Θερμοπληξία σκύλου: Τι είναι και πώς μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε

από Μυρτώ Τζώρτζου

Καθώς διανύουμε μέρες με υψηλές θερμοκρασίες είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι οι σκύλοι είναι ευαίσθητοι σε τραυματισμούς και παθήσεις που σχετίζονται με την εποχή όπως: ηλιακά εγκαύματα, εγκαύματα στις πατούσες και θερμοπληξία. Η πιο επικίνδυνη κατάσταση είναι η θερμοπληξία, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε: ανεπάρκεια οργάνων, επιληπτικές κρίσεις, εγκεφαλική βλάβη, αιμορραγία, τύφλωση ακόμα και στο θάνατο.

Η θερμοπληξία και η θερμική καταπόνηση είναι δύο πολύ επικίνδυνες καταστάσεις για κάθε σκύλο με τη θερμική καταπόνηση να αποτελεί αρχικό στάδιο της θερμοπληξίας. Συχνά, μπορούμε να προλάβουμε τις επιπτώσεις της θερμικής καταπόνησης, λαμβάνοντας άμεσα μέτρα με στόχο τη μείωση της θερμοκρασίας του σώματος του ζώου καθώς και την πρόληψη της θερμοπληξίας, η οποία μπορεί να οδηγήσει στο θάνατο.

Τα συμπτώματα της θερμικής καταπόνησης είναι: η διάρροια, η ναυτία, ο εμετός, η αναπνοή (ταχύπνοια) με ανοιχτό το στόμα (“panting”) καθώς και η ερυθρότητα του δέρματος εσωτερικά των αυτιών. Μόλις διαπιστώσετε ότι ο σκύλος σας εμφανίζει κάποιο από τα παραπάνω, μετακινήστε τον γρήγορα σε ένα δροσερό μέρος, όπως ένα υπόγειο ή κοντά σε έναν ανεμιστήρα, και παρέχετέ του φρέσκο και δροσερό νερό. Ακόμη, βρέξτε το δέρμα του με χλιαρό νερό και αφήστε το να στεγνώσει με τον αέρα.

Η θερμοπληξία εμφανίζεται όταν οι φυσιολογικοί μηχανισμοί του σώματος του σκύλου δεν μπορούν να διατηρήσουν τη θερμοκρασία του σώματος σε φυσιολογικά επίπεδα. Οι σκύλοι δεν έχουν την ικανότητα να ιδρώνουν, και η αναπνοή με ανοιχτό το στόμα (“panting”) δεν μπορεί από μόνη της να επαναφέρει τη θερμοκρασία του στα φυσιολογικά επίπεδα σε περίπτωση υπερθερμίας. Η φυσιολογική θερμοκρασία του σώματος του σκύλου είναι 38-39.2οC, και μια θερμοκρασία άνω των 41οC απαιτεί άμεση κτηνιατρική παρέμβαση. Στα συμπτώματα της θερμοπληξίας περιλαμβάνονται: η ταχύπνοια με ανοιχτό το στόμα, ο έντονος ερυθρός χρωματισμός της γλώσσας, ο κόκκινος ή ωχρός στοματικός βλεννογόνος και το παχύρρευστο, κολλώδες σάλιο. Επιπλέον, ο σκύλος μπορεί να εμφανίζει κατάπτωση, αδυναμία, ναυτία, εμετό (ο οποίος κάποιες φορές μπορεί να περιέχει αίμα), διάρροια, καταπληξία και κώμα.

Οποιοδήποτε κατοικίδιο που δεν μπορεί από μόνο του να επαναφέρει τη θερμοκρασία του σώματος του στα φυσιολογικά επίπεδα βρίσκεται σε κίνδυνο για θερμοπληξία, αλλά μερικές φυλές καθώς και σκύλοι με συγκεκριμένες παθήσεις είναι περισσότερο ευαίσθητοι. Ζώα με καρδιαγγειακές και αναπνευστικές παθήσεις, παχύσαρκα καθώς και ηλικιωμένα βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο.

Οι βραχυκεφαλικές φυλές όπως τα Bulldog, τα Pug και άλλες αποβάλλουν ακόμα πιο δύσκολα τη θερμότητα μέσω του “panting”, ενώ κάποιες φυλές εμφανίζουν μειωμένη ανθεκτικότητα στη θερμότητα. Στις φυλές αυτές ανήκουν τα English και French bulldog, τα Boxers, τα Saint Bernards, τα Pugs και τα Shih tzu. Συμπερασματικά, οι 10 φυλές με αυξημένο κίνδυνο για θερμοπληξία είναι:

1. English bulldogs,
2. Pugs,
3. French bulldogs,
4. Boston terrier,
5. Shih tzu,
6. Pekingese,
7. Boxer,
8. Cavalier king Charles spaniel,
9. Chow chow,
10. Saint Bernards.

Έτσι λοιπόν, 6 εύκολοι τρόποι για να προστατέψουμε το σκύλο μας από τη θερμοπληξία είναι:

1. Μην αφήνετε ποτέ το σκύλο σας μέσα σε σταθμευμένο όχημα. Ακόμα και αν έχετε παρκάρει σε σκιά ή έχετε αφήσει ανοιχτό το παράθυρο, δεν αρκεί για να προστατευτεί από την αύξηση της θερμοκρασίας και την επακόλουθη θερμοπληξία, η οποία μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στο θάνατο! Εάν αντιληφθείτε ότι κάποιος άλλος έχει αφήσει το σκύλο του κλειδωμένο στο αυτοκίνητο, καλέστε την αστυνομία.

2. Δείτε αν το ζώο εμφανίζει κάποιο από τα συμπτώματα της θερμοπληξίας που αναφέρθηκαν παραπάνω. Η ταχύπνοια με ανοιχτό το στόμα, η παραγωγή μεγάλης ποσότητας σάλιου, η αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος είναι κάποια από τα συμπτώματα της θερμοπληξίας. Εάν υποπτεύεστε ότι ο σκύλος σας έχει πάθει θερμοπληξία, καλέστε τον κτηνίατρό σας ή κάποια εφημερεύουσα κλινική. Ταυτόχρονα ρίξτε άφθονο δροσερό ή χλιαρό (και όχι παγωμένο) νερό στο σώμα του.

3. Παρέχετέ του σκιά και άφθονο νερό. Εάν ο σκύλος σας ζει σε εξωτερικό χώρο, βεβαιωθείτε ότι έχει επαρκή σκιά. Ακόμη, βεβαιωθείτε ότι έχει πρόσβαση σε δροσερό και καθαρό νερό για να αποτρέψετε την αφυδάτωση. (Σε κάποιες χώρες όταν επικρατούν πολύ υψηλές θερμοκρασίες απαγορεύεται οι σκύλοι να διαμένουν σε εξωτερικό χώρο).

4. Να κάνετε μικρής διάρκειας περιπάτους. Αποφύγετε τις μεγάλες βόλτες και τα πολλά παιχνίδια. Προτιμήστε τις βόλτες νωρίς το πρωί ή μετά τις 9 το βράδυ και αποφύγετε τις βόλτες τις ώρες που έχει την πιο έντονη ζέστη, δηλαδή 11 με 3 το μεσημέρι.

5. Μην αφήνετε το σκύλο σας να περπατάει στην άσφαλτο (ιδιαίτερα εάν αυτή έχει μαύρο χρώμα). Όπως είναι γνωστό και εύκολα αντιληπτό η άσφαλτος εγκλωβίζει μεγάλα ποσά θερμότητας τα οποία μπορεί να οδηγήσουν στην πρόκληση εγκαυμάτων στις πατούσες του σκύλου σας. Όταν βγάζετε το σκύλο σας βόλτα, προτιμήστε τις «φυσικές» επιφάνειες όπως είναι το γρασίδι και το ξύλο.

6. Κατάλληλο κούρεμα. Συζητήστε με έναν groomer ποιο είναι το κατάλληλο (μικρότερο δυνατό) μήκος του τριχώματος της φυλής του σκύλου σας. Προσοχή: το πολύ κοντό τρίχωμα δεν είναι ωφέλιμο για όλες τις φυλές. Ορισμένες φυλές, όπως τα Huskies, διαθέτουν τρίχωμα το οποίο τα προστατεύει από τον ήλιο, οπότε το υπερβολικό κούρεμα του τριχώματός τους μπορεί να τους κάνει κακό.

-Επιμέλεια άρθρου-
Δημήτρης Αϊβαλιώτης

Πηγή:http://www.diagnovet.gr/

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο