9 επιστημονικά αποδεδειγμένα οφέλη του να έχεις γάτα

από Μυρτώ Τζώρτζου

Έρευνες έχουν δείξει ότι το να κοιτάζεις και μόνο βίντεο με γάτες στο διαδίκτυο μπορεί να σου δώσει ενέργεια και να σου δημιουργήσει θετικά συναισθήματα. Δεν είναι επομένως έκπληξη το να πούμε ότι οι κηδεμόνες γάτων έχουν μια σειρά από οφέλη. Να μερικά από αυτά.

  1. Είναι πιο έξυπνοι

Μια έρευνα που έγινε πριν από μερικά χρόνια από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ στη Μεγάλη Βρετανία έδειξε ότι οι άνθρωποι που έχουν γάτα είναι περισσότερο πιθανό να έχουν πτυχίο ανώτερης εκπαίδευσης από αυτούς που έχουν σκύλο. Το 2014 σε μια ανάλογη έρευνα πάνω σε 600 φοιτητές Πανεπιστημίου, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι κηδεμόνες γάτων ήταν πιο έξυπνοι και πιο πνευματώδεις από τους άλλους.  Συνήθως οι πιο έξυπνοι τείνουν να εργάζονται περισσότερες ώρες, με αποτέλεσμα μια γάτα να είναι πιο καλή επιλογή για κατοικίδιο από ό,τι ένας σκύλος που έχει περισσότερες ανάγκες.

2. Έχουν πιο υγιή καρδιά

Το να έχεις κατοικίδιο κάνει καλό στην υγεία σου και κυρίως στην καρδιά σου. Οι γάτες ειδικά σου μειώνουν το στρες-πιθανόν και από το γεγονός ότι δεν χρειάζονται τόση φροντίδα όσο ένα σκύλος-και σου μειώνουν την αγωνία στην καθημερινή ζωή. Χαϊδεύοντας επίσης μια γατούλα, νιώθεις καλά και ήρεμα.

Μια έρευνα έχει δείξει ότι ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων, της τάξεως του 30%, που έχουν πάνω από 10 χρόνια γάτα κινδυνεύει λιγότερο από το να πεθάνει από έμφραγμα ή εγκεφαλικό από αυτούς που δεν έχουν γάτα (πιθανόν λόγω του ότι έχουν λιγότερο στρες στη ζωή τους).

3. Ξεπερνούν πιο εύκολα μια απώλεια…

Το να χάσεις κάποιον που αγαπάς είναι κάτι φοβερό και σου προκαλεί μεγάλο πόνο. Το να ζεις με γάτα έχει αποδειχτεί σωτήριο, καθώς η συνύπαρξη μαζί της σε βοηθάει να ξεπεράσεις πιο εύκολα και πιο γρήγορα την απώλεια αλλά και με λιγότερα συμπτώματα, όπως είναι το κλάμα. Η γάτα είναι για τις δύσκολες ώρες. Πολλοί που έχουν πενθήσει την απώλεια ενός σημαντικού προσώπου τους έχουν αναφέρει ότι το να μιλούν στη γάτα τους και να της εκφράζουν το πώς νιώθουν τους βοήθησε να βγουν πιο γρήγορα από την άσχημη αυτή κατάσταση. Το βασικότερο σε αυτό είναι το ότι τα ζώα δεν σε κρίνουν. Αυτό από μόνο του σε ανακουφίζει. Και φυσικά όταν κάνουμε λόγο για απώλεια, δεν εννοούμε πάντα το θάνατο ενός προσώπου αλλά την απώλεια δουλειάς ή κάποιον χωρισμό.

4. …Και βρίσκουν πιο εύκολα κάτι άλλο σημαντικό στη ζωή τους

Αν είσαι άντρας χωρίς σύντροφο και δεν μπορείς να βγεις ραντεβού, πάρε γάτα. Έρευνα που έγινε στη Μεγάλη Βρετανία έδειξε ότι το 82% των γυναικών που πήραν μέρος σε αυτή συμφώνησε σε ένα, στο ότι έλκεται περισσότερο από τους άντρες που αγαπούν τα ζώα. Το δε 90% ανέφερε ότι οι άντρες που έχουν γάτα φαίνονται πιο όμορφοι από τους άλλους. Προσοχή όμως: Η γάτα είναι μια ζωή, όχι μέχρι να βρούμε σύντροφο.

5. Ικανοποιούν την ανάγκη τους για συντροφικότητα

Το στερεότυπο που θέλει τα σκυλιά πιο συντροφικά και πιο δοτικά από τις γάτες είναι απλώς στερεότυπο. Στην πραγματικότητα οι γάτες είναι καλύτεροι σύντροφοι για μια γυναίκα από ό,τι οι σκύλοι. Μια αυστριακή έρευνα του 2003 κατέληξε στο εξής ενδιαφέρον συμπέρασμα: Το να ζεις με γάτα σε κάνει το ίδιο συναισθηματικά ισορροπημένο όπως με το να ζεις με σύντροφο. Μια άλλη έρευνα αναφέρει ότι οι γάτες είναι γενναιόδωρα πλάσματα. Αν τους κάνεις κάτι καλό, θα το θυμούνται και θα στο ανταποδώσουν.

Καλό όμως είναι να μην ξεχνιέστε. Στη σχέση σας με αυτές, εκείνες έχουν το πάνω χέρι. Μετά από τόσα χρόνια που είναι εξημερωμένες, έχουν μάθει να βγάζουν ήχους που μοιάζουν με παιδικό κλάμα. Και καθώς ο εγκέφαλός μας είναι προγραμματισμένος στο να ανταποκρίνεται στο παιδικό κλάμα, είναι εντελώς αδύνατον να αγνοήσουμε τι και πότε θέλει κάτι μια γάτα.

6. Μαρτυρούν πολλά για το χαρακτήρα τους

Η επιλογή του κατοικίδιου δεν είναι τυχαία. Δείχνει πολλά για το χαρακτήρα κάποιου. Ενώ οι σκυλο-γονείς θεωρούνται πιο κοινωνικοί και έξω καρδιά, οι γατο-γονείς είναι πιο ήσυχοι και πιο ντροπαλοί. Το πιο εντυπωσιακό δε είναι ότι οι έχοντες γάτα αποδεικνύονται πιο έντιμοι και λιγότερο εκμεταλλευτές.

7. Κοιμούνται πιο εύκολα

Όσοι έχουν γάτες το γνωρίζουν καλά. Πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι οι γυναίκες, ως επί το πλείστον, προτιμούν να κοιμούνται με τη γάτα τους παρά με το σύντροφό τους. Οι γάτες ούτε ενοχλούν, ούτε κάνουν θόρυβο όταν κοιμούνται. Επίσης δεν ξυπνάνε για να πάνε τουαλέτα κατά τη διάρκεια της νύχτας. Με άλλα λόγια ξεραίνονται μέχρι το πρωί. Οπότε έχεις τον τέλειο ύπνο.

8. Έχουν λιγότερες αλλεργίες

Μπορεί για εσάς να είναι λίγο αργά αλλά αν είστε σε εγκυμοσύνη, σπεύστε να υιοθετήσετε γάτα. Έρευνα του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας της Βρετανίας έδειξε ότι τα παιδιά που είναι κάτω του ενός χρόνου και ζουν με γάτα έχουν λιγότερες πιθανότητες να αποκτήσουν αλλεργίες όταν μεγαλώσουν. Όσο μάλιστα πιο πολύ “εκτίθεται”, να το πούμε έτσι, κάποιος σε νεαρή ηλικία στις γάτες, τόσο πιο πολύ θωρακισμένο γίνεται το ανοσοποιητικό του. Όσο για το παράσιτο τοξόπλασμα, τα πράγματα είναι απλά: Αν αλλάζουμε καθημερινά την άμμο υγιεινής της γάτας μας και δεν την αφήνουμε να βγαίνει έξω, δεν κινδυνεύουμε.

9. Μπορούν να τους σώσουν τη ζωή 

Οι γάτες θεωρούνται ότι είναι συμφεροντολόγες και ότι κοιτάνε μόνο τον εαυτό τους. Μεγάλος μύθος. Δεν είναι λίγες οι φορές που αυτά τα πανέξυπνα και μυστήρια πλάσματα έχουν σώσει τη ζωή του ιδιοκτήτη τους. Υπάρχουν γάτες που “μυρίζονται¨τις επιληπτικές κρίσεις, γάτες που “μυρίζονται” τις κρίσεις διαβητικών, που έχουν ειδοποιήσει για φωτιά οικογένειες που κοιμόντουσαν, γάτες που έχουν πάρει παράσημο ως ζώα-στρατιώτες σε πόλεμο.

Μια τέτοια περίπτωση ήταν και ο γάτος Σάιμον που εξακολουθεί και σήμερα να τον τιμάει το βρετανικό ναυτικό. Επιβιβασμένος στο πολεμικό πλοίο του βασιλικού ναυτικού της Βρετανίας «H.M.S. Amethyst», που περιδιάβαινε τον κινεζικό ποταμό Γιανγκ-Τσε, ο Σάιμον, το αγαπημένο κατοικίδιο του πλοίου, ζούσε ήσυχες στιγμές. Όμως βλήμα των κινεζικών δυνάμεων χτύπησε το σκάφος, τραυματίζοντας το γάτο στο πόδι και τη ράχη. Του αφαιρέθηκαν τέσσερα θραύσματα και γλύτωσε. Και έπιασε πάλι δουλειά, σώζοντας από τη μία το πλήρωμα από την επιδημία των τρωκτικών και κρατώντας με το χαρακτήρα του και το κέφι του από την άλλη υψηλό το ηθικό των ναυτών που δεν χόρταιναν να ασχολούνται μαζί του.

Το ΗΜS «Amethyst» επέστρεψε στη Βρετανία την 1η Νοεμβρίου 1949. Τα τραύματα του Σάιμον όμως είχαν μολυνθεί. Το ζώο πέθανε δυο εβδομάδες μετά. Ο Σάιμον, τον οποίο είχε περιμαζέψει ένας δεκαεπτάχρονος Βρετανός ναύτης από το λιμάνι του Χονγκ Κονγκ, θάφτηκε με στρατιωτικές τιμές στο νεκροταφείο για ζώα του βρετανικού ναυτικού, έχοντας τιμηθεί με το ειδικό μετάλλιο για ζώα, το μετάλλιο Ντίκιν, το αντίστοιχο του Σταυρού της Βικτωρίας.  Το συγκεκριμένο δε μετάλλιο έχει απονεμηθεί σε 65 ζώα.

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο