Ένα φτωχό παιδάκι έζησε 2 χρόνια στο δρόμο και το προστάτευαν τα αδέσποτα

από Μυρτώ Τζώρτζου

Όταν το 1991 κατέρρευσε η Σοβιετική Ένωση, μια νέα χώρα άρχισε να κάνει τα πρώτα της δειλά βήματα παλεύοντας με αμέτρητα προβλήματα, τα βασικότερα αυτών η οικονομική κρίση και η απότομη αλλαγή προς το χειρότερο των συνθηκών διαβίωσης των πολιτών. Τότε ήταν που γεννήθηκε ένα αγόρι, ο Ivan Mishukov, στις 6 Μαϊου 1992,στην πόλη Reutov, ανατολικά της Μόσχας.

από τη Μυρτώ Τζώρτζου, petpetmag@gmail.com

Τα επόμενα χρόνια μέχρι το 1996 η κατάσταση στη χώρα είχε ελάχιστα καλυτερεύσει. Ήταν άλλωστε πολύ νωρίς. Δυστυχώς η εξαθλίωση και η ανέχεια δημιούργησαν τραγικές καταστάσεις. Πολλές οικογένειες διαλύθηκαν καθώς μέλη τους έφυγαν για να εργαστούν στο εξωτερικό, άνθρωποι πείνασαν και παιδιά βρέθηκαν να ζουν σαν άστεγοι στους παγωμένους δρόμους της χώρας. Σύμφωνα μάλιστα με υπολογισμούς, οι άστεγοι εκείνων των χρόνων στη χώρα ήταν πάνω από 2 εκατομμύρια.

Με μια άρρωστη μητέρα και με έναν αλκοολικό πατριό ο Ivan, ο οποίος ήταν μόλις 4 χρόνων, δεν μπορούσε να αντέξει την καθημερινότητα στο σπίτι. Ο πατριός του δεν ενδιαφερόταν για τίποτα και ήταν σκληρός και επιθετικός με όλους. Η μητέρα από την άλλη ήταν ανήμπορη να κάνει το οτιδήποτε. Πόσο μάλιστα να υπερασπιστεί τους άλλους. Έτσι ο μικρός δεν άντεξε την κατάσταση και το έσκασε να ζήσει στους δρόμους της Μόσχας μαζί με πολλά άλλα παιδιά που είχαν την ίδια μοίρα.

Ο μικρούλης Ivan

Η επιβίωσή του ήταν δύσκολη. Έτρωγε αποφάγια από τα σκουπίδια και ζητιάνευε από τους περαστικούς. Κάποια εστιατόρια του έδιναν μερικές φορές ένα πιάτο φαγητό. Με τον καιρό η μοναδική συντροφιά του ήταν κάποια αδεσποτάκια που έγιναν οι προστάτες του. Η αγάπη του στα ζώα βοήθησε πολύ στο να δημιουργηθεί μια μοναδική χημεία ανάμεσά τους.

Οι χειμώνες στη Μόσχα είναι σκληροί. Το κρύο τσουχτερό και δύσκολα μπορείς να ζήσεις στους δρόμους, καθώς οι θερμοκρασίες είναι για πολλούς μήνες -10 βαθμούς Κελσίου αλλά και πιο κάτω.

Τα βράδια ο μικρός κοιμόταν μαζί με τα σκυλιά, τα οποία του κρατούσαν συντροφιά και τον ζέσταιναν. Και το πιο βασικό, το προστάτευαν από πολλούς κινδύνους που υπάρχουν τη νύχτα. Σε μια χώρα μάλιστα με τόσα πολλά οικονομικά προβλήματα, σε μια χώρα που ουσιαστικά καταρρέει.

Ο Ivan έμεινε στους δρόμους για 2 δύσκολα και επικίνδυνα χρόνια. Οι αστυνομικοί πολλές φορές επιχείρησαν να τον πλησιάσουν για να τον πάρουν αλλά δεν τους άφηναν τα σκυλιά που ήταν μαζί του. Κάποια στιγμή, το 1998, το κατάφεραν, όταν εκείνος έτρωγε στην κουζίνα ενός εστιατορίου. Και έτσι σώθηκε. Αμέσως μεταφέρθηκε σε ορφανοτροφείο.

Λίγο καιρό μετά η ζωή του χαμογέλασε καθώς τον πήρε μια γυναίκα, η Tatiana Babanina, η οποία του έδωσε την απαραίτητη φροντίδα και ζεστασιά. Τα πράγματα όμως δεν ήταν τόσο εύκολα καθώς ο μικρός δεν μπορούσε να μιλήσει, έβγαζε κραυγές σαν γάβγισμα και περπατούσε στα τέσσερα, όπως τα σκυλιά που ήταν μαζί του. Με τον καιρό άρχισε να γίνεται πάλι ένας κανονικός άνθρωπος.

Ο Ivan Mishukov σήμερα, που πλέον λέγεται Vanya, είναι 27 ετών, ασφαλής και ευτυχισμένος, εργάζεται σε εργοστάσιο και είναι γνωστός όχι μόνο στη Ρωσία αλλά και σε όλον τον κόσμο. Όταν μαθεύτηκε η ιστορία του, όλες οι εφημερίδες και οι τηλεοπτικοί σταθμοί ήθελαν να τον παρουσιάσουν. Να εμφανιστεί και να μιλήσει ο ίδιος για αυτή την απίστευτη και θλιβερή ταυτόχρονα ιστορία, που ευτυχώς είχε αίσιο τέλος. Γιατί πολλά ήταν τα παιδάκια εκείνα που δεν τα είχαν καταφέρει και δεν είχαν επιβιώσει.

Ο 27χρονος σήμερα Ivan συνεχίζει να αγαπάει τα σκυλιά όσο τίποτα άλλο

Σε όλες του τις συνεντεύξεις του ο Mishukov αναφέρει τη σχέση του με τα αδέσποτα σκυλάκια λέγοντας ότι αν δεν ήταν αυτά, που ουσιαστικά τον μεγάλωσαν, δεν θα τα είχε καταφέρει σε τόσο αντίξοες συνθήκες.

Σε μια μάλιστα από αυτές θα πει: “Αν δεν ήταν αυτά τα αδέσποτα σκυλιά, δεν θα είχα επιβιώσει στους δρόμους. Τα αγαπούσα και με αγαπούσαν. Ήταν 4. Τα ονόματά τους Jesse, Goga, Masha και Seva. Μοιραζόμασταν το φαγητό. Όποιος και να έβρισκε κάτι φαγώσιμο, το πήγαινε στους άλλους και το τρώγαμε μαζί. Μου έδιναν κάθε μέρα ένα φιλί με τη γλώσσα τους, έτσι όπως φιλάνε τα σκυλιά. Όταν με πήραν από τους δρόμους, με πέταξαν σε ένα ορφανοτροφείο, κοντά στη Μόσχα. Τα σκυλιά έρχονταν εκεί και περίμεναν να με δουν. Δυστυχώς έμαθα αργότερα ότι οι Αρχές τα είχαν σκοτώσει, την ώρα που περίμεναν έξω από το ορφανοτροφείο”.

Ο Ivan με τη θεία του, μετά τη ζωή τους στους δρόμους ( Ivan Mishukov/east2west news)

O Ivan, δεύτερος αριστερά, μαζί με τα αδέρφια του

O Ivan με την Tatiana Babanina, τη γυναίκα που τον φρόντισε όταν τον βρήκαν οι αστυνομικοί στους δρόμους άστεγο

Διαβάστε επίσης

3 Σχόλια

Αφήστε ένα Σχόλιο