Γιατί τα σκυλιά χαίρονται να ακούνε Bob Marley;

από Μυρτώ Τζώρτζου

Αν έχετε κατοικίδιο σκύλο αλλά έχει την κακή συνήθεια να γαβγίζει και να τους ξεσηκώνει όλους, μια νέα έρευνα του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης έχει για εσάς τη λύση. Μια λύση απλή και ανέξοδη που μπορεί να ευχαριστήσει και εσάς. Ποια είναι αυτή η λύση; Να του βάλτε ρέγκε μουσική. Και όχι οποιοδήποτε κομμάτι αλλά κομμάτια από τον αγαπημένο μας Bob Marley.

από τη Μυρτώ Τζώρτζου (petpetmag@gmail.com)

Οι επιστήμονες που έκαναν τη συγκεκριμένη έρευνα μελέτησαν πολλά είδη μουσικής και είδε ότι η τζαμαϊκανοί ήχοι χαλαρώνουν και ευχαριστούν τα αγαπημένα μας κατοικίδια. Αρχικά έβαλαν διάφορα κομμάτια για να μελετήσουν την αντίδραση των σκύλων σε ένα καταφύγιο στη Σκωτία. Τα αποτελέσματα ήταν ιδιαίτερα εντυπωσιακά καθώς όταν τα ζώα άκουγαν τα συγκεκριμένα κομμάτια, περνούσαν την περισσότερη ώρα τους ξαπλωμένα δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο ότι το απολαμβάνουν.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Πανεπιστημίου Neil Evans, ο οποίος ηγήθηκε της έρευνας, τα σκυλιά έχουν, όπως ακριβώς και οι άνθρωποι, τη δική τους μουσική προτίμηση. Ο ίδιος μάλιστα λέει: ” Η ρέγκε όμως μουσική και το ελαφρύ ροκ έχουν τη μεγαλύτερη επιρροή πάνω τους. Κατά τη διάρκεια της έρευνας βάλαμε 5 διαφορετικά είδη μουσικής, όπως ελαφρύ ροκ, ποπ, ρέγκε, Motown (ένα είδος soul μουσικής με επιρροή από την ποπ) και κλασική. Μετρώντας τους παλμούς της καρδιάς και τα επίπεδα του στρες καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι τα ωφέλη των ρέγκε τραγουδιών και των απαλών ροκ ήταν μεγαλύτερα από όλα τα άλλα είδη. Και αυτό από μόνο του είναι ενδιαφέρον.”

Από την άλλη ο μεταπτυχιακός σπουδαστής Amy Bowman λέει: “Θα συνεχίσουμε να μελετάμε την επίδραση των διάφορων ειδών μουσικής στα ζώα. Είναι σίγουρο ότι θα μάθουμε και στο μέλλον σπουδαία πράγματα, τις επιδράσεις δηλαδή των διάφορων ειδών πάνω στα σκυλιά.

Μετά από αυτήν την έρευνα το συγκεκριμένο καταφύγιο στο οποίο διεξήχθη πρόκειται να βάλει ειδικό σύστημα ήχου ώστε να παίζει η κατάλληλη μουσική για να μειωθεί το στρες στα ζώα. Είναι γνωστό ότι τα ζώα τον καταφυγίων έχουν υψηλά επίπεδα στρες και αυτό είναι κάτι που θα βοηθήσει.

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο