petpet.newsPeopleΤο παρασκήνιο της διάσωσης των 80 σκύλων από φάρμα της Ν. Κορέας από τον σκιέρ Gus Kenworthy

Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες

Το παρασκήνιο της διάσωσης των 80 σκύλων από φάρμα της Ν. Κορέας από τον σκιέρ Gus Kenworthy

Πρόκειται να ταξιδέψουν για τις οικογένειες που τα υιοθέτησαν στην Αμερική

Πριν από λίγες μέρες το γύρο του κόσμου έκανε η είδηση ότι ο Αμερικανός αθλητής του ελεύθερου σκι Gus Kenworthy, μέλος της αμερικανικής ομάδας του σκι στους χειμερινούς Ολυμπιακούς αγώνες της Pyeongchang, της Νότιας Κορέας, κατάφερε να κλείσει εκεί μια φάρμα εκτροφής σκύλων και να σώσει τα 80 σκυλιά που ήταν μέσα.

Είναι γνωστό ότι στη χώρα αυτή η εκτροφή σκύλου για έδεσμα είναι όχι μόνο νόμιμη αλλά αποτελεί και μέρος της κουλτούρας του λαού της. Και παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ότι θα απαγορευτεί το κρέας σκύλου από τα εστιατόρια της πρωτεύουσας, στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, κάτι τέτοιο δεν συνέβη. Τα περισσότερα εστιατόρια σέρβιραν κανονικά κρέας σκύλου, κάτι που ξεσήκωσε για άλλη μια φορά τις φιλοζωικές οργανώσεις σε όλον τον κόσμο.

Παρά τα όσα έχουν γραφτεί περί υποκρισίας όσων αγωνίζονται ώστε να απαγορευτεί το κρέας σκύλου στις χώρες αυτές, αυτό που κατάφερε ο 26χρονος Gus Kenworthy δεν ήταν κάτι απλό. Και ούτε φυσικά ασήμαντο. Ας δούμε όμως το παρασκήνιο του συμβάντος που έλαβε χώρα στα μέσα Φεβρουαρίου.

O Gus Kenworthy είχε υιοθετήσει δυο αδέσποτα σκυλάκια που συνάντησε κοντά στο ολυμπιακό χωριό της πόλης Σότσι, κατά τη διάρκεια των χειμερινών ολυμπιακών αγώνων, το 2014, στη ρωσική πόλη. Φέτος μαζί με το σύντροφό του, κατά την παραμονή του στη Νότια Κορέα, όπου διεξήχθησαν οι αγώνες, αποφάσισε να υιοθετήσει ένα ακόμα, τον Beemo. Για αυτό θέλησε να επισκεφτεί μια φάρμα σκύλων και να πάρει από εκεί ένα ζώο.

Δεν το έκανε όμως μόνος του καθότι κάτι τέτοιο είναι δύσκολο. Απευθύνθηκε στη φιλοζωική οργάνωση Humane Society International, μια από τις γνωστές οργανώσεις που μεταξύ άλλων αγωνίζονται να κλείσουν τις 17 χιλιάδες φάρμες σκυλίσιου κρέατος στη Νότια Κορέα. Και ζήτησε να τον βοηθήσει.

Κατά τη διάρκεια λοιπόν των αγώνων ο σκιέρ συναντήθηκε με τους εθελοντές της οργάνωσης και πήγαν μαζί σε μια από αυτές τις φάρμες. Εκεί είδε από κοντά τις άθλιες συνθήκες που επικρατούν και σοκαρίστηκε από τα βλέμματα των σκύλων.

Τα ζώα βρίσκονταν σε βρώμικα κλουβιά, μέσα στο κρύο και στοιβαγμένα το ένα πάνω στο άλλο εκλιπαρώντας για μια αγκαλιά. Ο πρώτος σκύλος που είδε, ο Beemo, ήταν και ο σκύλος που αποφάσισε να υιοθετήσει. Το δεύτερο πράγμα που σκέφτηκε ήταν πώς θα μπορούσε να αποτρέψει το θάνατο των υπόλοιπων ζώων. Η μόνη λύση ήταν να βρεθούν υιοθεσίες στην Αμερική. Και βρέθηκαν.

“Ερχόμενος σε αυτή τη φάρμα σκύλων είδα από κοντά με τα μάτια μου τι πραγματικά συμβαίνει. Είναι τόσο εξοργιστικό να βλέπεις τις άθλιες συνθήκες που ζουν τα σκυλιά εδώ. Να βρίσκονται 4-5 μαζί σε βρώμικα κλουβιά και να μην μπορούν να κάνουν τίποτα. Και παρά αυτές τις συνθήκες, να παραμένουν τόσο ευγενικά και να εκλιπαρούν για μια προσοχή”, είπε ο ίδιος σε συνέντευξή του.

Ο σκύλος που εκείνος υιοθέτησε, ο Beemo, θα πετάξει σε λίγες μέρες για το σπίτι του στην Αμερική. Τα υπόλοιπα σκυλάκια της φάρμας, αφού εμβολιαστούν και τσιπαριστούν, θα ταξιδέψουν και εκείνα για τις νέες τους οικογένειες στην Αμερική.

Η συγκεκριμένη φάρμα σκύλων είναι μια από τις 10 φάρμες που έχουν κλείσει εκεί τα τελευταία 3 χρόνια. Οι σκύλοι που ζούσαν σε αυτές και σώθηκαν είναι περίπου 1200. Το νούμερο είναι μικρό αν σκεφτεί κανείς ότι υπάρχουν στη χώρα πάνω από 17 χιλιάδες τέτοιες φάρμες.

Η Humane Society International δίνει μεγάλο αγώνα και βοηθάει τους ανθρώπους που έχουν τις φάρμες ώστε να βρουν κάτι άλλο να κάνουν όταν κλείσουν αυτές. Η μεταφορά νερού, η καλλιέργεια chili είναι δυο λύσεις. Ο ιδιοκτήτης της φάρμας, Mr. Kim, που έκλεισε ο Αμερικανός αθλητής, θα δημιουργήσει μια νέα φάρμα όπου θα καλλιεργεί και θα πουλάει μανιτάρια.

“Για τον μικρό φίλο Beemo, η δοκιμασία του στη φάρμα αυτή τελείωσε. Όμως είναι τρομερό να σκέφτεσαι ότι υπάρχουν τόσα σκυλάκια εκεί σε όλη τη Νότια Κορέα που υποφέρουν και δε θα σωθούν.

Είμαι χαρούμενος που συνεργάστηκα με τους εθελοντές της Humane Society International. Οι άνθρωποι αυτοί σου δείχνουν τον τρόπο για να βοηθήσεις πρακτικά. Και βρίσκουν και για μετά λύσεις, όπως αυτή στην περίπτωση του ιδιοκτήτη της συγκεκριμένης φάρμας. Νομίζω ότι αυτό είναι και το μυστικό στο να υπάρξει ένα τέλος σε αυτή τη βιομηχανία σκυλίσιου κρέατος.

Εύχομαι αυτή η μικρή νίκη να εμπνεύσει και άλλους ώστε να συμβάλλουν στο να σταματήσει όλο αυτό. Πολλοί νέοι Νοτιοκορεάτες αντιδρούν και δεν θέλουν να ασχοληθούν με τέτοιες φάρμες. Διαφωνούν με την κατανάλωση σκυλίσιου κρέατος και ακολουθούν τα βήματα του προέδρου τους Moon Jae, ο οποίος έχει υιοθετήσει ένα σκύλο από μια τέτοια φάρμα. Δυστυχώς πάνω από 2 εκατομμύρια σκυλιά το χρόνο καταλήγουν στα εστιατόρια της χώρας”, ανέφερε συγκινημένος ο Kenworthy.

Οι 23οι χειμερινοί ολυμπιακοί αγώνες έλαβαν χώρα από τις 9 έως τις 25 Φεβρουαρίου 2018 στην πόλη Pyeongchang (Πιόνγκτσανγκ) της επαρχίας Γκάνγουον, στην Νότια Κορέα.  Είναι η πρώτη φορά που η Νότια Κορέα διοργανώνει Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες και η δεύτερη φορά που Ολυμπιακοί Αγώνες διοργανώνονται στην χώρα – η πρώτη φορά ήταν στους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 1988 στην Σεούλ.

Σε αυτούς τους Αγώνες λαμβάνουν χώρα 102 εκδηλώσεις σε δεκαπέντε αθλήματα, μεταξύ αυτών και big air snowboarding, mass start speed skating, curling μεικτών ζευγαριών και αλπικό σκι μικτών ομάδων στο πρόγραμμα των αθλημάτων.  Διαγωνίστηκαν 2,952 αθλητές από 92 εθνικές ολυμπιακές επιτροπές ενώ πρώτη φορά εμφανίστηκαν το Εκουαδόρ, το Κόσοβο, η Μαλαισία, η Νιγηρία και η Σιγκαπούρη.

SHARE
MORE PEOPLE