Ένας στους δύο Βρετανούς κοιμάται με το κατοικίδιό του παρόλο που αυτό κρύβει κινδύνους για την υγεία

από Μυρτώ Τζώρτζου

Μια ενδιαφέρουσα έρευνα είδε αυτές τις μέρες το φως της δημοσιότητας και έχει να κάνει με τις συνήθειες στον ύπνο όσων έχουν κατοικίδια. Είναι γνωστό ότι ένας μεγάλος αριθμός κηδεμόνων κάποιου ζώου το αφήνει να ανέβει πάνω στο κρεβάτι του για να ξαπλώσει. Μπορεί όμως αυτό να βλάψει την υγεία μας; Γιατί, ναι, η γάτα είναι πολύ καθαρό ζώο, πόσες φορές όμως δεν την έχουμε δει μετά την τουαλέτα της να ανεβαίνει στο κρεβάτι μας για να πλυθεί;

από τη Μυρτώ Τζώρτζου (petpetmag@gmail.com)

Τα ζώα λειτουργούν σαν το καλύτερο χαλαρωτικό. Πόσες φορές που δεν νιώθουμε καλά ψυχολογικά, που επιστρέφουμε στο σπίτι από τη δουλειά νευριασμένοι, δεν έχουμε πάρει αγκαλιά το σκύλο ή τη γάτα μας; Πόσες φορές σε χωρισμό ή απώλεια αγαπημένου προσώπου δεν νιώσαμε την ανάγκη να κοιμηθούμε αγκαλιά μαζί του; Πόσες φορές δεν του “εμπιστευθήκαμε” κάποιο πρόβλημά μας. Ακόμα και αν δεν είναι σε θέση να το καταλάβει και πόσο μάλλον να απαντήσει, εμείς νιώθουμε καλύτερα όταν του μιλάμε.

Είναι όμως καλό, από άποψη υγείας, να κοιμόμαστε μαζί του; Οι ειδικοί συμβουλεύουν ότι πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί γιατί μπορεί αυτή η αγαπημένη μας συνήθεια να αποβεί σε βάρος της υγείας μας. Ας δούμε όμως τα αποτελέσματα μιας πρόσφατης έρευνας που έγινε στη Μεγάλη Βρετανία και συμμετείχαν 2 χιλιάδες κηδεμόνων ζώων:

Σύμφωνα λοιπόν αυτή, ο ένας στους δύο ανθρώπους που έχει κάποιο ζώο κοιμάται στο ίδιο κρεβάτι με αυτό, αγνοώντας πιθανούς κινδύνους που μπορεί να έχει η συνήθεια αυτή.

-Το 43.6% μοιράζεται το κρεβάτι του με τη γάτα ή το σκύλο του.

-Το 54,6% πλένει το κατοικίδιό του λιγότερο από μια φορά το μήνα.

-Το 32,6% παραδέχεται ότι βρίσκει αρκετές τρίχες από αυτό στο μαξιλάρι και το σεντόνι του.

-Το 30,5% δεν πλένει ή δεν καθαρίζει ποτέ το κατοικίδιό του.

-Το 30,4%  καθαρίζει το κρεβατάκι του σκύλου ή της γάτας λιγότερο από μια φορά το μήνα.

Το 25% δεν πλένει ούτε καθαρίζει συχνά τα μπολάκια του νερού και του φαγητού.

-Το 18% αφήνει το ζώο του να φάει από το πιάτο του.

-Το 12% παραδέχεται ότι κάποιος επισκέπτης τόνισε το γεγονός ότι το σπίτι μυρίζει.

Ο Westley Pearson, υπεύθυνος του Animalfriends.co.uk, ισχυρίζεται ότι οι κηδεμόνες κατοικίδιων είναι ενήμεροι ότι θα πρέπει να κάνουν μπάνιο και να καθαρίζουν όχι μόνο το ζώο αλλά και τα πράγματα που χρησιμοποιεί εκείνο. Γιατί μια ακαθαρσία που υπάρχει κάπου θα μεταφερθεί από το ζώο στα σεντόνια μας.”Θα τρώγατε σε ένα βρώμικο πιάτο; Όχι. Τότε γιατί πρέπει να τρώει το ζώο;” θα πει χαρακτηριστικά.

Από την άλλη ο Bruno Chomel, καθηγητής της κτηνιατρικής του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, βασισμένος στα ευρήματα της πιο πάνω έρευνας αλλά και σε παλαιότερα τονίζει ότι το να κοιμάσαι με το κατοικίδιό σου δεν είναι εντελώς ακίνδυνο. Η τόσο στενή επαφή μαζί του μπορεί να είναι επιβλαβής.

Το ενδιαφέρον στην έρευνα αυτή είναι και η σχέση των γυναικών με το ζώο τους. Το 47% των γυναικών μοιράζεται το κρεβάτι με το κατοικίδιο ενώ το 39% με κάποιον άντρα. Με άλλα λόγια οι περισσότερες γυναίκες πέφτουν στο κρεβάτι έχοντας τη γάτα ή το σκύλο τους παρέα. Οι γυναίκες βέβαια πιο σχολαστικές από τους άντρες στην καθαριότητα, καθώς το 33,7% το κάνουν μπάνιο σε αντίθεση με τους άντρες που το ποσοστό είναι 26,6%.

Τα ζώα για να ανέβουν στο κρεβάτι μας εκτός από εμβολιασμένα θα πρέπει να είναι όχι μόνο τα ίδια καθαρά αλλά και ο χώρος που κινούνται. Τα πράγματά τους, ακόμα και τα παιχνίδια τους πρέπει να είναι το ίδιο καθαρά με τα δικά μας. Αλλά και μια έκθεση του επικεφαλής κτηνιάτρου του Τμήματος Δημόσιας Υγείας της Καλιφόρνιας κάνει λόγο ότι ο ύπνος με το κατοικίδιό μας φέρει κινδύνους. Σκεφτείτε το σκύλο σας που επιστρέφει από τη βόλτα του και ανεβαίνει κατευθείαν στο κρεβάτι μας. Τα κουτάβια, για παράδειγμα, μπορούν να μεταδώσουν το βακτήριο Καμπυλοβακτηρίδιο (Campylobacter) μέσω των κοπράνων τους στον άνθρωπο.

Είναι ευνόητο πως όσοι υποφέρουν από αλλεργίες στα ζώα ή άσθμα θα πρέπει οπωσδήποτε να κρατήσουν τα τετράποδά τους μακριά από το κρεβάτι τους. Αν και σπάνια, μια σειρά από λοιμώξεις θα μπορούσαν, επίσης, να μεταδοθούν από τα κατοικίδια στους ανθρώπους. Οι συχνές επισκέψεις στον κτηνίατρο είναι απαραίτητες προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι πιθανότητες να σας μεταδώσει ο σκύλος σας οποιαδήποτε ασθένεια αλλά και τους φοβερούς και τρομερούς ψύλλους.

 

 

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο