Δυο Ελληνίδες κυνηγοί λένε ότι σέβονται πολύ τη φύση και τα ζώα και ότι το κυνήγι σου κάνει καλό

από Μυρτώ Τζώρτζου

Αν νομίζετε ότι στη χώρα μας υπάρχουν μόνο άντρες κυνηγοί, κάνετε λάθος. Υπάρχουν και γυναίκες και μάλιστα πολλές. Οι οποίες είναι ιδιαίτερα περήφανες για αυτό το σπορ και δεν ντρέπονται να το πουν. Τονίζουμε το γεγονός του ότι είναι γυναίκες γιατί υποτίθεται ότι η γυναίκα είναι πιο ευαίσθητη, πιο συναισθηματική και πιο τρυφερή. Επίσης η γυναίκα γίνεται μάνα, που σημαίνει ότι συμπάσχει με όλα τα ανθρώπινα και μη πλάσματα που γεννιούνται.

Μας κάνει λοιπόν εντύπωση-αν και δεν έπρεπε να μας κάνει-ένα κείμενο που διαβάσαμε αυτές τις μέρες στο  http://www.patrisnews.com/

Το site φιλοξενεί τις συνεντεύξεις δυο γυναικών, της Αφροδίτης Θεοφιλοπούλου και της Ιωάννας Καραβασίλη, από τα Λεχαινά Ηλείας, οι οποίες πριν από τρεις μέρες συμμετείχαν στις εξετάσεις υποψηφίων για έκδοση κυνηγετικής άδειας. Και με ιδιαίτερο ενθουσιασμό μιλάνε για αυτό το χόμπι.

Διαβάστε τι λένε οι ίδιες για αυτό:

Δύο νέες και δυναμικές κοπέλες, η Αφροδίτη Θεοφιλοπούλου και η Ιωάννα Καραβασίλη, συμμετείχαν την περασμένη Δευτέρα στις εξετάσεις υποψηφίων για έκδοση κυνηγετικής άδειας, αποδεικνύοντας έμπρακτα ότι, πέρα από κάθε στερεότυπα, θέλουν να ασχοληθούν και επίσημα με μια βασικά ανδροκρατούμενη ενασχόληση, το κυνήγι.

Και οι δύο, πλέον μέλη του Κυνηγετικού Συλλόγου Λεχαινών, έχοντας δίπλα τους το δραστήριο πρόεδρο του Κυνηγετικού Συλλόγου κ. Γιώργο Βέρροιο, που προσφέρει τα μέγιστα στο Σύλλογο, απάντησαν στην «Πατρίς» για τους λόγους που ασχολούνται με αυτή τη δραστηριότητα, πώς τη βλέπουν από τη γυναικεία πλευρά, αλλά και ποιο μήνυμα θα ήθελαν να δώσουν.

ΕΡ: Πώς αναπτύχθηκε το ενδιαφέρον σας για το κυνήγι και πότε ασχοληθήκατε για πρώτη φορά με αυτό;

Αφροδίτη: Γνώρισα το κυνήγι μέσω του πατέρα μου, του οποίου έως και σήμερα παραμένει η αγαπημένη του δραστηριότητα! Πρώτη φορά έκανα σκοποβολή στα 8 μου, όμως τότε η καραμπίνα ήταν πολύ βαριά για εμένα. Με το κυνήγι ασχολούμαι από τα 12.

Ιωάννα: Έχοντας γνώσεις πάνω στο κυνήγι μέσα από την οικογένειά μου το ενδιαφέρον μου αναπτύχθηκε όταν γνώρισα το σύντροφό μου, ο οποίος με έχει μάθει όσα ξέρω μέχρι σήμερα. Τότε άρχισα να ασχολούμαι συστηματικά με το κυνήγι.

ΕΡ: Τι σας αρέσει ιδιαίτερα σε αυτή τη δραστηριότητα και τι αποτέλεσε αφορμή για να αρχίσετε να κυνηγάτε;

Αφροδίτη: Από πού να αρχίσω! Πρώτα θα έλεγα ότι μου αρέσει πολύ η στενή επαφή με τη φύση και η καλύτερη γνωριμία με αυτή! Επίσης, όπως λέει συχνά και ο πατέρας μου, το κυνήγι είναι η καλύτερη ψυχοθεραπεία. Ο φρέσκος αέρας, η ησυχία και η συγκέντρωση που απαιτεί έδιωχναν και το τελευταίο ίχνος άγχους!

Τέλος, είναι μια δραστηριότητα που χαρακτηρίζεται από υψηλή αδρεναλίνη και είμαι μεγάλη φαν της δράσης! Δεν μπορώ να ξέρω ποια ακριβώς ήταν η αφορμή. Μεγάλωσα σε ένα περιβάλλον όπου το κυνήγι βρισκόταν παντού και θυμάμαι τον εαυτό μου να ανυπομονώ να συμμετέχω κι εγώ!

Ιωάννα: Το κυνήγι δεν είναι ένα απλό χόμπι, είναι τρόπος ζωής. Σαν δραστηριότητα μου άρεσε εξαρχής διότι μέσα από αυτό μαθαίνεις πολλά πράγματα για τη φύση για τα θηράματα και ό,τι συνεπάγεται σε αυτό!!! Την πρώτη φορά που κατάφερα μόνη μου και έπιασα το θήραμα που κυνηγούσα κατάλαβα όλη την ουσία του κυνηγιού και, όπως ήταν αναμενόμενο, έγινε η αφορμή να ασχοληθώ συστηματικά με αυτό.

ΕΡ: Πώς αντιδρούν οι φίλες σας όταν μαθαίνουν ότι κυνηγάτε;

Αφροδίτη: Αρχικά ξαφνιάζονται. Μετά οι αντιδράσεις είναι ανάμεικτες! Η φράση που ακούω πιο συχνά από αυτές είναι «Τα καημένα τα ζωάκια». Σε κάποιες όμως αρέσει πολύ η ιδέα!

Ιωάννα: Οι φίλες μου γενικά δεν είχαν και τις καλύτερες αντιδράσεις πάνω σε αυτό, όχι πως με αποδοκίμασαν ή με υποτίμησαν αλλά από οικολογικής άποψης, πράγμα που τους εξήγησα διότι το να είσαι κυνηγός δεν σημαίνει πως δεν έχεις οικολογική συνείδηση. Είναι δυο τελείως διαφορετικά πράγματα. Και όπως είπα και στις ίδιες εμείς οι κυνηγοί είμαστε αυτοί που σεβόμαστε με το παραπάνω και την φύση και τα ζώα γιατί μέσα από αυτά γινόμαστε καλύτεροι στο αντικείμενο.

ΕΡ: Και οι άντρες; Έχετε ακούσει κάποια αρνητικά σχόλια;

Αφροδίτη: Και οι άντρες όταν το ακούνε ξαφνιάζονται αρκετά. Μέχρι στιγμής τα περισσότερα σχόλια που έχω λάβει είναι ενθαρρυντικά και χαίρομαι για αυτό! Δε θυμάμαι να έχω ακούσει κάτι αρνητικό.

Ιωάννα: Όχι , ίσα ίσα προκαλεί μεγάλο ενδιαφέρον το γεγονός ότι είμαι γυναίκα και ασχολούμαι με το κυνήγι, και οι φίλοι και γνωστοί με βοηθούν και μου δίνουν συμβουλές σε ό,τι χρειαστώ.

ΕΡ: Σχεδιάζετε άμεσα κάποια κυνηγετική εξόρμηση;

Αφροδίτη: Το χειμώνα σκοπεύω να πάω για πρώτη φορά στον Έβρο με οικογενειακούς φίλους. Είμαι πολύ ενθουσιασμένη διότι πιστεύω ότι αποτελεί κορυφαίο προορισμό για κυνήγι στη χώρα μας.

Ιωάννα: Ναι, θα πάω μέσα στο μήνα με τον σύντροφό μου στα Καλάβρυτα.

ΕΡ: Ποιο μήνυμα θα θέλατε να στείλετε στις γυναίκες με αφορμή αυτή την ενασχόλησή σας;

Αφροδίτη: Στις γυναίκες θα ήθελα να υπενθυμίσω ότι είμαστε (οι άνθρωποι) από τη φύση μας κυνηγοί! Έτσι επιβιώσαμε τόσα χρόνια κι έτσι γίναμε λογικά όντα! Να μη φοβηθούν λοιπόν να έρθουν κοντά με αυτό το ένστικτο τους, να το δοκιμάσουν και να το καλλιεργήσουν. Το φύλο τους δε θα πρέπει να τις περιορίζει ή να τις κάνει να αισθάνονται μειονεκτικά απέναντι στους άντρες κυνηγούς! Το κυνήγι είναι μια δραστηριότητα για όλους.

Ιωάννα: Θα ήθελα να πω στις γυναίκες που θα διαβάσουν αυτά που λέμε στην εφημερίδα πως το κυνήγι δεν είναι αποκλειστικά ανδρικό χόμπι μπορεί άνετα και μια γυναίκα να ανταπεξέλθει σε αυτό και επιπλέον είναι τόσο ενδιαφέρον και υγιές χόμπι και βοηθά τόσο πνευματικά όσο και σωματικά.

ΕΡ: Οι περισσότερες ευρωπαϊκές και αμερικανικές εταιρείες που ασχολούνται με την outdoor μόδα παρασκευάζουν πολλά προϊόντα ένδυσης και εξοπλισμού για γυναίκες, γεγονός που αποδεικνύει, ότι υπάρχει – στο εξωτερικό τουλάχιστον – και το αντίστοιχο κοινό. Πιστεύεις ότι θα έπρεπε να προβληθεί αντίστοιχα στην Ελλάδα το κυνήγι περισσότερο και ως πιθανή γυναικεία δραστηριότητα;

Αφροδίτη: Η Ελλάδα, δυστυχώς, σε τέτοια θέματα βρίσκεται πάντα λίγα βήματα πίσω. Πιστεύω θα έπρεπε να έχουν ήδη γίνει ενέργειες για να προσελκύσουν και το γυναικείο κοινό σε μια γνωριμία με το κυνήγι. Είναι ενθαρρυντικό παρόλα αυτά ότι ακόμα και με τα χαμηλά ποσοστά γυναικείων συμμετοχών στη δραστηριότητα αυτή, υπάρχουν κάποιες ελληνικές εταιρίες (outdoor μόδας) οι οποίες παρασκευάζουν προϊόντα ένδυσης και για γυναίκες έστω και σε μικρό αριθμό.

Ιωάννα: Πιστεύω πως και στην Ελλάδα σε κάποιο βαθμό αποτελεί και γυναικεία δραστηριότητα παρόλα αυτά είναι πολύ μικρό το ποσοστό των γυναικών που ασχολούνται με αυτό όποτε, ναι, θα ήταν καλό να προβληθεί και να εξελιχθεί και στην Ελλάδα όπως και στο εξωτερικό.

Πηγή:http://www.patrisnews.com/kynigetikos-syllogos-lechenon-gynekes-piran-ta-opla-tous/

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο