petpet.newsRead ThisΠώς η Κίνα χρησιμοποιεί τα Panda ως διπλωματικό μέσο

Πολιτική

Πώς η Κίνα χρησιμοποιεί τα Panda ως διπλωματικό μέσο

Σήμερα ζουν 1800 σε όλον τον κόσμο

Τα Panda είναι ζώα που ζουν μόνο στην Κίνα και αποτελούν μασκότ της χώρας. Στον κόσμο σήμερα ζουν περίπου 1800 τέτοια ζώα, τα οποία ανήκουν στη λαϊκή δημοκρατία της Κίνας. Και μιλάμε για όλα τα Panda, ακόμα και αυτά που ζουν ή γεννιούνται μέσα σε ζωολογικούς κήπους των Ηνωμένων Πολιτειών.

από τη Μυρτώ Τζώρτζου (petpetmag@gmail.com)

Η Κίνα από τη δεκαετία του 50 είχε καταλάβει ότι τα Panda είναι μια από τις δυνάμεις της. Ότι τα πανέμορφα αυτά πλάσματα δεν είναι απλά η μασκότ της αλλά κάτι παραπάνω. Έτσι αποφάσισε να τα δίνει ως…δάνειο σε διάφορους ζωολογικούς κήπους σε όλον τον κόσμο. Με τα χρόνια τα δημοφιλή και πολύ αγαπητά σε μικρούς και μεγάλους Panda έγιναν ζώα προς εξαφάνιση. Έτσι η Κίνα δεν έχασε την ευκαιρία να βρει έναν τρόπο να βγάλει χρήματα από αυτά.

Αποφάσισε λοιπόν να τα δανείζει σε όποια χώρα τα ήθελε για τους ζωολογικούς της κήπους, έναντι του αστρονομικού ποσού του 1 εκατομμυρίου δολαρίων το χρόνο. Από τα δε μωρά που θα γεννιόνταν σε αυτούς τους ζωολογικούς κήπους η Κίνα θα έπαιρνε ένα έξτρα χρηματικό ποσό των 400 χιλιάδων δολαρίων για κάθε ένα από αυτά. Έτσι τα Panda σιγά σιγά μετατράπηκαν σε ένα έξυπνο εργαλείο διπλωματίας και μέρος της παγκόσμιας κινεζικής στρατηγικής.

Aπό την άλλη αν μια χώρα ζητούσε για τους ζωολογικούς της κήπους ένα Panda από την Κίνα αλλά δεν είχε χρήματα, απλά δεν θα το έπαιρνε. Η Κίνα δεν κάνει τέτοιες χάρες. Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης ήταν οι πρώτοι που εδώ και χρόνια εντόπισαν τη σχέση ανάμεσα στα δάνεια των Panda και τις παγκόσμιες οικονομικές συνεργασίες της χώρας.

Το 2010 η Κίνα δυσαρεστήθηκε από μια κίνηση της Νορβηγίας, που ήταν παραδοσιακός της συνεργάτης στον τομέα των ψαριών και δη των σολομών. Ο λόγος; Ένα βραβείο Νόμπελ. Εκείνη τη χρονιά η Ακαδημία βράβευσε με το Νόμπελ Ειρήνης τον 54χρονο, Κινέζο κριτικό λογοτεχνίας, συγγραφέα και υπέρμαχο των ανθρώπινων δικαιωμάτων Liu Xiaobo. Αυτό ήταν κάτι που η Κίνα δεν θα μπορούσε με τίποτα να της συγχωρήσει.

Ο Liu Xiaobo, πρωτεργάτης των κινητοποιήσεων στην πλατεία Tienanmen το 1989 και γνωστός ακτιβιστής, είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση από την Κίνα. Η είδηση για τη βράβευσή του λογοκρίθηκε φυσικά από τους κύριους ιστότοπους στη χώρα του. Η αναζήτηση με τις λέξεις κλειδί «βραβείο Νόμπελ ειρήνης, Liu Xiaobo», δεν έδινε κανένα αποτέλεσμα στις μεγάλες ιντερνετικές πύλες ενημέρωσης και τις μηχανές αναζήτησης.

Ως αποτέλεσμα αυτής της δυσαρέσκειας ήταν η Κίνα να χαλάσει τη συμφωνία με τη Νορβηγία και να στραφεί στη Σκωτία που επίσης παράγει σολομούς αλλά και αυτοκίνητα Land Rover. Έτσι η συμφωνία έγινε και ένα Panda ταξίδεψε από την Κίνα στο ζωολογικό κήπο του Εδιμβούργου.

Ό,τι όμως δίνει η Κίνα μπορεί και να το πάρει πίσω, ακόμα και αν δεν έχει τελειώσει ο χρόνος της συμφωνίας με το άλλο κράτος. Αυτό συνέβη και πριν από κάποια χρόνια με το γνωστό Panda Tai Shan, το οποίο η Κίνα ζήτησε πίσω από την Αμερική. Τι είχε συμβεί; Σύμφωνα με αυτούς που γνωρίζουν ο λόγος ήταν η συνάντηση του Προέδρου Barack Obama με τον Δαλάι Λάμα, από τους πιο σκληρούς επικριτές της κινεζικής κυβέρνησης και υπέρ της ανεξαρτησίας του Θιβέτ. Ένας δεύτερος λόγος ήταν ότι η Αμερική είχε πουλήσει όπλα στην Ταϊβάν, κάτι που ήταν αντίθετη η Κίνα. Μια εβδομάδα αργότερα ο Tai Shan αλλά και άλλο ένα Panda από το ζωολογικό κήπο της Ατλάντα πήραν το δρόμο της επιστροφής τους στην Κίνα.

Όπως γνωρίζουμε καλά αν δυο χώρες διαφωνήσουν σε κάτι, τότε αποσύρουν τους διπλωμάτες τους. Αυτό κάνει και η Κίνα με τα Panda, τα οποία έχουν ρόλο… Κινέζου διπλωμάτη. Τα ζώα αυτά είναι μια μορφή πίεσης για να πετύχει κάτι που θέλει.

Πριν από τρία χρόνια η Κίνα είχε συμφωνήσει να “δανείσει” ένα Panda στη Μαλαισία. Ήταν το πρώτο Panda που θα είχε σε ζωολογικό της κήπο η Μαλαισία και είχε κάνει και τις ανάλογες ανακοινώσεις. Το αεροπλάνο όμως από το Πεκίνο έφτασε στο αεροδρόμιο της Μαλαισίας χωρίς το ζώο. Μάταια οι Μαλαισιανοί περίμεναν την άφιξή του για να το οδηγήσουν στο ζωολογικό κήπο. Ο λόγος; Η Κίνα είχε δυσαρεστηθεί από τις έρευνες που έκαναν οι αρχές της Μαλαισίας για την αναζήτηση και τις συνθήκες πτώσης του σκάφους των Malaysia Airlines που είχε εξαφανιστεί μυστηριωδώς ενώ εκτελούσε την πτήση Λουμπούρ-Πεκίνο ( 8 Μαρτίου 2014).

Σήμερα η Αμερική έχει 12 Panda σε ζωολογικούς της κήπους αλλά αυτό δεν σημαίνει τίποτα για το μέλλον. Μπορεί κάποια στιγμή η Κίνα να δυσαρεστηθεί με κάτι και να ζητήσει τα Panda της πίσω.

SHARE

Περισσότερα

MORE READ THIS