petpet.newsΔΙΑΒΑΣΕ ΤΟΠοιες είναι οι πιο συχνές δερματοπάθειες των γάτων που μας οδηγούν στον κτηνίατρο;

Υγεία

Ποιες είναι οι πιο συχνές δερματοπάθειες των γάτων που μας οδηγούν στον κτηνίατρο;

Ο κνησμός και η απώλεια τριχώματος αποτελούν βασικές εκδηλώσεις

Ένας από τους συχνότερους λόγους επίσκεψη της γατούλας μας στον κτηνίατρο είναι η εκδήλωση μιας ή περισσοτέρων δερματοπαθειών, οι οποίες εμφανίζονται με διάφορους τρόπους, επηρεάζοντας τη γενική κατάσταση υγείας αλλά και την ποιότητα ζωής του ζώου.

Ο κνησμός και η απώλεια τριχώματος αποτελούν μερικές από τις συνήθεις εκδηλώσεις. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η “περίτεχνη” εκδήλωση του κνησμού στη γάτα καθώς είτε μεταφράζεται ως έντονη περιποίηση του εαυτού της είτε εκδηλώνεται όταν απουσιάζει ο ιδιοκτήτης ή όταν είναι κρυμμένη. Ποια λοιπόν είναι τα συχνότερα δερματικά προβλήματα με τα μπορεί να έρθει αντιμέτωπη η γάτα σας;

1) Ψύλλοι

Πέρα από την προφανή βλαπτική επίδραση, δηλαδή την ερεθιστική δερματίτιδα εξαιτίας των νυγμάτων ή της αναιμίας, σε πολύ βαριές παρασιτώσεις, ειδικά σε γατάκια, οι ψύλλοι είναι η αιτία τόσο για τη μετάδοση νηματωδών παρασίτων όσο και για την πρόκληση αντίδρασης υπερευαισθησίας. Η λεγόμενη αλλεργική από ψύλλους δερματίτιδα αποτελεί τη συχνότερη αλλεργική δερματίτιδα της γάτας και οφείλεται σε αλλεργιογόνα του σιάλου των ψύλλων. Ακόμη και ένας μοναδικός ψύλλος είναι ικανός να πυροδοτήσει την αντίδραση σε μια ευαίσθητη γάτα.
Το καλύτερο όπλο μας δεν θα μπορούσε να είναι άλλο από την προληπτική αντιπαρασιτική αγωγή με κατάλληλο εξωπαρασιτοκτόνο στα κατάλληλα μεσοδιαστήματα. Επιπλέον μην ξεχνάτε ότι για κάθε ένα ψύλλο που εντοπίζετε στο ζώο σας υπάρχουν άλλοι εννιά στο περιβάλλον, οπότε ο εξονυχιστικός καθαρισμός του περιβάλλοντος είναι ιδιαίτερα σημαντικός για τη θεραπεία.

2) Otodectes cynotis

Πρόκειται για εξωπαράσιτο της γάτας και λιγότερο του σκύλου με υψηλή μεταδοτικότητα και το οποίο ζει στον έξω ακουστικό πόρο και στην επιφάνεια του δέρματος. Είναι ιδιαίτερα συχνό σε νεαρά γατάκια καθώς το κολλάνε από τους γονείς τους. Πρόκειται για το πρώτο σε συχνότητα αίτιο ωτίτιδας στη γάτα με χαρακτηριστικό την παραγωγή εξιδρώματος που παρομοιάζεται με “κόκκους καφέ”. Επιπλέον προκαλεί μηχανικό ερεθισμό και σπανιότερα αντίδραση υπερευαισθησίας οδηγώντας σε αυτο-τραυματικές αλλοιώσεις της κεφαλής και του τραχήλου λόγω του εντονότατου κνησμού. Σημείο κλειδί της θεραπείας αποτελεί η ταυτόχρονη χορήγηση φαρμάκου στις υπόλοιπες γάτες που συμβιώνουν με την πάσχουσα, ακόμη και στις ασυμπτωματικές.

3) Δερματοφυτίαση

Τα δερματόφυτα, με κύριο εκπρόσωπο το Microsporum canis, προκαλούν μια συχνότατη μυκητιακή δερματίτιδα των γατών, τη δερματοφυτίαση. Ο συγκεκριμένος μύκητας προσβάλλει τόσο το σκύλο όσο και τον άνθρωπο. Ειδικά στον τελευταίο προκαλεί χαρακτηριστικές κυκλοτερείς αλλοιώσεις, το λεγόμενο μολυσματικό κηρίο. Αντίθετα στη γάτα οι αλλοιώσεις δεν είναι τόσο χαρακτηριστικές και ποικίλουν, από την εικόνα μιας κνησμώδους δερματοπάθειας μέχρι την ασυμπτωματική μορφή. Η θεραπεία περιλαμβάνει τόσο τοπική όσο και συστηματική χορήγηση φαρμάκων σε συνδυασμό με καθαρισμό του περιβάλλοντος.

4) Αλλεργίες

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως η πρώτη σε συχνότητα αλλεργική δερματίτιδα της γάτας είναι η αλλεργική από ψύλλους δερματίτιδα. Δεύτερη σε σειρά έρχεται η ατοπική δερματίτιδα και τέλος η τροφική αλλεργία-δυσανεξία. Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις η κλινική εικόνα ποικίλλει καθώς οι αλλοιώσεις οφείλονται στον κνησμό που συνυπάρχει. Συγκεκριμένα για την τροφική αλλεργία-δυσανεξία οι αλλοιώσεις εντοπίζονται κυρίως στην κεφαλή και στο 10-15% των περιστατικών συνυπάρχουν συμπτώματα από το πεπτικό σύστημα. Θεραπευτικά, στην περίπτωση της τροφικής αλλεργίας-δυσανεξίας, χορηγείται υποαλλεργική τροφή για 13 εβδομάδες και εφόσον ελεγχθούν τα συμπτώματα συνεχίζει ως αποκλειστική τροφή εφ΄όρου ζωής.

5) Βακτηριακή δερματίτιδα

Μια επιπλοκή “μπαλαντέρ” σχεδόν σε κάθε μορφή κνησμώδους δερματίτιδας. Εξαιτίας του κνησμού δημιουργούνται λύσεις συνεχείας του δέρματος μέσω των οποίων εισβάλλουν κοινά βακτήρια του περιβάλλοντος και προκαλούν επιπλέον κνησμό, απώλεια τριχώματος, αποξηραμένες κρούστες και άλλα. Βεβαίως πρέπει να γίνει κατανοητό ότι εάν δεν εξαλειφθεί η πρωτογενής αιτία, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα υποτροπής.

6) Ακμή της γάτας

Πρόκειται για παθολογική κατάσταση “μυστήριο” καθώς η παθογένεια δεν είναι απόλυτα γνωστή και μπορεί να εμφανιστεί σε όλες τις φυλές γάτων, σε κάθε ηλικία και ανεξάρτητα από το φύλο. Κύρια κλινική εκδήλωση είναι η ύπαρξη από πολλά κόμεδα στη γενειακή χώρα, το κάτω χείλος και σπανιότερα το άνω χείλος με ενδεχόμενο βακτηριακής επιπλοκής. Το θεραπευτικό σχήμα περιλαμβάνει κούρεμα της περιοχής, θερμά επιθέματα, καθαρισμό με αλκοόλη ή και αντισμηγματορροϊκές ουσίες.

-Επιμέλεια άρθρου-
Κοκάρα Δάφνη

Πηγή: http://www.diagnovet.gr/

SHARE
MORE ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΟ

TOP LINE

Ρωσία: Σκύλος ζει 16 χρόνια σε νεκροταφείο, δίπλα στον τάφο των δικών του που πέθαναν σε τροχαίο
Σακχαρώδης Διαβήτης στη γάτα: “Χτυπάει” μία στις 400 γάτες
Ο δήμος Πάτρας γέμισε τις ταΐστρες με τροφή για τα αδέσποτα
5 πράγματα που πρέπει να ξέρετε για τα σκυλιά Pomeranians
Ένα “πάρκινγκ” για σκύλους στην Πάτρα
Ομάδα Απεγκλωβισμού Ζώων: Διέσωσαν γατούλη από φρεάτιο που είχε σφηνώσει στο λαιμό του ένα πλαστικό
Aναζητούν αυτόν που πυροβόλησε και σκότωσε σκύλο στην αυλή του σπιτιού του στο Καστρί Θεσπρωτίας
Ακόμα ένας δήμος, της Άρτας, έβαλε στις ταΐστρες φαγητό για τα αδέσποτα
Για το γιατρό στη Μυτιλήνη που πάτησε σκύλο με το αυτοκίνητο, τον έσυρε, τον σακάτεψε, αδιαφόρησε, και τη γλύτωσε
Μαθητής στα Χανιά έβαλε στη σχολική του τσάντα κουταβάκια που βρήκε παρατημένα για να τα σώσει
“Σκύλοι παίζουν πόκερ”: Ο πίνακας που πουλήθηκε 660 χιλιάδες δολάρια
Η Ελεονώρα Μελέτη και ο τρίποδος Kutcher