμέτρητες ευθανασίες παρά τις προσπάθειες εθελοντών κάνουν αγώνα να ευαισθητοποιήσουν τον κόσμο.

Από το 2010 μέχρι το 2014 η 32χρονη κτηνίατρος Chien Chih-cheng εργάστηκε σε ένα από τα καταφύγια αδέσποτων στα περίχωρα της Taipei. Η μεγάλη της αγάπη και η αφοσίωση στα ζώα την είχαν ωθήσει στο να επιλέξει το επάγγελμα του κτηνίατρου. Παράλληλα εργαζόταν εθελοντικά σιτίζοντας και περιθάλποντας πολλούς σκύλους και γάτες που βρίσκονταν στους δρόμους. Δεν μπορούσε όμως να αποφύγει τις ευθανασίες, καθώς αυτό δεν ήταν στο χέρι της. Η ίδια οδηγούσε στην ευθανασία εκατοντάδες ζώα, κάτι που άρχισε να μην το αντέχει.

Το 2015 η Chien έγινε υπεύθυνη του καταφυγίου. Από τη θέση της αυτή άρχισε να κάνει πιο γνωστό το μεγάλο πρόβλημα των αδέσποτων προσπαθώντας από τη μια να πιέσει το κράτος ώστε να κάνει κάτι και από την άλλη να ευαισθητοποιήσει όσους περισσότερους μπορούσε. Κάποια στιγμή μάλιστα μέσω της σελίδας της στο facebook ανέφερε και τον αριθμό των ζών που αναγκάστηκε να ευθανατώσει. Τα τοπικά μίντια άρχισαν να την αποκαλούν “όμορφη σφαγέα” όταν είπε ότι σε δυο χρόνια οδήγησε σε ευθανασία 700 σκυλιά.  Σε μια συνέντευξή της είχε πει: “Επέστρεψα σπίτι και άρχισα να κλαίω. Δεν το άντεχα με τίποτα όλο αυτό. Πιστεύω ότι πρέπει να υπάρξει καλύτερο τέλος για τα αδέσποτα από το να πεθάνουν είτε από ευθανασία είτε από αρρώστιες και γηρατειά στα καταφύγια. Θα πάμε στην κόλαση για αυτό”.

Η πίεση ήταν μεγάλη και οι συνθήκες δύσκολες. Οι ευθανασίες συνεχίζονταν. Στις 5 Μαίου του 2016 σε μια κίνηση συμβολική η Chien αυτοκτόνησε κάνοντας στον εαυτό της ευθανασία. Πήρε μάλιστα το ίδιο φάρμακο που έδινε στα ζώα. Το σημείωμα που άφησε πριν πεθάνει ήταν συγκλονιστικό. Σε αυτό έγραφε: “Η ζωή ενός ζώου δεν έχει λιγότερη αξία από ό,τι η ζωή ενός ανθρώπου. Εύχομαι ο χαμός μου να σας κάνει να καταλάβετε ότι και τα ζώα έχουν ζωή. Σας παρακαλώ εκτιμήστε τη ζωή”.

Η ιστορία της νεαρής κτηνιάτρου έκανε το γύρο του κόσμου σοκάροντας τον κόσμο. Η κυβέρνηση της Ταϊβάν αρχικά προσπάθησε να δείξει πρόθυμη να κάνει κάτι. Έθεσε πάλι σε ισχύ το νόμο για την προστασία τους στο δρόμο και στα καταφύγια. Επίσης  αύξησε το χρόνο παραμονής τους στα καταφύγια μήπως βρουν υιοθεσία σε περισσότερο από δυο εβδομάδες που ήταν μέχρι τότε. Με άλλα λόγια δεν έκανε τίποτα.

Τη χρονιά που μας πέρασε τα καταφύγια γέμισαν και πάλι ασφυκτικά. Πάνω από 10,000 ζώα ευθανατώθηκαν ενώ περίπου 9,000 πέθαναν στα καταφύγια από αρρώστιες. Πιθανόν το πρόστιμο των 125 δολαρίων που πρόσφατα θεσπίστηκε από την κυβέρνηση για εγκατάλειψη ζώου είτε στο δρόμο είτε στο καταφύγιο αποτρέψει κάποιους να το ξανασκεφτούν. Αλλά αυτό δεν είναι αρκετό.

SHARE

Περισσότερα

MORE PEOPLE