Γιατί τα παιδιά προτιμούν να περνούν το χρόνο τους με το κατοικίδιό τους παρά με τους συγγενείς τους

από Μυρτώ Τζώρτζου

Αν τα παιδιά σας, όσο και αν προσπαθείτε, δεν σταματούν τους τσακωμούς, θα πρέπει να σκεφτείτε σοβαρά να υιοθετήσετε ένα σκυλάκι. Ναι, καλά διαβάσατε. Είναι η καλύτερη και η πιο αποτελεσματική λύση.

από τη Μυρτώ Τζώρτζου (myrto1@hotmail.com)

Αυτό προτείνει μια πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου του Cambridge, η οποία αυτή τη φορά μελέτησε όχι μόνο την επιρροή ενός κατοικίδιου στη ζωή των παιδιών, όπως πολλές άλλες στο παρελθόν, αλλά και την επιρροή που μπορούν να έχουν οι συγγενείς. Τα αποτελέσματά της είναι εντυπωσιακά, καθώς φαίνεται ότι τα παιδιά προτιμούν την παρέα ενός ζώου περισσότερο από ό,τι ενός συγγενικού προσώπου.

Η έρευνα επίσης καταγράφει ένα άλλο σημαντικό στοιχείο. Τα παιδιά που έχουν κατοικίδιο, κατά προτίμηση σκύλο, τσακώνονται λιγότερο είτε με τα αδέρφια τους είτε με τους γονείς τους. Αυτό από μόνο του είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον. Επίσης η παρέα με ένα σκύλο βοηθάει στην καλύτερη ανάπτυξη των παιδιών. Τα βοηθάει επίσης στο να γίνουν κοινωνικά και συναισθηματικά.

Και μπορεί να αγαπάμε τους συγγενείς μας, και ιδιαίτερα τα ξαδέρφια μας, όμως συχνά αναπτύσσεται ανάμεσά μας ανταγωνισμός μεταξύ μας σε πολλά πράγματα, όπως για τα ρούχα, την εμφάνιση, τα παιχνίδια και πολλά άλλα.

Αντίθετα τα κατοικίδια σε μαθαίνουν να αγαπάς με ανιδιοτέλεια και χωρίς σκοπιμότητες. Σου προσφέρουν την αγάπη και την παρέα τους χωρίς όρια και χωρίς να περιμένουν τίποτα σε αντίθεση με τους συγγενείς αλλά και τα αδέρφια. Με λίγα λόγια, όσο και αν αυτό φαίνεται σκληρό, τα παιδιά γίνονται καλύτερα όταν κάνουν παρέα με ένα σκυλάκι παρά με τα αδέρφια τους ή τα συγγενικά τους πρόσωπα.

Η έρευνα επίσης έδειξε ότι τα παιδιά που έχουν ως κατοικίδιο σκύλο νιώθουν μεγαλύτερη ικανοποίηση και χαρά στη ζωή τους και επιζητούν περισσότερο τις φιλίες από αυτά που έχουν άλλα ζώα. Στοιχεία που θα τα έχουν και σε όλη την ενήλικη ζωή τους.

Πόσο όμως δυνατή είναι η σχέση ενός παιδιού με το κατοικίδιό του; Στην έρευνα που δημοσιεύτηκε στην Journal of Applied Developmental Psychology οι ερευνητές μελέτησαν παιδιά στην ηλικία των 12 ετών από 77 οικογένειες, τα οποία είχαν ένα ή περισσότερα κατοικίδια. Όταν αυτά τα παιδιά ρωτήθηκαν για τη σχέση τους με το κατοικίδιό τους και τη σχέση τους με τα συγγενικά τους πρόσωπα, είπαν ότι η σχέση με το κατοικίδιο είναι πιο δυνατή και με ελάχιστες διαμάχες.

Και όπως αναφέραμε πιο πάνω μεγαλύτερη είναι η ικανοποίηση με την ύπαρξη σκύλου. Οι ερευνητές έχουν την εξήγηση: “Παρόλο που ένα κατοικίδιο δεν μας καταλαβαίνει απόλυτα και δεν μπορεί να μας μιλήσει, εντούτοις μας δημιουργεί μεγαλύτερη σιγουριά και ικανοποίηση από ό,τι οι συγγενείς. Ο σκύλος ως γνωστόν είναι το πιο τρυφερό, αγαπησιάρικο και ανιδιοτελές από όλα τα κατοικίδια. Μπορεί να δώσει και τη ζωή του για εσένα. Έχει έναν μοναδικό χαρακτήρα”, λέει ο καθηγητής Dr. Cassels.

Το ότι τα ζώα δεν μας καταλαβαίνουν εντελώς ή δεν μπορούν να μας απαντήσουν σε κάτι που τους λέμε, αυτό τελικά είναι πλεονέκτημα γιατί δεν είναι ποτέ επικριτικά. Βασικό αυτό για ένα παιδί, δεν συμφωνείτε; Και ενώ όλες οι προηγούμενες έρευνες κατέληγαν στο συμπέρασμα ότι τα αγόρια ανέπτυσσαν πιο δυνατές σχέσεις με τα κατοικίδιά τους, η συγκεκριμένη έρευνα μάς λέει ακριβώς το αντίθετο. Ότι τα κορίτσια είναι αυτά που δημιουργούν πιο δυνατούς δεσμούς με τα ζώα τους. Η έρευνα επίσης μας έδειξε ότι τα κατοικίδια έχουν θετικά οφέλη στην υγεία και την ανάπτυξη ενός παιδιού”, θα πει η ερευνήτρια Nancy Gee, μια από τις συγγραφείς της έρευνας.

Και μπορεί οι περισσότεροι γονείς να ενημερώνονται από τις κατά καιρούς έρευνες για τη θετική επίδραση που έχει ένα ζωάκι στη ζωή του παιδιού τους, υπάρχουν όμως πολλά ακόμα που έχουν να μάθουν από αυτή τη μοναδική σχέση που βοηθάει όχι μόνο το παρόν αλλά και το μέλλον του παιδιού τους.

child and set pets in a retro style

 

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο