Έρευνα δείχνει με ποιον τρόπο οι σημερινές γάτες κληρονόμησαν το φιλικό χαρακτήρα τους από τις αιγυπτιακές

από Μυρτώ Τζώρτζου

Οι γάτες έχουν έναν μοναδικό και τελείως δικό τους τρόπο να μας δείχνουν την αγάπη και την αφοσίωσή τους. Αυτό όλοι το γνωρίζουμε. Αυτό όμως που δεν ξέραμε μέχρι τώρα είναι ότι αυτή η συμπεριφορά τους μας πάει πίσω στο χρόνο φτάνοντας μέχρι την αρχαία Αίγυπτο, όπου ένα από τα χαρακτηριστικά τους ήταν η αφοσίωσή τους και η τρυφερότητά τους στους ανθρώπους που τις είχαν.

Σύμφωνα με μια γενετική έρευνα του Jacques Monod Institute στο Παρίσι οι γάτες της αρχαίας Αιγύπτου άρχισαν να μετακινούνται σε όλον τον κόσμο πριν από 3 χιλιάδες χρόνια. Το αποτέλεσμα ήταν να ζευγαρώσουν με ζώα από τις χώρες που βρέθηκαν και έτσι να “ταξιδέψει” το DNA τους στους αιώνες.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι οι γάτες της Αιγύπτου είχαν τέτοια χαρακτηριστικά που τις έκανε πιο κατάλληλες για συντροφιά από οποιοδήποτε άλλο τύπο αγριόγατας. Οι γάτες αυτές μεταφέρθηκαν μέσω καραβιών σε άλλες χώρες και Ηπείρους.

Η Eva-Maria Geigl, καθηγήτρια ανθρωπολογίας, στο Jacques Monod Institute στο Παρίσι θα πει: “Το κοινωνικό και πολιτιστικό περιβάλλον της κοινωνίας στην Αίγυπτο εκείνα τα χρόνια βοήθησε ώστε οι γάτες αυτές να εξελιχθούν και να γίνουν πιο φιλικές και πιο κοινωνικές με τους ανθρώπους. Αυτό το χαρακτηριστικό τους αλλά και η χρησιμότητά τους για να εξουδετερώνουν τα ποντίκια στα καράβια είναι οι δυο λόγοι που οι γάτες αυτές ταξίδεψαν σε όλον τον κόσμο, μεταφέροντας το DNA τους.”

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο