Το πιο στενάχωρο πράγμα του να έχεις κατοικίδια είναι η μικρή ζωή τους. Δυστυχώς όσο και αν αγαπάμε το ζωάκια μας και όσο και αν τα φροντίζουμε, τα χρόνια που θα είναι δίπλα μας είναι λίγα. Και αυτό γιατί έτσι είναι ο κύκλος της ζωής τους και δεν μπορούμε να τον αλλάξουμε.
Οι γάτες λέγεται ότι έχουν πολλές ζωές. Μακάρι να ήταν έτσι αλλά δεν είναι. Ο κύκλος της ζωής τους είναι και σε αυτές μικρός. Πόσο όμως ζουν; Και από τι εξαρτάται; Γιατί υπάρχουν κάποιοι παράγοντες που παίζουν ρόλο και σε αυτό. Ποιο λοιπόν είναι το μέσο προσδόκιμο της ζωής τους;
Περιβάλλον, υγεία, ποιότητα ζωής και στείρωση ή όχι είναι οι βασικοί παράγοντες που παίζουν ρόλο στο πόσο θα ζήσει μια γατούλα. Η στείρωση είναι πολύ σημαντικό πράγμα. Στειρώνοντας ένα ζώο, μειώνονται οι κίνδυνοι να ασθενήσει από κάποιες αρρώστιες, κάτι που είναι πολύ σημαντικό. Για αυτό στειρώστε το ζωάκι σας και προστατέψτε τη ζωή του.
Υπάρχουν λοιπόν, όπως θα ξέρουμε, γάτες που έχουν ξεπεράσει τα 20 χρόνια. Κάποιες από αυτές μάλιστα έχουν μια θέση στο βιβλίο Γκίνες. Αυτό όμως είναι σπάνιο. Έτσι θα λέγαμε ότι ο μέσος όρος ζωής μια γάτας είναι τα 15 χρόνια.
Από τι όμως εξαρτάται το πόσο θα ζήσει; Σύμφωνα με τους ειδικούς οι ημίαιμες γατούλες ζουν περισσότερο από τις γάτες ράτσας. Οι θηλυκές επίσης ζουν περίπου 2 χρόνια παραπάνω από τις αρσενικές. Και οι γάτες που βρίσκονται προστατευμένες σε σπίτι ζουν πολύ περισσότερο από τις άλλες που ζουν έξω, τις αδέσποτες ή αυτές που επιβιώνουν στην άγρια φύση.
Πόσο ζουν οι οικόσιτες;
Πάλι σύμφωνα με τους ειδικούς και τα στοιχεία, οι γάτες που ζουν μέσα σε σπίτι ζουν 3 φορές περισσότερο από τις άλλες. Γιατί στις περισσότερες περιπτώσεις είναι στειρωμένες, εμβολιασμένες και γενικώς προστατευμένες από όλους τους εξωτερικούς κινδύνους.
Ένας παράγοντας που παίζει ρόλο στο πόσο θα ζήσει μια γάτα σπιτιού είναι το θέμα του φαγητού. Η παχυσαρκία είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την υγεία της. Οι παχύσαρκες γάτες ζουν λιγότερο. Αν λοιπόν μια γάτα εκτός από τα παραπάνω, τρέφεται και καλά, τότε ο μέσος όρος ζωής της μέσα στο σπίτι είναι τα 15 με 16 χρόνια.
Πόσο ζουν αυτές που είναι έξω;
Και αυτό εξαρτάται από διάφορους παράγοντες. Αν ζουν σε πόλη, σε χωριά, στην άγρια φύση. Η ζωή εκτός σπιτιού είναι επικίνδυνη. Παράγοντες κινδύνου είναι οι αρρώστιες, το περιβάλλον ζωής, τα άλλα ζώα και εμείς οι άνθρωποι. Δυστυχώς οι εκτός σπιτιού γάτες κινδυνεύουν περισσότερο από εμάς τους ανθρώπους. Στις περισσότερες πόλεις της Ελλάδας-για να μην πούμε σε όλες- οι αδέσποτες γάτες πεθαίνουν κυρίως από φόλες, δηλητηριάσεις και κακοποιήσεις.
Γενικά η αδέσποτη ζωή είναι απρόβλεπτη. Τα νούμερα δεν είναι καλά. Μια αδέσποτη γατούλα ζει κατά μέσο όρο 5 χρόνια. Αυτό είναι νούμερο εξωτερικού. Εδώ στην Ελλάδα λένε ότι μια αδέσποτη γάτα ζει κατά μέσο όρο 2 με 3 χρόνια. Όσοι φροντίζουν αδέσποτα ζωάκια το γνωρίζουν καλά αυτό. Σήμερα τα βλέπεις και την άλλη μέρα όχι.
Και πόσα χρόνια μπορεί να φτάσει μια γάτα;
Και ποιος δεν έχει ακούσει περίπτωση που μια γάτα πέρασε τα 20 χρόνια; Μπορεί να συμβεί. Το βλέπουμε άλλωστε και στο βιβλίο Γκίνες. Υπάρχουν περιπτώσεις που αδέσποτες γάτες έφτασαν τα 15 χρόνια. Υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις που γάτες σπιτιού έφτασαν τα 23, 24 και ίσως και περισσότερα χρόνια. Στο Guinness Book of World Records υπάρχει μια γάτα, η Crème Puff, που έζησε στο Όστιν του Τέξας και πέθανε σε ηλικία 38 ετών. Όμως αυτές είναι σπάνιες περιπτώσεις και ποτέ δεν είμαστε σίγουροι τι ακριβώς έχει συμβεί.