petpet.newsΔΙΑΒΑΣΕ ΤΟΝέα έρευνα δείχνει ότι γάτες προτιμούν τον άνθρωπο από το φαγητό και από το παιχνίδι

A Cat’s World

Νέα έρευνα δείχνει ότι γάτες προτιμούν τον άνθρωπο από το φαγητό και από το παιχνίδι

Το πιστεύετε;

Στο μαγικό κόσμο των κατοικίδιων οι γάτες δεν έχουν και τόσο καλό όνομα. Όσοι δεν τις συμπαθούν ιδιαίτερα και προτιμούν την παρέα των σκύλων, τις χαρακτηρίζουν εγωίστριες, υπερβολικά ανεξάρτητες, συμφεροντολόγες, πονηρές, ανυπάκουες, ότι δεν μπορούν να εκπαιδευτούν και ότι δεν δένονται με τους ανθρώπους. Μια ενδιαφέρουσα πρόσφατη έρευνα καταρρίπτει-δυστυχώς για αυτούς-τα περισσότερα από τα παραπάνω.

από τη Μυρτώ Τζώρτζου (petpetmag@gmail.com)

Ερευνητές του πανεπιστημίου του Oregon των Ηνωμένων Πολιτειών μελέτησαν τη συμπεριφορά από 50 γάτες που είτε φιλοξενούνταν σε κάποιο καταφύγιο είτε ζούσαν οικόσιτες σε σπίτια κάνοντας το εξής απλό αλλά ενδιαφέρον “πείραμα”: Τους στέρησαν για κάποιες ώρες το φαγητό, οικείες μυρωδιές, την ανθρώπινη επαφή και το παιχνίδι. Στη συνέχεια τις άφησαν να έρθουν και πάλι σε επαφή με τα ερεθίσματα αυτά.

Το αποτέλεσμα ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέρον καθώς οι περισσότερες (πάνω από το 50%) προτίμησαν την ανθρώπινη επαφή, κάτι που μέχρι τώρα θεωρούσαμε ότι δεν ίσχυε. Η δεύτερη προτίμηση (37%) ήταν το φαγητό. Οι ερευνητές, με βάση αυτά τα αποτελέσματα, εκτιμούν ότι οι κηδεμόνες γάτων θα μπορούσαν να τις εκπαιδεύσουν σε πολλά πράγματα, με εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Η Dr Lauren Finka, ερευνήτρια του Πανεπιστημίου του Lincoln, προχωράει ένα βήμα πιο πέρα όσον αφορά τη συμπεριφορά των γάτων κατατάσσοντάς τις σε 5 κατηγορίες, που είναι οι εξής: Human Cat, Hunter Cat, Cats’ Cat, Cantankerous Cat και Inquisitive Cat.

  1. Η Human Cat

Η Human Cat είναι η γάτα που συμμετέχει σε όλα μέσα σε ένα σπίτι, είναι ευτυχισμένη όταν βρίσκεται δίπλα στον άνθρωπο και μοιράζεται τον ίδιο χώρο με εκείνον.

2. Η Hunter Cat

Είναι η γάτα που τρελαίνεται να κυνηγάει. Ακόμα και αν ζει μέσα στο σπίτι, θα βρει την ευκαιρία να φέρει μέσα ένα πουλί, ένα ποντίκι ή μια ακρίδα που θα έχει πιάσει είτε στη βεράντα είτε στον κήπο.

3. Η Cats’ Cat

Στην Cats’ Cat αρέσουν τα χάδια και τα παιχνίδια τόσο από τον άνθρωπο όσο και από τις άλλες γάτες του σπιτιού. Η ίδια μάλιστα πηγαίνει και τις περιποιείται, καθαρίζοντας τη γούνα τους.

4. Η Cantankerous Cat

Η Cantankerous γάτα είναι η πιο ανεξάρτητη από όλες. Δεν θέλει πολλά χάδια και δεν είναι και πολύ ανεκτική. Όταν μάλιστα ενοχλείται, μπορεί να γυρίσει νευριασμένη και να σε γρατσουνίσει ή και να σε δαγκώσει. Με άλλα λόγια δεν θέλει πολλά πολλά.

5. Inquisitive Cat

Η περίεργη γάτα θέλει όλα να τα εξερευνάει. Πλησιάζει και μυρίζει οτιδήποτε και οποιονδήποτε έρχεται στο σπίτι και συχνά κάνει και ζημιούλες στην προσπάθειά της να ανακαλύψει κάτι που δεν της είναι οικείο.

SHARE
MORE ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΟ

TOP LINE

Τα ζώα που έχει η βασίλισσα Ελισάβετ και δεν πάει το μυαλό σας
Δήμος Σαρωνικού: Τοποθέτησε 15 ταΐστρες με φαγάκι για τα αδέσποτα – Ετοιμάζει άλλες 15 και 30 ποτίστρες
Η κοπέλα που ταξίδεψε μέχρι την αποκλεισμένη ζώνη του Τσερνόμπιλ και υιοθέτησε μια αδέσποτη σκυλίτσα
Σώθηκε και φιλοξενείται το κουταβάκι που ξυλοκόπησαν παιδιά στο Δροσερό Ξάνθης
Λάδι Neem: Τι είναι και τι προσφέρει στο σκύλο
Βλάσσης Γωγούσης: “Έφυγε” ο υπέροχος γιατρός που έφερε το πρώτο αναπηρικό αμαξίδιο σκύλου γιατί ήταν κατά των ευθανασιών
Ο αντιδήμαρχος Φυλής μαζί με φιλόζωη κυρία ανέβηκαν στο βουνό της Χασιάς να ταΐσουν τα αδέσποτα
Έτσι βλέπουν οι σκύλοι τον κόσμο
Marilyn Monroe: “Όταν μιλάς σε ένα σκύλο ή μια γάτα, δεν θα σου πουν ποτέ σκάσε”
Οι πιο συνηθισμένες ασθένειες των μεγαλόσωμων σκύλων
Oι άγγελοι των αλόγων στο Μαρκόπουλο
Γνωρίστε τα κατοικίδια που κληρονόμησαν ( ή θα κληρονομήσουν) εκατομμύρια