Μπορούμε να δίνουμε γάλα στις γάτες;

από Μυρτώ Τζώρτζου

Οι περισσότεροι από εμάς που έχουμε γάτες είναι σίγουρο ότι τους δίνουμε ή τους έχουμε δώσει κάποιες φορές γάλα. Κατά πόσο όμως αυτό είναι σωστό; Κάνει τελικά καλό στις γάτες ή όχι;  Ο διαδικτυακός ιστότοπος petsonly.com δημοσιεύει ένα ενδιαφέρον άρθρο πάνω σε αυτό.

Για κάποιο λόγο πιστεύουμε πως οι γάτες πρέπει να πίνουν γάλα. Η αλήθεια είναι πως το γάλα μπορεί να δημιουργήσει πολλά προβλήματα στις γάτες και θα πρέπει να αποφεύγεται. Και αυτό γιατί όχι μόνο δεν προσφέρει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που απαιτούνται για την ανάπτυξη τους αλλά μπορεί και να τους δημιουργήσει αλλεργίες και στομαχικές διαταραχές.

Οι περισσότερες γάτες δεν είναι ανεκτικές στη λακτόζη και κυρίως οι ενήλικες γάτες. Δεν μπορούν δηλαδή να το χωνέψουν.

Εάν τώρα η γάτα σας δεν κάνει εμετό ή διάρροια, αφού πιει γάλα – και θέλετε σώνει και καλά να της δίνετε – προτιμήστε κρέμα γάλακτος επειδή έχει λιγότερη λακτόζη. Αποφύγετε το πλήρες ή αποβουτηρωμένο γάλα. Μην το παρακάνετε όμως. Μικρές ποσότητες 2-3 φορές την εβδομάδα. Υπάρχουν επίσης στην αγορά προϊόντα γάλακτος χωρίς λακτόζη.

Υπάρχουν περιπτώσεις όπου οι γάτες δεν αντέχουν το γάλα αλλά δεν έχουν πρόβλημα με παγωτά ή το γιαούρτι. Αυτό συμβαίνει γιατί τα επιδόρπια αυτά δεν περιέχουν μόνο γάλα αλλά νερό, λιπαρά και μικροοργανισμούς που μπορεί να έχουν χωνέψει μέρος της λακτόζης.

Το γάλα αγελάδας είναι καλό να αποφεύγετε γενικώς και κυρίως στα μικρά γατάκια.

Είναι προτιμότερο να δίνετε στη γάτα σας μία καλή και ισορροπημένη τροφή. Το γάλα δεν είναι τροφή για γάτες.

Πηγή: http://petsonly.com

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο