Τι δείχνουν οι εκφράσεις που παίρνουν οι σκύλοι όταν τους κοιτάμε;

από Μυρτώ Τζώρτζου

Όλοι μας έχουμε παρατηρήσει τις εκφράσεις που παίρνει ο σκύλος μας κάθε φορά που του μιλάμε. Είτε του λέμε κάτι με γλυκό τρόπο είτε τον μαλώνουμε, οι πιο συνηθισμένες αντιδράσεις είναι τα φρύδια του που σηκώνονται και τα μάτια του που ανοίγουν διάπλατα και γίνονται μεγάλα και στρογγυλά.

Σύμφωνα λοιπόν με μια μεγάλη μερίδα επιστημόνων οι εκφράσεις αυτές είναι ασυναίσθητες και γίνονται μηχανικά. Είναι δε αποτέλεσμα συναισθημάτων που νιώθουν τα ζώα και δεν γίνονται για λόγους επικοινωνίας.

Μια όμως πρόσφατη έρευνα καταρρίπτει αυτή την πίστη αναφέροντας ότι όταν δεν κοιτάμε ένα ζώο, αυτό παίρνει άλλες εκφράσεις από αυτές που παίρνει το πρόσωπό του όταν το κοιτάμε.

Η Bridget Wallet, καθηγήτρια εξελικτικής ψυχολογίας και υπεύθυνη της έρευνας αυτής που διεξήχθη στο πανεπιστήμιο του Portsmouth και που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Scientific Reports θα πει: “Οι εκφράσεις του προσώπου στους σκύλους είναι αποτέλεσμα λιγότερο συναισθηματικής αντίδρασης και περισσότερο μιας προσπάθειας επικοινωνίας μαζί μας. Σε καμιά περίπτωση δεν γίνονται ασυναίσθητα και ούτε είναι πάντα οι ίδιες. Άλλες είναι όταν τα κοιτάμε και άλλες όταν δεν τα κοιτάμε. Τα σκυλιά καταλαβαίνουν και τα λόγια και τον τόνο της φωνής μας και προσπαθούν να επικοινωνήσουν”.

Στην έρευνα οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν μια κάμερα και κατέγραψαν τις εκφράσεις του προσώπου 24 σκύλων στις εξής φάσεις: όταν τους κοιτάει κάποιος, όταν δεν τους κοιτάει και όταν κάποιος τους πηγαίνει τροφή. Στη συνέχεια μελέτησαν αυτές τις εκφράσεις τους καρέ καρέ. Τα αποτελέσματα αναφέρουν ότι τα ζώα κάνουν περισσότερες εκφράσεις όταν τα κοιτάμε από όταν δεν τα κοιτάμε. Όταν δε τα κοιτάμε και τους μιλάμε οι πιο πιο συνηθισμένες είναι το βγάλσιμο της γλώσσας και το σήκωμα του μέσα φρυδιού. Στη δε παρουσία φαγητού οι σκύλοι δεν έκαναν καμιά έκφραση.

“Θέλαμε να δούμε αν τα σκυλιά παίρνουν τις εκφράσεις προκειμένου να κερδίσουν κάτι, στην περίπτωση εδώ την τροφή, όμως δεν είδαμε κάτι τέτοιο. Αυτό λοιπόν που μπορούμε να συμπεράνουμε είναι ότι οι εκφράσεις αυτές είναι απλά αποτέλεσμα συναισθημάτων που εκφράζουν, είναι ένας μηχανισμός επικοινωνίας με τον άνθρωπο. Αυτό είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον σαν εύρημα. Χαρακτηριστική μάλιστα έκφρασή τους είναι όταν ανοίγουν τα μάτια τους πολύ, κάτι που εμείς οι άνθρωποι βρίσκουμε πολύ γλυκό. Έτσι δεν είναι;” θα πει η Waller.

Έχουν όμως τα σκυλιά τις ίδιες εκφράσεις όταν βλέπουν άλλα ζώα; Σύμφωνα με τη Waller μάλλον όχι: “Η έρευνα έδειξε ότι οι εκφράσεις του προσώπου τους αλλάζουν όταν βρίσκονται με τον άνθρωπο και όχι με άλλα σκυλιά. Και αυτό μας δείχνει πώς έγινε η εξημέρωση των ζώων αυτών στο παρελθόν και πώς έχει εξελιχθεί προκειμένου να έρθουν σε επικοινωνία μαζί μας. Όμως δεν έχουμε σαφή αποτελέσματα στο τι προσπαθούν να μας πουν με αυτές τις εκφράσεις.

“Όπως και να έχει το σημαντικό εύρημα της έρευνας αυτής είναι το ότι οι σκύλοι αναγνωρίζουν όταν τους δείχνουμε προσοχή”, συμπληρώνει η Juliane Kaminski, καθηγήτρια στο ίδιο πανεπιστήμιο, η οποία ασχολήθηκε και αυτή με τη συγκεκριμένη έρευνα.

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο