Ο άντρας που τον απήγαγαν από την Αφρική και τον έβαλαν σε κλουβί ζωολογικού κήπου στη Νέα Υόρκη

από Μυρτώ Τζώρτζου

Μπορείτε να πιστέψετε ότι κάποτε έβαζαν ανθρώπους σε ζωολογικούς κήπους; Και όμως συνέβαινε. Μια ιστορία από αυτές που δείχνουν πόσο σκληρός μπορεί να γίνει ο άνθρωπος για τα χρήματα είναι αυτή που εκτυλίχθηκε στις αρχές του 1900 στη Νέα Υόρκη.

από τη Μυρτώ Τζώρτζου (myrto1@hotmail.com)

Άνθρωποι του ζωολογικού κήπου του Bronx σε συνεργασία με τον ιεραπόστολο Samuel Phillips Verner ταξίδεψαν στο Κονγκό, απήγαγαν έναν 23χρονο πυγμαίο, τον Ota Benga, και τον έκλεισαν σε ένα κλουβί μαζί με έναν ουρακοτάγκο ως μέγα θέαμα. Έριξαν μάλιστα κόκαλα γύρω του για να δείξουν ότι ήταν ανθρωποφάγος και να προσελκύσουν περισσότερο κόσμο. Εκτός από αυτό τον υποχρέωναν να κάνει διάφορα σκετς για να διασκεδάζει τους επισκέπτες. Έθιμο της φυλής του στο Κονγκό ήταν να σμιλεύονται τα δόντια μυτερά, κάτι που οι υπεύθυνοι του ζωολογικού κήπου χρησιμοποίησαν για να τον προωθήσουν ως άνθρωπο άγριο που μπορούσε με τα δόντια του να κόψει κομμάτια το θήραμά του.

Παρόλο που υπήρξε μεγάλη κατακραυγή από τον κόσμο οι επισκέπτες του ζωολογικού κήπου διπλασιάστηκαν. Το εισιτήριο κόστιζε 25 σεντς και μαζί με το εισιτήριο των πέντε σεντς στον υπόγειο ήταν μια φτηνή απογευματινή ψυχαγωγία και μια ευκαιρία να δει κανείς έναν «αυθεντικό Αφρικανό άγριο». Τις Κυριακές η είσοδος στο ζωολογικό κήπο ήταν δωρεάν.

Οι “New York Times” έγραφαν με μεγάλους τίτλους: «Άγριος μοιράζεται κλουβί με τους πιθήκους» ενώ στο “Zoological Society Bulletin” περιγραφόταν ως «εξωτερικό τέρας». Καθημερινά παρήλαυναν τουλάχιστον 40.000 άνθρωποι για να τον δουν να παίζει με έναν παπαγάλο, να στοχεύει με το τόξο του και να επιδεικνύει τις δεξιότητές του χρησιμοποιώντας σκοινιά.

Μετά από δυο εβδομάδες ο Benga ελευθερώθηκε. Η ζωή του όμως ήταν απίστευτα δύσκολη. Τα επόμενα 10 χρόνια προσπάθησε να ενταχθεί στην αμερικανική κοινωνία αλλά δεν τα κατάφερε. Το 1916 πήρε ένα πιστόλι και σημάδεψε κατευθείαν στην καρδιά του.

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο