petpet.newsΔΙΑΒΑΣΕ ΤΟΜπορείτε να ζήσετε σαν γάτα; Με λίγη προσπάθεια μπορείτε

Ευ ζην

Μπορείτε να ζήσετε σαν γάτα; Με λίγη προσπάθεια μπορείτε

Ακολουθήστε 5 απλά βήματα

Μπορεί να είναι αδύνατον να αποκτήσουμε τις ικανότητες μια γάτας, όπως το να βλέπουμε καλά στο σκοτάδι να σκαρφαλώνουμε στα δέντρα ή να ακούμε ήχους από πολύ μακριά, όμως το να γίνουμε κατά το ήμισυ γάτες δεν είναι εντελώς αδύνατο. Χρειάζεται θέληση και πρακτική. Μπορείτε να το κάνετε; Πριν απαντήσετε όχι, δείτε 5 απλά μαθήματα που παίρνουμε από τα πανέξυπνα αυτά τετράποδα που μάλλον έχουν πιάσει από καταβολής κόσμου το νόημα της ζωής.

από τη Μυρτώ Τζώρτζου, petpetmag@gmail.com

  1. Ακολουθήστε ένα σχολαστικό πρόγραμμα καθαριότητας

Οι γάτες θεωρούνται τα πιο καθαρά πλάσματα, κάτι που το βλέπουμε καθημερινά. Συνεχώς πλένονται ώστε να μην έχουν τίποτα πάνω στη γούνα τους. Υπάρχουν μάλιστα και εκείνες που μετά από ένα χάδι, ένα άγγιγμά μας, αμέσως ξεκινούν καθαριότητα. Όταν μάλιστα βρίσκονται μαζί με άλλες γάτες, θα δείτε τη μία να καθαρίζει την άλλη.

Εμείς οι άνθρωποι δεν είμαστε τόσο καθαροί. Μπορούμε όμως να γίνουμε, πλένοντας πιο συχνά τα χέρια και το σώμα μας ώστε να κρατήσουμε μακριά τους ιούς και τα βακτήρια. Τα πάντα είναι βρώμικα. Από το πληκτρολόγιο του υπολογιστή μέχρι τα πόμολα στις πόρτες του σπιτιού μας.

Ένα από τα πράγματα όμως που δεν κάνουν οι γάτες είναι η υγιεινή του στόματος. Εμείς μπορούμε να το κάνουμε και επιβάλλεται. Πλένουμε τα δόντια μας μετά από κάθε γεύμα και γλυκό, χρησιμοποιούμε οδοντικό νήμα και μεσοδόντια και τηρούμε κατά γράμμα τις οδηγίες του οδοντιάτρου μας. Και δεν πέφτουμε ποτέ για ύπνο χωρίς να πλύνουμε τα δόντια γιατί μπορεί να γίνει συνήθεια.

2. Ξεκουραστείτε αρκετά 

Εντάξει δεν λέμε να κοιμάστε 20 ώρες το 24ωρο όπως οι γάτες αλλά ο αρκετός ύπνος και η ξεκούραση είναι απαραίτητα για την υγεία μας. Οι περισσότεροι λόγω συνθηκών κοιμούνται ελάχιστα και είναι συνέχεια κουρασμένοι. Όποιος  μπορεί να χαλαρώσει ή να πάρει έναν υπνάκο το μεσημέρι ή όταν νιώθει στρες, ας το κάνει. Αυτός είναι ένας από τους καλύτερος τρόπος για να ξεκουραστούν σώμα και μυαλό και λέγεται, όπως γνωρίζουμε, σιέστα, δηλαδή υπνάκος των 15-30 λεπτών. Μια μελέτη έδειξε πως ένας υπνάκος επί 30 λεπτά τη φορά, τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα, μειώνει κατά 37% τον κίνδυνο εμφράγματος, ενώ μελέτη της NASA έδειξε ότι ένας υπνάκος των 26 λεπτών μπορεί να βελτιώσει τις επιδόσεις σε ορισμένες δουλειές κατά 38%.

3. Τρώτε σωστά και τις ώρες που πρέπει

Σύμφωνα με την ολιστική φιλοσοφία το συκώτι του ανθρώπου αποτοξινώνεται στις 7 και 30 το πρωί. Τότε είναι που διώχνει τις τοξίνες από τον οργανισμό. Ένα ελαφρύ γεύμα πριν από τις 7 είναι καλύτερο από ένα γεύμα μετά ώστε να αποφύγουμε τα γνωστά αποτελέσματα, με πρώτο την παχυσαρκία. Αν δεν φάτε νωρίς, ο οργανισμός θα αρχίσει να «καίει» μυϊκό ιστό αντί για λίπος. Το πρωί έχουν εξαντληθεί τα αποθέματα γλυκόζης που εξασφαλίζουν την ομαλή λειτουργία του εγκεφάλου και για τον λόγο αυτόν ένα πλούσιο πρωινό βοηθά τον οργανισμό να ανακτήσει τις δυνάμεις του.

Στην Αμερική οι πολίτες δεν τρέφονται σωστά για αυτό το 35% είναι παχύσαρκοι. Στην Ευρώπη τα πράγματα είναι καλύτερα. Στη Μεγάλη Βρετανία, για παράδειγμα, οι άνθρωποι τρώνε ένα μικρό πρωινό 6 με 7 το πρωί, ένα μέτριο μεσημεριανό και ένα μικρό δείπνο 6 με 7 το απόγευμα. Και δυο σνακ ενδιάμεσα. Αυτό είναι το καλύτερο.

Οι γάτες στη φύση κοιμούνται όλη μέρα και κυνηγούν τη νύχτα. Όταν όμως ζουν μαζί μας, ακολουθούν το δικό μας πρόγραμμα που δεν είναι ό,τι καλύτερο. Για αυτό πάρτε και οι δυο το πρωινό σας πριν τις 7.

4. Μην παραλείπετε τη γυμναστική

Οι γάτες όταν βρίσκονται στη φύση τρέχουν, παίζουν και γενικά κάνουν καθημερινά τη γυμναστική τους. Δεν λέμε να κάνετε το ίδιο, όμως μπορείτε να τις μιμηθείτε σε πολλά πράγματα. Αν δεν θέλετε να χάνετε το χρόνο σας στα γυμναστήρια, ξυπνήστε λίγο νωρίτερα το πρωί και βγείτε έξω για τρέξιμο.

Μπορείτε όμως να μιμηθείτε τις γάτες σε κάτι άλλο. Κάντε γιόγκα, ένα είδος άσκησης που θεωρείται το καλύτερο όχι μόνο για το σώμα αλλά και για το πνεύμα. Η γιόγκα έχει “κλέψει” πολλά από τη στάση του σώματος των γάτων. Θα το δείτε αν αρχίσετε να κάνετε.

5. Σεβαστείτε τον εαυτό σας

Όσο και αν αυτό σας φαίνεται γενικό και αόριστο να ξέρετε ότι δεν είναι. Έχετε ακούσει που λένε ότι τα σκυλιά έχουν ιδιοκτήτες ενώ οι γάτες είναι αυτές ιδιοκτήτες. Ότι οι γάτες μας υιοθετούν σε αντίθεση με τα σκυλιά που εμείς τα υιοθετούμε;  Οι γάτες έχουν δυνατό χαρακτήρα, πείσμα και κάνουν το δικό τους. Αν δε βάλουν κάτι στο μυαλό τους, ο κόσμος να χαλάσει θα το κάνουν. Επίσης έχουν απαιτήσεις. Όποιος έχει γάτα θα το γνωρίζει καλά αυτό.

Οι γάτες αναγνωρίζουν κατά μέσο όρο 17 ήχους. Και επικοινωνούν με διάφορους ήχους. Άλλος ήχος όταν ζητάνε κάτι, άλλο νιάου όταν είναι νευριασμένες, άλλο όταν θέλουν να ησυχάσουν…και πάει λέγοντας. Συχνά λέμε ότι είναι εγωίστριες και κοιτάνε μόνο τον εαυτό τους. Αγαπούν τον εαυτό τους είναι το σωστό. Και αυτό δεν είναι κακό. Μήπως να φιλοσοφήσουμε τα πράγματα αλλιώς;

6. Να είστε αφοσιωμένοι σε αυτό που κάνετε

Σε αντίθεση με ότι πιστεύουν πολλοί, οι γάτες αγαπούν την παρέα άλλων γάτων. Απλά το δείχνουν-ή δεν το δείχνουν-με διαφορετικό τρόπο. Τους αρέσουν οι αγκαλιές, τα χάδια, η τρυφερότητα. Θέλουν να αγαπηθούν και είναι πιστές. Αισθάνονται την απόρριψη και την εγκατάλειψη. Σε ένα πείραμα που έγινε Γιαπωνέζοι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όπως οι άνθρωποι, οι πίθηκοι και οι σκύλοι, έτσι και οι γάτες έχουν επεισοδιακή μνήμη. Αυτό σημαίνει ότι η μνήμη τους αποθηκεύει προσωπικές εμπειρίες. Αυτό το είδος μνήμης μας κάνει να κινούμαστε διανοητικά στο παρελθόν ώστε να θυμηθούμε συγκεκριμένες λεπτομέρειες. Οι αδέσποτες πηγαίνουν από σπίτι σε σπίτι όχι μόνο για φαγητό αλλά και για παρέα. Αυτό είναι αφοσίωση και επιμονή.

Σύμφωνα με τον οργανισμό American Psychological Association το 40 με 50% των γάμων καταλήγει σε διαζύγιο. Ίσως επειδή παίρνουμε λιγότερα από ό,τι δίνουμε. Μήπως να προσπαθούσαμε περισσότερο. Να ήμασταν πιο αφοσιωμένοι; Να μην τα παρατούσαμε με την πρώτη δυσκολία;

Το ίδιο θα πρέπει να κάνουμε και σε άλλα πράγματα. Δεν είμαστε γενικά αφοσιωμένοι σε αυτά που θέλουμε.

Τα καλύτερα βιβλία για τους γατόφιλους

Αν θέλετε να μάθετε άγνωστα και πολύ ενδιαφέροντα πράγματα για τις γάτες, σας προτείνουμε τα εξής βιβλία:

  • Curious History of Cats της Madeline Swan
  • Classical Cats, the Rise and Fall of the Sacred Cat του Donald W. Engels
  • Cat Sense του John Bradshaw
  • Think Like a Cat της Pam Johnson-Bennet

 

 

SHARE
MORE ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΟ

TOP LINE

Μπράβο σε αυτούς που έβαλαν σπιτάκι και φροντίζουν τις πάπιες σε λιμάνι της Αίγινας
Ισπανός φιλόζωος υιοθέτησε το σκυλάκo της Ναυπάκτου που ζούσε δυο χρόνια στο σημείο που σκοτώθηκε αυτός που τον είχε
28χρονη Βρετανίδα έβαψε φούξια το σκύλο της και ξεσήκωσε τον κόσμο στα social media
Υιοθετήσατε σκύλο; Τι πρέπει να έχετε σπίτι σας
Σκύλοι και παραλία: Τι λέει η νομοθεσία. Τι πρέπει να προσέξετε.
Το σκυλάκι αυτό με την εμφάνισή του έχει κάψει καρδιές σε όλον τον κόσμο
O πρώτος σκύλος στη Λατινή Αμερική που παρακολούθησε τη δίκη του αφεντικού του που τον κακοποίησε
5 -μη παθολογικοί- λόγοι που η γάτα σας ουρεί στο κρεβάτι
Κατηγορούν τον Quentin Tarantino γιατί στο νέο του έργο παίζει pitbull με κομμένα αυτιά
Όσα πρέπει να ξέρετε για τον καρκίνο στις γάτες
Μπορούμε να αφήνουμε το σκύλο μας να γλείφει το παγωτό μας;
Ξέρετε γιατί στους σκύλους αρέσει να κρύβονται κάτω από τα κρεβάτια;