petpet.newsΔΙΑΒΑΣΕ ΤΟΤα εμβόλια που πρέπει να κάνετε στη γάτα σας

Συμβουλές

Τα εμβόλια που πρέπει να κάνετε στη γάτα σας

Το ζώο κινδυνεύει και μέσα στο σπίτι

Ήρθε η στιγμή να υιοθετήσετε μια γατούλα. Τη φέρνετε λοιπόν στο σπίτι και ξεκινάει η νέα σας ζωή μαζί της. Ένα από πρώτα πράγματα που έχετε να κάνετε είναι να την πάτε σε κτηνίατρο για τα εμβόλιά της. Ευτυχώς για εμας, υπάρχουν εμβόλια για την πρόληψη πολλών ασθενειών που ενδέχεται να εμφανιστούν στις γάτες.

Τα εμβόλια βοηθούν την προετοιμασία του ανοσοποιητικού συστήματος του ζώου για την καταπολέμηση της εισβολής των παθογόνων οργανισμών. Όταν το εμβόλιο εισάγεται στο σώμα, το ανοσοποιητικό σύστημα διεγείρεται ήπια. Εάν μια γάτα εκτεθεί στην πραγματική ασθένεια, το ανοσοποιητικό της σύστημα είναι τώρα έτοιμο να αναγνωρίσει και να καταπολεμήσει τα μικρόβια.

Το μεγαλύτερο λάθος είναι να αφήνουμε την γατούλα μας ανεμβολίαστη θεωρώντας πως δεν κινδυνεύει επειδή ζει μέσα στο σπίτι, κάτι που δεν ισχύει διότι εμείς μεταφέρουμε μικρόβια και ιούς καθημερινά με τα ρούχα και τα παπούτσια μας στο σπίτι εκθέτοντάς τη στους ξένους μικροοργανισμούς.

Ποια είναι τα βασικά εμβόλια;

-Το τριπλό εμβόλιο: Περιλαμβάνει εμβόλια για τη ρινοτραχείτιδα, τον καλυκοϊό και την πανλευκοπενία, είναι απαραίτητο και οι εμβολιασμοί στα γατάκια πρέπει να ξεκινάνε στην ηλικία των 6-8 εβδομάδων και να επαναλαμβάνονται κάθε 4 εβδομάδες έως την ηλικία των 14 εβδομάδων.

-Το εμβόλιο για τη λύσσα: Είναι όχι μόνο απαραίτητο αλλά και υποχρεωτικό. Η χώρα μας (παρόλο που δεν έχουμε κανένα κρούσμα λύσσας εδώ και δεκαετίες) δεν θεωρείται απαλλαγμένη από τη νόσο. Γίνεται ένας εμβολιασμός στην ηλικία των 12-14 εβδομάδων και επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο.

-Τα εμβόλια της λοιμώδους περιτονίτιδας και της ιογενούς λευχαιμίας: Είναι προαιρετικά σε γάτες που ζουν αποκλειστικά μέσα στο σπίτι, σε μικρούς πληθυσμούς (1-5 γάτες). Γίνονται αρχικά δύο εμβολιασμοί, μετά την ηλικία των 8 εβδομάδων, με χρονική διαφορά 3-4 εβδομάδες και επαναληπτικές δόσεις κάθε χρόνο.

-Καλό είναι να γίνονται και τα εμβόλια για τη χλαμυδίωση και την Bordrtella bronciseptica (ένα μικρόβιο που προκαλεί, αλλά και επιπλέκει τη νόσο του ανώτερου αναπνευστικού). Ο εμβολιασμός γίνεται με τον ίδιο τρόπο με το τριπλό εμβόλιο.

-Το εμβόλιο ή το χάπι για τον εχινόκοκκο: Γίνεται κάθε 3 ή 6 μήνες, κυρίως σε γάτες που ζουν έξω από το σπίτι.
Πολλά εμβόλια θέλουν επανάληψη και καλό είναι να τηρούνται τα χρονικά διαστήματα για το λόγο ότι το γατί μένει ακάλυπτο για τον έξτρα χρόνο. Αν αργήσει να γίνει το επαναληπτικό, η προστασία από τη στιγμή που θα γίνει και μετά είναι ακριβώς η ίδια με το αν τηρηθούν τα χρονικά διαστήματα. Τέλος το εμβόλιο ή το χάπι για τον εχινόκοκκο καλό είναι να γίνεται εναλλάξ (μια φορά το χάπι, την επόμενη το εμβόλιο κτλ.) για να μην το συνηθίσει ο οργανισμός του ζώου.

 

SHARE
MORE ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΟ

TOP LINE

Όσα πρέπει να ξέρετε για τον καρκίνο στις γάτες
7 λόγοι που θα σας κάνουν να συμπαθήσετε τις μαύρες γάτες
Κοκαλιασμένα και άρρωστα ζώα αργοπεθαίνουν σε γνωστό ιδιωτικό καταφύγιο στην Περαία Θεσσαλονίκης
Γυναίκα επιχείρησε να πουλήσει σε αστυνομικό «παράνομα» κουτάβι στο Καλαμάκι Κορινθίας-Τη συνέλαβαν
Το βιντεοκλίπ του Γιώργου Σαμπάνη για τα αδέσποτα
Πώς είναι να ζεις σαν αδέσποτο στη χώρα μας- Δοκιμάστε το
Κιλκίς: Απάνθρωποι έριξαν στη σκυλίτσα αυτή φαγητό με καρφιά μέσα για να τη σκοτώσουν
Αργοπεθαίνουν κλεισμένες 3 γάτες σε κτίριο της ΑΣΟΕΕ που εκκενώθηκε και σφραγίστηκε με τούβλα
Πιστεύετε ότι η ζωή με μια γάτα είναι εύκολη;
Αμοιβή 2000 ευρώ σε όποιον κατανομάσει αυτόν που έκοψε με ψαλίδι τα πόδια και τα αυτιά ενός κουταβιού στην Ξάνθη
Μπορούμε να δώσουμε ανθρώπινα παυσίπονα στο κατοικίδιό μας;
Οι 9 βασικές φοβίες του σκύλου