Γνωρίστε την Pita, μια σκυλίτσα- θεραπείας, που βοηθάει παιδάκια με προβλήματα ομιλίας

από Μυρτώ Τζώρτζου

Όπως ξέρουμε, η πορεία της ανάπτυξης του λόγου δεν είναι η ίδια σε όλα τα παιδιά. Yπάρχουν σημαντικές διαφορές τόσο ως προς την ηλικία έναρξης της ομιλίας όσο και ως προς το ρυθμό ανάπτυξης των γλωσσικών δεξιοτήτων.

Κάποια παιδάκια καθυστερούν να μιλήσουν και χρησιμοποιούν χειρονομίες και ήχους για να εκφράσουν τις ανάγκες και τις επιθυμίες τους. Άλλα, ενώ αναπτύσσονται φυσιολογικά σε κάποιους τομείς της γλώσσας, καθυστερούν σε άλλους. Για παράδειγμα, ένα παιδί μπορεί να κατανοεί τον προφορικό λόγο αλλά να έχει δυσκολίες στην εκφορά του λόγου.

Η Jennifer Yost είναι ειδική παθολόγος στα θέματα ομιλίας των παιδιών στο Orange County της Καλιφόρνια. Έχει για τη δουλειά της μια διαφορετική βοηθό. Μια υπέροχη σκυλίτσα, την Pita, ένα πανέμορφο και αξιαγάπητο λαμπραντόρ με μεγάλες ικανότητες. Η Pita είναι ένα σκυλί-θεραπείας, εκπαιδευμένη για αυτό ακριβώς, να βοηθάει παιδάκια που έχουν προβλήματα στο λόγο.

Η Pita γνωρίζει πάνω από 60 εντολές. Ανοίγει και κλείνει τις πόρτες, παίρνει από κάτω πεσμένα αντικείμενα, της αρέσει να ντύνεται.

H σκυλίτσα Pita γνωρίζει πάνω από 60 εντολές

Η Yost θα πει: “Η Pita κάνει πολλά πράγματα. Είναι ένα χαρούμενο σκυλάκι που βοηθάει τα παιδιά και τους δίνει κουράγιο και δύναμη ώστε να φτιάξουν ιστορίες, να της πουν και να συμμετέχουν σε διάφορα πράγματα.

Σε κάποιο άλλο πρόγραμμα που συμμετέχει κάνει παρέα και βοηθάει παιδιά που διαβάζουν. Τα σκυλιά φυσικά δεν διαβάζουν. Όμως είναι τέλειοι ακροατές. Ακούνε χωρίς να διακόπτουν, δεν κρίνουν, δεν μαλώνουν και δίνουν χαρά. Με αυτό τον τρόπο τα παιδιά κάνουν πρακτική στο λόγο με εντυπωσιακά αποτελέσματα”.

Όπως και να το κάνουμε με ένα σκύλο δίπλα μας τα πράγματα γίνονται πιο ευχάριστα. Πόσο μάλιστα και για τα παιδιά που δυσκολεύονται να μιλήσουν, να αρθρώσουν λόγο και να εκφραστούν. Με τα ειδικά αυτά σκυλιά χαλαρώνουν και νιώθουν πολύ καλύτερα.

“Αμέτρητες φορές ένα τέτοιο παιδί δυσκολεύεται να παράγει κάποιον ήχο ή να μείνει ήσυχο σε κάποια δύσκολη άσκηση. Η Pita ενστικτωδώς το καταλαβαίνει αυτό, βοηθάει το παιδί να διώξει το στρες με το να απλώσει το χέρι της ή σπρώχνοντας το χέρι των παιδιών σαν να λέει “Εντάξει, είναι δύσκολο αυτό για εσένα. Αλλά σε αγαπώ και θέλω να με χαϊδέψεις”. Είναι ο τέλειος δάσκαλος για αυτά. Παίρνουν θάρρος, δύναμη και διασκεδάζουν χωρίς να υφίστανται κριτική”.

Τι λένε οι έρευνες

Κάποιες ομάδες ερευνητών μελέτησαν διεξοδικά αυτό το θέμα και ανέδειξαν τα οφέλη του να έχεις ένα σκύλο-θεραπείας σε τέτοια προγράμματα στα οποία τα παιδιά έχουν προβλήματα εκφοράς του λόγου. Η παρουσία μάλιστα ενός τέτοιου σκύλου, όπως της Pita, για παράδειγμα, έχει θεαματικά αποτελέσματα.

Μια τέτοια έρευνα δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Anthrozoos και ήταν το αποτέλεσμα μελέτης και έρευνας σε 69 νηπιαγωγεία με παιδιά με πρόβλημα δυσφασίας. Πρόκειται για διαταραχή της επικοινωνίας που αφορά τη μερική απώλεια της ικανότητας κατανόησης και εκφοράς γραπτού και προφορικού λόγου. Συνδέεται με την αφασία, που πρόκειται για ολική απώλεια της ικανότητας για επικοινωνία. Η λογοθεραπεία αποτελεί το σημαντικότερο παράγοντα προς βελτίωση της επικοινωνίας.

Τα παιδιά που συμμετείχαν σε αυτή την έρευνα είχαν δίπλα τους την Agata, μια Περουβιανή άτριχη ενήλικη σκυλίτσα. Μετά από 10 μήνες βοήθειας της Agatha, τα παιδιά είχαν εντυπωσιακή βελτίωση. Μιμούνταν καλύτερα εκφράσεις του προσώπου, όπως το να κλείνουν λίγο τα μάτια, να κλείνουν τελείως τα μάτια, να γεμίζουν τα μάγουλά τους με αέρα και να χαμογελούν. Ταυτόχρονα, όταν η σκυλίτσα ήταν παρούσα, είχαν περισσότερη όρεξη στο να επικοινωνήσουν.

Επιστρέφοντας στην Pita, η Yost θα πει: “Ακόμα και τα παιδιά με αυτισμό έχουν βελτίωση στη συμπεριφορά τους. Μια από τις δυσκολίες τους ήταν να έρθουν σε επαφή με τα μάτια με τους μεγάλους αλλά και τα άλλα παιδιά. Όταν όμως βρισκόταν μαζί τους η Pita, την κοίταζαν συχνά στα μάτια αυθόρμητα. Τα περισσότερα μάλιστα που έκαναν με την παρουσία της Pita ήταν τόσο αυθόρμητα που ούτε που το καταλάβαιναν. Γινόταν τόσο φυσικά. Συχνά θεωρούσαν ότι αυτό ήταν ένα παιχνίδι μαζί της. Και αυτό ήταν απίστευτη βελτίωση για εκείνα”.

 

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο