Ξέρετε πραγματικά τι θέλει να σας πει η γατούλα σας κουνώντας την ουρά;

από Μυρτώ Τζώρτζου

Οι γάτες είναι μυστήρια πλάσματα και με διαφορετική συμπεριφορά από ό,τι τα σκυλιά, που δεν την αποκωδικοποιείς εύκολα. Τα σκυλιά είναι πιο άμεσα και ξεκάθαρα σε αυτό που θέλουν. Από την άλλη οι γάτες συχνά σε μπερδεύουν.

Οι ειδικοί στη συμπεριφορά αυτών των ζώων λένε ότι η ουρά παίζει σημαντικό ρόλο στο να τις καταλάβεις. Με αυτή η γάτα δείχνει τη διάθεσή της ανά πάσα στιγμή.

Ο Dr. Carlo Siracusa, βοηθός καθηγητή στην κτηνιατρική σχολή του πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια, αναφέρει στο National Geographic ότι η ουρά σε συνδυασμό με τη στάση του σώματος είναι το κλειδί για την κατανόηση των γάτων.

Όταν, για παράδειγμα, μια γάτα είναι σαν να κοιμάται αλλά κουνάει την ουρά της και τη χτυπάει κάτω αυτό σημαίνει ότι είναι μεν χαλαρή, όμως έχει και το μυαλό της κάπου εκεί γύρω, σε κάποιον ήχο, σε κάποια κίνηση. Όταν την κουνάει σαν μαστίγιο, σημαίνει ότι είναι αλέρτ και νευριασμένη. Τότε δεν θέλει να την ακουμπήσεις.

Σε μια ήρεμη γάτα η τελείως όρθια ουρά που γίνεται μετά σαν άγκιστρο δείχνει ότι σας καλωσορίζει. Αντίθετα μιας επιθετικής γάτας η ουρά κινείται πολύ γρήγορα.

Όταν οι γάτες νιώθουν φόβο, κάνουν καμπούρα και ξεφυσούν. Αν η ουρά κρέμεται προς τα κάτω, η γάτα είναι σε άμυνα.

 

Και ενώ οι κινήσεις της ουράς είναι λίγο μπερδεμένες ως προς το τι ακριβώς εννοεί, αν συνδυαστούν με τη στάση του σώματος και τις κινήσεις αυτού, τότε μπορούμε να καταλάβουμε καλύτερα τι θέλει η γατούλα μας να μας πει.

Για παράδειγμα αν μια γάτα εκεί που κάθεται ξαφνικά τρέχει σε ένα δωμάτιο, αυτό σημαίνει ότι νιώθει φόβο, αναστάτωση ή περιέργεια.

Γενικά οι γάτες χρειάζονται ερεθίσματα. Όταν βρίσκονται έξω, κυνηγούν ή ανεβαίνουν σε δέντρα. Και ενώ τα σπίτια μας είναι πιο ασφαλή για εκείνες, εν τούτοις δεν έχουν πολλά ερεθίσματα για αυτές. Ο ειδικός στη συμπεριφορά των γάτων καθηγητής του πανεπιστημίου του Tufts, της Μασαχουσέτης, Nick Dodman, αναφέρει: “Οι γάτες θέλουν να κυνηγήσουν. Έπειτα να ξαπλώσουν και να κοιμηθούν για πολλές ώρες ώστε να πάρουν δυνάμεις για να συνεχίσουν το κυνήγι. Αυτό προστάζει η φύση τους, Βέβαια όταν είναι στο σπίτι, κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει. Για αυτό καλό είναι να τις παίζετε εσείς ή να τους έχετε παιχνίδια να εξασκούνται μόνες τους”.

Τέλος υπάρχουν γάτες που έχουν “σκυλίσια” συμπεριφορά. Μπορούν, για παράδειγμα, να “κλέψουν” ρούχα ή κάλτσες του κηδεμόνα τους και να τα πάνε κάπου. Αυτό, όπως γνωρίζουμε, είναι χαρακτηριστική συμπεριφορά των σκύλων.

 

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο