Νέα έρευνα δείχνει με ποιον τρόπο ο σκύλος αναγνωρίζει τον εαυτό του

από Μυρτώ Τζώρτζου

Μια πρόσφατη έρευνα έδειξε αυτό που οι περισσότεροι ιδιοκτήτες σκύλων γνωρίζουν έτσι και αλλιώς. Το ότι οι τετράποδοι φίλοι τους έχουν αυτοσυνείδηση. Οι άνθρωποι, οι πίθηκοι, μερικά μυρμήγκια, μερικά δελφίνια, οι καρακάξες, ο ασιατικός ελέφαντας και τώρα πλέον και τα σκυλιά ανήκουν στην κατηγορία όσων έχουν περάσει με επιτυχία κάποιο τεστ αναγνώρισης του εαυτού τους.

Σύμφωνα λοιπόν με αυτή την έρευνα οι επιστήμονες πήραν δείγματα ούρων από 36 οικόσιτους σκύλους και έκαναν το “τεστ της όσφρησης” για να δείξουν αυτό που πίστευαν, ότι ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου μπορεί και αναγνωρίζει τον εαυτό του, με έναν ξεχωριστό τρόπο, από τα δείγματα ούρων του.

Στα περισσότερα από αυτά τα τεστ γίνεται το λεγόμενο “πείραμα του καθρέφτη”, που δείχνει αν ένα ζώο αναγνωρίζει τον εαυτό του στον καθρέφτη. Αυτό αποκαλύπτει την ικανότητα ενός ζώου να ξεχωρίζει το “εγώ” από το “οι άλλοι”. Και ενώ τα σκυλιά δεν αναγνωρίζουν τον εαυτό τους όταν βρίσκονται μπροστά από καθρέφτη, τον αναγνωρίζουν με άλλον τρόπο, από τα ούρα τους.

Μια νέα έρευνα της οποίας επικεφαλής ήταν η Dr Alexandra Horowitz του Barnard College κατέληξε στο πιο πάνω συμπέρασμα μετά από ένα πείραμα που έκανε στο οποίο συμμετείχαν σκυλιά μαζί με τους ιδιοκτήτες τους. Στο κάθε ζώο δόθηκαν για να μυρίσει δείγματα από τα ούρα των άλλων. Μεταξύ αυτών ήταν και τα δικά του. Τα σκυλιά κατάφεραν να ξεχωρίσουν τη δική τους μυρωδιά, τα δικά τους ούρα.

Το πείραμα αυτό επιβεβαιώνει τον ισχυρισμό του καθηγητή Roberto Cazzolla Gatti, του Ινστιτούτου Βιολογίας του Πανεπιστημίου Tomsk State, στη Ρωσία, ο οποίος είχε κάνει και αυτός το “πείραμα της όσφρησης” συμπεραίνοντας ακριβώς τα ίδια. Είχε μάλιστα ονομάσει την έρευνά του “Αυτοσυνείδηση: Κοιτάζοντας πίσω από το καθρέφτη και τι βρίσκει ο σκύλος εκεί”. Ο ίδιος έχει πει: “Το να αναγνωρίσει ένα ζώο τον εαυτό του στον καθρέφτη είναι εξαιρετικά σπάνιο, σύμφωνα με τη βιβλιογραφία και τις μελέτες που έχουν γίνει μέχρι τώρα. Το πείραμα της όσφρησης είναι πολύ σημαντικό καθώς δείχνει ότι με αυτόν τον τρόπο ο σκύλος “βρίσκει” τον εαυτό του. Τα σκυλιά και οι λύκοι, όπως και τα δελφίνια, αντιλαμβάνονται πολλά πράγματα, όμως δεν έχουν καταφέρει να περάσουν το τεστ του καθρέφτη. Και μπορεί να μην περιμένουμε να περάσουν το συγκεκριμένο τεστ οι νυχτερίδες ή οι τυφλοπόντικες όμως έχουμε  ενδείξεις ότι κάποια είδη μπορεί να μας εκπλήξουν υπό ορισμένες συνθήκες στο μέλλον”.

Can dogs recognize themselves in the mirror?

Τι είναι το τεστ του καθρέφτη

Τεστ του καθρέπτη ονομάζεται μία δοκιμασία που έχει σκοπό να ελέγξει κατά πόσο το υποκείμενο (κάποιο ζώο) έχει αυτοσυνείδηση. Συγκεκριμένος στόχος είναι να διαπιστωθεί αν το ζώο αντιλαμβάνεται ότι η αντανάκλαση στον καθρέπτη είναι εικόνα του ίδιου του του εαυτού. Το τεστ επινοήθηκε από τον Gordon G. Gallup.

Κατά την εκτέλεση του πειράματος, τοποθετείται πάνω στο ζώο κάποιο χρωματιστό σημάδι, ένα άοσμο ύφασμα κ.λ.π. και κάθεται μπροστά σε έναν καθρέπτη. Οι υπεύθυνοι του πειράματος παρατηρούν τον τρόπο που το ζώο αντιδρά στην αλλαγή του σώματός όπως τη βλέπει στον καθρέφτη, αν κινείται δηλαδή για να παρατηρήσει την παράξενη αλλαγή στο σώμα του, αν αγγίζει το σημείο που είναι το σημάδι τη στιγμή που κοιτά στον καθρέπτη και άλλα.

Με βάση τα μέχρι σήμερα σχετικά πειράματα, τα μόνα ζώα που αντιδρούν θετικά (χωρίς όμως να αναγνωρίζουν τον εαυτό τους) στο πείραμα δείχνοντας σημάδια αυτοσυνείδησης, είναι ο άνθρωπος, ο χιμπατζής, ο ουρακοτάγκος, το δελφίνι και η καρακάξα. Οι γορίλες δεν περνούν το τεστ, αλλά εικάζεται ότι αυτό οφείλεται απλώς στο ότι τα ζώα αυτά συνηθίζουν να αποφεύγουν την άμεση οπτική επαφή, πρόσωπο με πρόσωπο, επειδή τη θεωρούν προσβλητική. Τα μικρά παιδιά των ανθρώπων περνούν επίσης το τεστ μόνο μετά την ηλικία των 3-4 ετών.

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο