Ο Paul McCartney ζητάει από τους ηγέτες της COP26 να υπογράψουν τη Συνθήκη για τη Χορτοφαγική Διατροφή

από Μυρτώ Τζώρτζου
Ένας από τους πιο γνωστούς παγκοσμίως για τον ακτιβισμό του και τις φιλοζωικές απόψεις του είναι o Βρετανός τραγουδιστής και συνθέτης Paul McCartney. 
Ο Paul McCartney δεν τρώει κρέας, για ιδεολογικούς λόγους, πάνω από 40 χρόνια, κάτι, που όπως συχνά λέει, τον κάνει ιδιαίτερα περήφανο.
Ο 78χρονος κάλεσε αυτές τις μέρες τους παγκόσμιους ηγέτες στο COP26 ( Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα, από τις 31 Οκτωβρίου έως τις 12 Νοεμβρίου) να αναγνωρίσουν τον αντίκτυπο της κτηνοτροφίας στην κλιματική αλλαγή. 
Η διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή – COP26 είναι μείζον γεγονός για να συμφωνήσουν πώς να επισπεύσουν την παγκόσμια δράση για να βρεθεί λύση στην κλιματική κρίση.
Ο ίδιος από την αρχή είχε δίπλα του την οικογένειά του. «Πιστεύουμε στη δικαιοσύνη για τα ζώα, το περιβάλλον και τους ανθρώπους. Για αυτό υποστηρίζουμε τη Συνθήκη για τη Χορτοφαγική Διατροφή και προτρέπουμε τα άτομα και τις κυβερνήσεις να την υπογράψουν», ανέφεραν οι McCartneys σε κοινή τους δήλωση.
Η Anita Krajnc, συντονίστρια της παγκόσμιας εκστρατείας υπέρ της Συνθήκης ανέφερε: «Σε όλο τον κόσμο, επιστήμονες, κυβερνητικοί εκπρόσωποι, ηγέτες θρησκειών και τώρα φωνές διασημοτήτων ζητούν να σταματήσει η επέκταση της κτηνοτροφίας και η αποψίλωση των δασών. Να γίνει μια στροφή σε ένα σύστημα διατροφής με βάση τα φυτά και να γίνει αναδάσωση της γης. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι αναγνωρίζουν ότι η κατανάλωση κρέατος, γαλακτοκομικών προϊόντων και αβγών, η κτηνοτροφία δηλαδή, εκτός των άλλων, συμβάλλει τα μέγιστα στο φαινόμενο του θερμοκηπίου με τις εκπομπές επικίνδυνων αερίων ( διοξείδιο του άνθρακα, μεθανίου και οξειδίου του αζώτου) από τις μεγαλοβιομηχανίες παραγωγής κρέατος».
Η Fleur Dawes, Διευθύντρια Επικοινωνίας της φιλοζωικής οργάνωσης In Defence Of Animals, επίσης δήλωσε: «Είμαστε ενθουσιασμένοι που οι McCartneys και ο Ela Gandhi εντάχθηκαν στην προσπάθεια αυτή και κάλεσαν τους ηγέτες της COP26 να αντιμετωπίσουν το μεγάλο αυτό πρόβλημα. Η κτηνοτροφία είναι ένας σημαντικός ρυπαντής, αλλά οι ηγέτες την έχουν αγνοήσει σε μεγάλο βαθμό. Είναι καιρός να γίνουμε σκληροί με την εκτροφή για να αντιστρέψουμε την καταστροφική επίδραση που έχει στον πλανήτη μας. Προτρέπουμε τον Γενικό Γραμματέα Guterres να αφαιρέσει τη βρώμικη κτηνοτροφία από τα συστήματα διατροφής μας». 
 Ο McCartney και το κρέας
Ο McCartney από το 2009 έχει ιδρύσει την καμπάνια Meat Free Mondays το 2009 μαζί με τις κόρες του, Mary και Stella. Η πρωτοβουλία αυτή έχει σκοπό να ενθαρρύνει τους ανθρώπους να βοηθήσουν στην επιβράδυνση της κλιματικής αλλαγής, να διατηρήσουν τους πολύτιμους φυσικούς πόρους και να βελτιώσουν την υγεία τους, έχοντας τουλάχιστον μία μέρα διατροφή με βάση τα φυτά κάθε εβδομάδα. Υπέρ αυτής της καμπάνιας είναι από την πρώτη στιγμή πολλοί άνθρωποι του Χόλιγουντ.
Η κόρη του επίσης, η γνωστή σχεδιάστρια μόδας Stella McCartney, επίσης vegetarian, γνωστή επίσης για τη μη χρησιμοποίηση ζωικών προϊόντων στις κολεξιόν της, έχει πει: «Ο πλανήτης μας μας χρειάζεται περισσότερο από ποτέ τώρα. Ας σώσουμε τα ζώα. Ας σώσουμε τον πλανήτη μας».
Πότε και γιατί έκοψε το κρέας από τη διατροφή του ο McCartney – Μια ενδιαφέρουσα ιστορία
Ο McCartney είχε αγοράσει το τη φάρμα High Park Farm στο Kintyre της Σκωτίας στα τέλη της δεκαετίας του εξήντα. Περνούσε χρόνο εκεί με τη επί πολλά έτη σύντροφό του Linda Eastman, η οποία έφυγε από καρκίνο το 1998, όποτε ήθελε να ξεφύγει από την αστική ζωή, και από την πολλή δημοσιότητα.
Στο αγρόκτημά τους ζούσαν και ζώα. Αυτά τα ζώα θα άλλαζαν τη ζωή του ζευγαριού για πάντα. Και οι δύο σταμάτησαν να τρώνε κρέας την ίδια μέρα, κάπου στη δεκαετία του εβδομήντα.
Εκείνος έχει περιγράψει πώς ακριβώς συνέβη αυτό: «Ήμασταν στην κουζίνα στο αγρόκτημα, καθόμασταν για το συνηθισμένο ψητό κυριακάτικο μεσημεριανό γεύμα. Και μέσα από το παράθυρο μπορούσαμε να δούμε όλα αυτά τα μικρά αρνάκια, μια μεγάλη συμμορία από αυτά, να κάνουν αυτό το χαριτωμένο πράγμα που κάνουν τα αρνιά. Ξέρετε, όπου τρέχουν όλα μαζί στη μια άκρη του χωραφιού και μετά τρέχουν στην άλλη. Περνούσαν υπέροχα. Και κοιτάξαμε μόνο κάτω το αρνί στα πιάτα μας. Κάναμε τη σύνδεση. Και αυτό ήταν. Τότε αποφασίσαμε να σταματήσουμε να τρώμε κρέας».
από τη Μυρτώ Τζώρτζου, myrto1@ hotmail.com


Φωτό: Anthony Harvey/Shutterstock

 (Φωτογραφία: Samir Hussein/WireImage)

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο