Η ένσταση της Εριέττας Κούρκουλου στο νέο νομοσχέδιο για τα ζώα: “Η λύση δεν βρίσκεται στα καταφύγια αλλά στις στειρώσεις και την εκπαίδευση του κόσμου”

από Μυρτώ Τζώρτζου

Στα 18 της η Εριέττα Κούρκουλου είχε ήδη ιδρύσει τη γνωστή πλέον φιλοζωική οργάνωση και το καταφύγιο Save a Greek Stray, κάνοντας ένα όνειρό της πραγματικότητα. Να βοηθήσει όσα περισσότερα αδεσποτάκια γίνεται. Και το έχει καταφέρει. Το Save a Greek Stray όλα αυτά τα χρόνια κάνει φοβερή δουλειά. Είναι γνωστό σε όλους μας. Χωρίς να τη διαφημίζει, χωρίς να τη φωνάζει και παράγοντας σημαντικό έργο. Έχει αναλάβει πολύ δύσκολες περιπτώσεις ζώων, έχει σώσει αμέτρητα αδέσποτα από τους δρόμους, έχει βρει σπίτια σε πάρα πολλά και έχει προωθήσει την έννοια φιλοζωία όσο ελάχιστοι.

Η ίδια πρόσφατα έγραψε στη σελίδα της στο Instagram, με αφορμή το πολυσυζητημένο νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς που πρόκειται να παρουσιάσει η κυβέρνηση, ότι αν γύριζε τον χρόνο πίσω, θα εστίαζε στις στειρώσεις,

Επίσης στην ίδια ανάρτηση εκφράζει την ένστασή της σε κάτι δίνοντας τις δικές της προτάσεις που μπορούν να αποφέρουν αποτελεσματικότερες λύσεις στο πρόβλημα των αδέσποτων.

Δυο λόγια για το πολυσυζητημένο νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς: Αρχικά να πω ότι ο νόμος, ακόμα και τώρα, είναι πολύ καλός σε σύγκριση με αυτούς άλλων ευρωπαϊκών κρατών, ξεκινώντας από το γεγονός ότι απαγορεύονται οι ευθανασίες σε υγιή ζώα.
Το κενό δεν βρισκόταν ποτέ στο νομικό σύστημα, αλλά στην εφαρμογή του. Αυτό το κενό θα συνεχίσει να υπάρχει με το νέο νόμο, παρόλο που έχει πολύ καλές βάσεις και σημαντικές βελτίωσης όσων αφορά τη στείρωση και την καταγραφή αδέσποτων και δεσποζόμενων ζώων πανελλαδικά.

Δυστυχώς όμως πάει να γίνει ένα τεράστιο λάθος, το οποίο θα έχει τρομακτικές συνέπειες για τα αδέσποτα ζώα. Τα 43 εκατομμύρια που διατίθενται στους δήμους για την ανέγερση καταφυγίων θα έχουν ως αποτέλεσμα να τρέξουν όλοι να διεκδικήσουν τα κονδύλια αυτά, χωρίς να έχουν τις γνώσεις και τους πόρους να συντηρήσουν ένα καταφύγιο.

Κάνω αυτή τη δουλειά από 15 χρόνων και εάν μπορούσα να γυρίσω τον χρόνο πίσω, δεν θα έχτιζα ούτε εγώ καταφύγιο.

Η λύση δεν βρίσκεται εκεί. Η λύση βρίσκεται στη στείρωση των ζώων και την εκπαίδευση των ανθρώπων.

Η λύση είναι απλή και ξεκάθαρη:
1) Καταγραφή αδέσποτων και δεσποζόμενων ζώων σε κάθε δήμο.

2) Budget και χρονοδιάγραμμα μέσα στο οποίο θα πρέπει να έχουν στειρωθεί τα ζώα αυτά.

3) Εκπαίδευση στους κατοίκους, τα παιδιά και το αστυνομικό τμήμα της περιοχής.

Τα 43 εκατομμύρια μπορούν να διατεθούν σε 430.000 στειρώσεις, αντί να πεταχτούν κυριολεκτικά σε εγκαταστάσεις που θα καταλήξουν κολαστήρια για τα ζώα που θα «φιλοξενούνται» στους χώρους αυτούς.

Τέλος, πρέπει να σταματήσει η τριτοκοσμική αντιμετώπιση που έχουμε απέναντι στις στειρώσεις, γιατί εκεί και μόνο βρίσκεται η λύση του προβλήματος. Είναι χρέος όλων μας να στειρώνουμε τα ζώα μας. Ήρθε η ώρα να αναλάβουμε ΟΛΟΙ τις προσωπικές μας ευθύνες και να κάνουμε το κομμάτι μας στην προσπάθεια για μια Ελλάδα χωρίς αδέσποτα ζώα.”

Η δική μας γνώμη

Εμείς εδώ στο petpet.news συμφωνούμε σε όλες τις προτάσεις της Εριέττας. Η διαφορά της Εριέττας αλλά και όλων των ανθρώπων που ασχολούμαστε με τα αδέσποτα είναι ότι γνωρίζουμε από πρώτο χέρι τι συμβαίνει, τι θα συμβεί και τι πρέπει να συμβεί. Τα καταφύγια είναι και θα συνεχίσουν να είναι κολαστήρια. Γιατί; Πρέπει να προηγηθεί η εκπαίδευση των ανθρώπων ώστε να νοιαστούν για το πώς πρέπει να είναι ένα κυνοκομείο. Πόσοι κάτοικοι του Βόλου, για παράδειγμα, είχαν αντιδράσει στο κολαστήριο του δημάρχου τους Μπέου, το 2015; ΕΛΑΧΙΣΤΟΙ. Γιατί; Γιατί απλά δεν έχουν μάθει να νοιάζονται. Δεν γνωρίζουν τους νόμους. Δεν υπάρχει ενσυναίσθηση. Το παράδειγμα είναι ενδεικτικό και ισχύει για όλες τις πόλεις της Ελλάδας.

Εδώ είμαστε και εδώ είστε. Τα 45 εκατομμύρια για τα καταφύγια θα πάνε χαμένα. Όσο καλή και αν είναι η πρόθεση της κυβέρνησης, που πιστεύουμε ότι είναι, θα βαλτώσει. Για να μη βαλτώσει κάτι, θα πρέπει να έχεις τους κατάλληλα εκπαιδευμένους ανθρώπους ώστε να μην το αφήσουν να βαλτώσει. Τα 43 εκατομμύρια μπορούν να διατεθούν σε 430.000 στειρώσεις. Ακριβώς αυτό.

Το νομοσχέδιο, μέχρι αυτή τη στιγμή που γράφονται αυτά, δεν έχει παρουσιαστεί ολοκληρωμένα. Δεν γνωρίζουμε τα πάντα. Πρέπει όμως, ανεξάρτητα τις πολιτικές πεποιθήσεις του καθενός, να πούμε την αλήθεια. Πρόκειται βασικά για το καλύτερο νομοσχέδιο που έχει εκπονήσει ποτέ κυβέρνηση για τα ζώα συντροφιάς στην Ελλάδα. Μένει να το δούμε. Και να το δούμε και στην πράξη. Γιατί ξέρουμε καλά τι γίνεται στη χώρα μας στην πράξη.

Μυρτώ Τζώρτζου, petpet.news

Erietta Kourkoulou (@eriettakourkouloulatsi) • Φωτογραφίες και βίντεο στο Instagram

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο