Γιατί οι γάτες υπήρξαν καλύτερες από το σκύλο στην επιβίωσή τους μέσα στο χρόνο

από Μυρτώ Τζώρτζου

Μια από τις πιο συνηθισμένες “διαμάχες” ανάμεσα σε αυτούς που έχουν γάτες και σε αυτούς που έχουν σκύλο είναι για το ποιο από τα δυο αυτά ζώα είναι ανώτερο, δηλαδή πιο έξυπνο, πιο ευπροσάρμοστο, πιο συναισθηματικό, ποιο μας καταλαβαίνει περισσότερο, ποιο ανταποκρίνεται σε αυτά που του ζητάμε και γενικώς πιο…

Η άποψη που κυριαρχεί, όπως γνωρίζουμε, είναι ότι ο σκύλος είναι ένα σκαλάκι (και δύο και τρία για μερικούς) πιο πάνω από τη γάτα. Έτσι δηλαδή θέλουν να πιστεύουν οι σκυλο-γονείς αλλά και όσοι αγαπούν περισσότερο τους σκύλους. Δυστυχώς  όμως για αυτούς μια επιστημονική έρευνα έρχεται να τους το χαλάσει. Οι γάτες, έστω και αργά, παίρνουν την εκδίκησή τους καθώς οι ειδικοί πιστεύουν ότι αυτά τα πονηρά τετράποδα είναι τελικά ένα σκαλάκι πιο πάνω από τους σκύλους όσον αφορά τουλάχιστον την εξέλιξη των ειδών στο χρόνο.

από τη Μυρτώ Τζώρτζου, petpetmag@gmail.com

Μια έρευνα 2,000 αρχαίων απολιθωμάτων αποκαλύπτει ότι η γάτα είναι πιο ικανή στο πέρασμα του χρόνου στο να επιβιώνει από το σκύλο. Επιπλέον οι ερευνητές βρήκαν ότι οι γάτες έχουν παίξει σημαντικό ρόλο στην εξαφάνιση 40 ειδών σκύλου καθώς υπήρξαν πιο αποτελεσματικοί κυνηγοί. Αντίθετα οι σκύλοι δεν συνέβαλαν στην εξαφάνιση κανενός είδους γάτας.

Με άλλα λόγια δεν είναι και τόσο παράλογο όταν λέμε ότι είναι εφτάψυχες. Αν δηλαδή υπήρχε ένα θήραμα, αυτές θα κατάφερναν πρώτες να το πιάσουν για λογαριασμό τους αφήνοντας το σκύλο χωρίς…φαγητό.

Ο σκύλος, όπως γνωρίζουμε, κατάγεται από το λύκο. Τα πρώτα οικόσιτα σκυλιά εμφανίστηκαν στη Βόρεια Αμερική πριν από 40 εκατομμύρια χρόνια. Εξελισσόμενος ο λύκος έφτασε πριν από 20 εκατομμύρια χρόνια στο να μετράει 30 είδη σε όλον τον πλανήτη. Από την άλλη η πρώτη οικόσιτη έχει καταγραφεί στην περιοχή της Ασίας. Πολύ γρήγορα εμφανίστηκε και στη Βόρεια Αμερική. Και τότε άρχισαν τα δύσκολα για το σκύλο.

“Η εμφάνιση της γάτας στη Βόρεια Αμερική είχε επίπτωση στη φυλή του σκύλου. Συνήθως θεωρούμε ότι η κλιματική αλλαγή είναι αυτή που παίζει πρωταρχικό ρόλο στην εξέλιξη των ειδών. Όμως για την εξέλιξη και επιβίωση του σκύλου κάτι άλλο έπαιξε ρόλο και αυτό ήταν ο ανταγωνισμός με τις γάτες για την εξεύρεση της τροφής. Σε αυτόν τον ανταγωνισμό η γάτα έβγαινε νικήτρια”, θα πει ο καθηγητής του πανεπιστημίου Lausanne της Ελβετίας Daniele Silvestro.

Η μαζική εισροή γάτων στην περιοχή εκεί είχε με τα χρόνια αποτέλεσμα στο να μειωθεί δραματικά ο αριθμός των σκύλων, για να φτάσει να μετράει 9 μόνο είδη άγριων σκυλιών σήμερα στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των λύκων.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Silvestro οι επιστήμονες δεν είναι σε θέση να γνωρίζουν ακριβώς ποια εποχή ήταν η πιο δύσκολη για το σκύλο, σε ποια εποχή δηλαδή ο ανταγωνισμός του με τη γάτα υπήρξε πολύ μεγάλος. Και σε ποια εποχή εξαφανίστηκαν οι περισσότεροι πληθυσμοί των άγριων σκύλων. Γιατί συνέβη αυτό; Το βασικό πλεονέκτημα της γάτας είναι τα νύχια της, τα οποία μπορούν να μαζεύονται και να βγαίνουν, κάτι που κληρονόμησαν και στους απογόνους τους. Αντίθετα ο σκύλος δεν έχει τέτοια νύχια.

“Οι γάτες έχουν αυτά τα νύχια που μαζεύονται και βγαίνουν όταν θέλουν να αρπάξουν τη λεία τους. Αυτά τα νύχια δεν είναι μονίμως έξω, όπως του σκύλου, με αποτέλεσμα να μην φθείρονται αλλά να κρατούνται κοφτερά και δυνατά. Αυτό είναι και το μεγάλο πλεονέκτημα της γάτας”, αναφέρει ο καθηγητής Silvestro.

Από την άλλη οι επιστήμονες πιστεύουν ότι υπήρξαν εποχές μέσα στο χρόνο όπου οι λύκοι ήταν πολύ αποτελεσματικοί στο κυνήγι, αναπτύσσονταν μεγάλες ταχύτητες την ώρα που έτρεχαν. Όλα τα είδη σκύλου που επιβίωσαν είχαν αυτό το πλεονέκτημα, του γρήγορου κυνηγιού.

Κάποια άλλα είδη σκύλων μιμήθηκαν τις γάτες στον τρόπο που κυνηγούσαν τη λεία τους, χωρίς όμως να έχουν τις ίδιες ικανότητες. Αυτά τα είδη είχαν ως αποτέλεσμα την εξαφάνισή τους στο πέρασμα του χρόνου.

Είναι λοιπόν σαφές ότι η επιβίωση ενός είδους έχει να κάνει με την ικανότητά του να πιάνει το θήραμα που κυνηγάει. Αυτό σημαίνει ότι όταν δεν υπάρχουν πολλά θηράματα, ο πιο καλός θηρευτής είναι και αυτός που θα επιβιώσει.

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο