Gucci, Michael Kors και Jimmy Choo: Λένε από φέτος όχι στην αληθινή γούνα

από Μυρτώ Τζώρτζου

“Το να χρησιμοποιείς αληθινή γούνα δεν είναι μοντέρνο” είπε πρόσφατα ο γνωστός οίκος μόδας Gucci, ο οποίος ακολούθησε την απόφαση των πρωτοπόρων οίκων Calvin Klein και Tommy Hilfiger που σταμάτησαν εδώ και κάποια χρόνια τη χρήση αληθινής γούνας στις συλλογές τους.

Τα καλά όμως νέα στο χώρο της βιομηχανίας της μόδας δεν σταματούν εδώ. Με την έλευση του 2018 δυο ακόμα μεγάλα brands, Jimmy Choo (παπούτσια) και Michael Kors αποφάσισαν να πουν όχι σε αυτήν τη βαρβαρότητα. Και αυτό είναι είδηση.

Και φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε την Βρετανίδα σχεδιάστρια Stella McCartney, η οποία έχει καταφέρει με τις καινοτομίες της να αλλάξει τον τρόπο που βλέπουμε τη μόδα. Η 46χρονη, φανατική vegetarian και γνωστή υπέρμαχος των δικαιωμάτων των ζώων, έχει αποκλείσει τις γούνες και τα δέρματα από τις συλλογές της και χρησιμοποιεί βιώσιμα και φιλικά προς το περιβάλλον υλικά, κάτι που την έχει κάνει πρωτοπόρο σε αυτό. Για το λόγο μάλιστα αυτό βραβεύτηκε πρόσφατα στα Fashion Awards στο Λονδίνο με το ειδικό βραβείο καινοτομίας από το Βρετανικό Συμβούλιο Μόδας, μια ειδική τιμητική διάκριση για την Καινοτομία.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι τίποτα δεν γίνεται ξαφνικά. Χρειάζεται αγώνας και προσήλωση στα ιδανικά που έχει κάποιος. Η νίκη αυτή, αν και μικρή, συγκριτικά με το σύνολο της Μόδας, ανήκει σε αυτούς που διαμαρτύρονταν τόσα χρόνια με όλους τους δυνατούς τρόπους, είτε ματαιώνοντας fashion shows, είτε σαμποτάροντας εγκαίνια καταστημάτων, είτε ενημερώνοντας τον κόσμο είτε εκφράζοντας δημόσια την αντίθεσή τους στα εγκλήματα που γίνονται εις βάρος των ζώων. Δίπλα σε αυτούς και οι ακτιβιστές της PETA όπου συναντήθηκαν αμέτρητες φορές με τους εκπροσώπους των οίκων μόδας για να καταφέρουν να τους πείσουν για το αυτονόητο, αυτό που παραδέχτηκε ο οίκος Gucci: “Το να χρησιμοποιείς γούνα δεν είναι μοντέρνο”.

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο