Θα ρισκάρατε τη ζωή σας για να σώσετε αυτή του κατοικίδιού σας;

από Μυρτώ Τζώρτζου

Το πόσο αγαπάμε τα κατοικίδιά μας είναι γνωστό. Θα ρισκάραμε όμως τη ζωή μας για να τα σώσουμε, αν αυτό χρειαζόταν; Δύσκολη ερώτηση; Για πολλούς όχι.

από τη Μυρτώ Τζώρτζου (petpetmag@gmail.com)

Μια έρευνα που έγινε πρόσφατα στη Μεγάλη Βρετανία έδειξε ότι ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό, της τάξεως του 42% των κηδεμόνων κατοικίδιων, θα ρίσκαρε τη ζωή του προκειμένου να το σώσει σε κάποιον μεγάλο κίνδυνο, όπως να πέσει στη θάλασσα ή να μπει σε σπίτι που έχει πιάσει φωτιά. Η απάντηση μάλιστα ήταν “ναι, χωρίς δισταγμό”.

Η έρευνα αυτή προχώρησε ένα βήμα πιο πέρα ρωτώντας τι θα γινόταν αν ο σύζυγος ή η σύζυγος δεν είχε καλή σχέση με το κατοικίδιο. Ένας στους δέκα Βρετανούς απάντησε ότι θα έπαιρνε διαζύγιο.

Επίσης ένα 12%, αν χρειαζόταν, θα έπαιρνε δάνειο για να κάνει τις ανάλογες αλλαγές στο σπίτι ώστε να γίνει πιο φιλικό στο κατοικίδιό του ενώ ένα 18% θα έβαζε το κατοικίδιό του στη διαθήκη του.

Οι Βρετανοί είναι ιδιαίτερα φιλόζωοι. Περισσότεροι από τους μισούς έχουν τουλάχιστον ένα ζωάκι στο σπίτι τους. Συγκεκριμένα στη χώρα υπάρχουν 6,6 εκατομμύρια σκυλιά ως κατοικίδια και 7,7 εκατομμύρια γάτες. Τα χρυσόψαρα επίσης είναι ιδιαίτερα δημοφιλή, καθώς 18 εκατομμύρια Βρετανοί έχουν χρυσόψαρα ως κατοικίδια.

Από την άλλη έρευνες έχουν δείξει ότι 10 εκατομμύρια κατοικίδια υποφέρουν από στρες και ένας μεγάλος αριθμός από σκυλιά είναι υπέρβαρα. Επίσης τα περισσότερα ζώα μένουν πολλές ώρες μόνα τους στο σπίτι, παρά την άποψη των ειδικών ότι δεν θα έπρεπε να τα αφήνουμε περισσότερο από 4 ώρες. Σαν αποτέλεσμα όλων αυτών είναι δύσκολο να έχουμε ακριβή στοιχεία για τις πραγματικές κακοποιήσεις.

Η αγάπη ενός κατοικίδιου απαιτεί υπευθυνότητα. Αν δεν μπορούμε να είμαστε υπεύθυνοι ή δεν μπορούμε να τους παρέχουμε αυτά που χρειάζονται, καλύτερα να μην έχουμε κάποιο.

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο