petpet.newsΔΙΑΒΑΣΕ ΤΟΗ Βρετανία είναι η χώρα με τα πιο χοντρά σκυλιά του κόσμου

Νέα έρευνα

Η Βρετανία είναι η χώρα με τα πιο χοντρά σκυλιά του κόσμου

Το 2027 θα είναι και επίσημα η πρωτεύουσα των παχύσαρκων ζώων

Αν νομίζετε ότι η παχυσαρκία αφορά μόνο τους ανθρώπους, κάνετε μεγάλο λάθος. Η ύπουλη αυτή ασθένεια αποτελεί τα τελευταία χρόνια το νούμερο ένα κίνδυνο και για τα κατοικίδια. Μια πρόσφατη μάλιστα έρευνα έδειξε τη Μεγάλη Βρετανία ως τη χώρα με τα πιο…χοντρά σκυλιά στον κόσμο.

από τη Μυρτώ Τζώρτζου (petpetmag@gmail.com)

Παχυσαρκία στο σκύλο ονομάζουμε την αφύσικη ποσότητα λίπους στους ιστούς. Το λίπος επικάθεται στο συνδετικό υποδόριο ιστό, στο εσωτερικό των μυών και γύρω από τα όργανα της κοιλιάς. Αυτό το λίπος μπορεί να έχει σαν αιτία την υπερβολική τροφή ή τη μη ισορροπημένη διατροφή, φτωχή σε πρωτεΐνες και πλούσια σε λίπη και υδατάνθρακες.

Ο αριθμός των σκύλων στη Βρετανία υπολογίζεται ότι είναι περίπου 8,5 εκατ., εκ των οποίων ένα μεγάλο μέρος ζυγίζει παραπάνω από το κανονικό. Τα σκυλιά αυτά εκτός του ότι δεν γυμνάζονται όσο πρέπει, τρέφονται πολύ και άσχημα. Σαν αποτέλεσμα είναι και η εμφάνιση και άλλων ασθενειών, όπως διαβήτης, καρδιακά προβλήματα και καρκίνος.

Η υπερβολική τροφή και η έλλειψη άσκησης είναι  οι δυο παράγοντες που συνιστούν τον όρο “κρίση παχυσαρκία στους σκύλους”. Σύμφωνα μάλιστα με τους ειδικούς αν οι κηδεμόνες των ζώων δεν προσέξουν πολύ, σε 10 χρόνια, το 2027, το 1 στα 20 σκυλιά θα πάσχει από την ασθένεια αυτή.

Η Βρετανία μάλιστα χαρακτηρίζεται ως η “πρωτεύουσα” της παχυσαρκίας των σκύλων στη Δύση καθώς 1 στα 5 σκυλάκια ζυγίζουν πολλά κιλά πάνω από το κανονικό.

Ο Simon Booth, ειδικός στη διατροφή των σκύλων, κάνει λόγο για μεγάλο πρόβλημα το οποίο μάλλον δεν έχουν συνειδητοποιήσει οι κηδεμόνες των σκύλων. Σύμφωνα με δική του έρευνα το 15% των ιδιοκτητών σκύλων ταϊζουν τα ζώα τους τροφές που έχουν συνολικά από 1000 θερμίδες τη μέρα.

Η παχυσαρκία στη Μεγάλη Βρετανία δεν είναι κάτι καινούργιο. Ο σύλλογος εθελοντών κτηνιάτρων PDSA είχε πριν από χρόνια προειδοποιήσει για το πρόβλημα αυτό τους λάτρεις των σκύλων λέγοντας ότι το 1 στα 3 κατοικίδια της χώρας, συμπεριλαμβανομένων των γάτων και των κουνελιών, είναι παχύσαρκα, κάνοντας λόγο για “χώρα των χοντρών σκύλων”.

“Ένας σημαντικός αριθμός σκύλων δεν τρέφεται σωστά και δεν ασκείται όπως θα έπρεπε. Πρέπει να δράσουμε άμεσα και να εμποδίσουμε στο να μη γίνει η Βρετανία ούτε χώρα των παχύσαρκων ανθρώπων αλλά και ούτε χώρα των παχύσαρκων σκύλων”, θα πει ο Booth και συμπληρώνει: “Αξίζει να αναφέρουμε ότι το 93% των κηδεμόνων σκύλων κακομαθαίνουν τα ζώα τους δίνοντάς τους καθημερινά διάφορες λιχουδιές, όπως μπισκότα και άλλα πράγματα εκτός της κανονικής τους τροφής. Το 24%  τους δίνει το φαγητό το οποίο περίσσεψε από αυτούς ενώ το 55% δίνει σε καθημερινή βάση ανθρώπινο φαγητό στα ζώα του, κάτι που όχι μόνο είναι επικίνδυνο αλλά δημιουργεί και “συντηρεί” φυσικά την ασθένεια της παχυσαρκίας. Αν δεν γίνει κάτι άμεσα από την πλευρά των κηδεμόνων σκύλων, το 2027 η Βρετανία θα είναι το κέντρο παχύσαρκων σκύλων”.

 

 

SHARE
MORE ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΟ

TOP LINE

Εθελοντές έσωσαν σκυλίτσα που βρέθηκε κοκαλιασμένη και χωρίς να μπορεί να περπατήσει στο δάσος Δαφνίου
Πόσες φορές πρέπει να τρώει ο σκύλος μου;
Η αναπάντεχη φιλία ανάμεσα σε ένα καγκουρό και σε έναν γενειοφόρο δράκο
Η παράταξη «Ανάπτυξη Τώρα» προτείνει την ευθανασία στα παραβατικά αδέσποτα στην Πρέβεζα
Μια πόλη στον Καναδά μετατρέπει τις ακαθαρσίες σκύλων σε βιοκαύσιμα
Κύπρος, Νεκροταφείο Μενεού: Αναζητούν αυτόν που έκοψε τα δυο πόδια και έβγαλε το μάτι σε μια έγκυο γατούλα
Μιχάλης Χατζηγιάννης: “Είμαι χορτοφάγος για ιδεολογικούς λόγους”
Πέταξαν γέρικο σκύλο Ακίτα σε γκρεμό στη Σαλαμίνα. Ψάχνει σπίτι για να μην πάει ΔΗΚΕΠΑΖ
Αυτός είναι ο Goran, το φοβερό λυκόσκυλο της Αστυνομίας στα Τρίκαλα
Ροχαλίζει ο σκύλος σας; Τι πρέπει να ξέρετε
Γιώργος Μαυρίδης και Τσίχλα: Μαζί σε εκδήλωση που έγινε την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία
Φωτογραφίζοντας διαφορετικά ζώα που μοιάζουν μεταξύ τους σαν καρμπόν