petpet.newsΔΙΑΒΑΣΕ ΤΟ3,000 σκύλοι golden retriever ίσως έχουν την απάντηση για τον καρκίνο

Υγεία

3,000 σκύλοι golden retriever ίσως έχουν την απάντηση για τον καρκίνο

Μέσα από μια πρωτοποριακή έρευνα

Μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα έρευνα, που ονομάζεται Golden Retriever Lifetime Study, έχει ξεκινήσει μια ομάδα επιστημόνων η οποία μελετάει τον καρκίνο στους σκύλους και τις πιθανές αιτίες που τον προκαλούν.

Στην έρευνα αυτή, που έχει άρχισε το 2012 και συνεχίζεται μέχρι σήμερα, συμμετέχουν 3,000 σκύλοι, ράτσας Golden Retriever. Το δε συνολικό ποσό που θα δαπανηθεί για αυτή είναι 32 εκατ. δολάρια.

Το ενδιαφέρον σε όλο αυτό το πείραμα-αν μπορούμε να το πούμε έτσι- είναι ο μεγάλος αριθμός των ζώων που συμμετέχουν. Τα σκυλιά αυτά καταγράφονται καθημερινά και για όλη τους τη ζωή από ειδικές κάμερες. Κάθε χρόνο κάνουν εξετάσεις ενώ οι ιδιοκτήτες τους πρέπει να έχουν καταγράψει τα πάντα που αφορά την καθημερινή ζωή τους. Τι τρώει το κάθε ζώο, πότε παίζει, πού κοιμάται και ό,τι άλλο χρειαστεί. Επιπλέον οι ιδιοκτήτες (ή κηδεμόνες) των σκύλων συμπληρώνουν ένα ερωτηματολόγιο 120 σελίδων.

Οι ερευνητές αποφάσισαν να κάνουν το πείραμα με σκυλιά της συγκεκριμένης ράτσας-Golden Reteiever- για δυο λόγους. Επειδή η ράτσα αυτή είναι κοινή (είναι πιο εύκολο να βρεις τόσα ζώα) αλλά και επειδή η συγκεκριμένη ράτσα έχει περισσότερες πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου.

Επικεφαλής της έρευνας είναι ο οργανισμός Morris Animal Foundation και το πανεπιστήμιο Colorado State University. H υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων του Morris Animal Foundation, Carol Borchert, μιλάει για αυτήν τη σημαντική έρευνα και αναφέρει: “Είναι μια δύσκολη έρευνα. Απαιτεί αφοσίωση και προσοχή. Ευχαριστούμε τους κηδεμόνες των σκύλων, τους ίδιους τους σκύλους αλλά και τους κτηνίατρους που παίρνουν μέρος σε όλο αυτό το εξαντλητικό και απαιτητικό project. Το πιο ενδιαφέρον όμως είναι ότι σε αυτά τα 3000 ζώα είναι κάποια που ήδη έχουν καρκίνο και κάποια που πιθανόν να εμφανίσουν αυτά τα χρόνια που θα διεξάγεται η έρευνα. Αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να δούμε βήμα βήμα την κατάσταση του σκύλου αλλά και να μελετήσουμε τα δεδομένα ώστε να μπορέσουμε να βρούμε τις αιτίες του καρκίνου”.

Εδώ αξίζει να σημειώσουμε ότι ο καρκίνος είναι η νούμερο ένα αιτία θανάτου των σκύλων. Έτσι με το να εντοπίσουν οι επιστήμονες τους λόγους εμφάνισής του θα τους βοηθήσει, όπως άλλωστε είναι λογικό, στο να μπορέσουν να τον αντιμετωπίσουν.

“Με την καθημερινή παρατήρηση των ζώων υπάρχει η δυνατότητα να καταλαβαίνουμε πολλά πράγματα ώστε να μελετάμε τα γονίδια, το περιβάλλον, τη διατροφή αλλά και το γενικό lifestyle του κάθε σκύλου. Και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα σκυλιά μας ζούνε στο ίδιο περιβάλλον με εμάς και έχουν την ίδια έκθεση στους ίδιους κινδύνους με εμάς. Αυτό που μπορεί να βρούμε για τον καρκίνο των σκύλων μπορεί να βοηθήσει και στη μελέτη για τον καρκίνο των ανθρώπων”, θα πει η Borchert.

Μέχρι αυτήν την ώρα δεν έχουν γίνει κάποιες επίσημες ανακοινώσεις αποτελεσμάτων. Αν μάλιστα λάβουμε υπόψη μας ότι το μεγαλύτερο σκυλί της έρευνας είναι 7 ετών, καταλαβαίνουμε ότι αυτή θα πάει σε βάθος χρόνου. Παρόλα αυτά η Borchert είναι αισιόδοξη ότι οι επιστήμονες  θα ανακαλύψουν πολύ σημαντικά πράγματα: “Είναι πολύ πιθανό να μην καταφέρουμε να βοηθήσουμε σε κάτι τα ζώα της έρευνας όμως θα συλλέξουμε πράγματα που θα είναι χρήσιμα τις επόμενες δεκαετίες ώστε οι κτηνίατροι να απαντήσουν σε πολλά ερωτήματα που έχουν να κάνουν με τον καρκίνο αλλά και άλλα θέματα που αφορούν την υγεία και την ευζωία των ζώων.

SHARE
MORE ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΟ

TOP LINE

7 απίστευτες προκαταλήψεις για τις γάτες που έχουν σε διάφορα μέρη
Ελληνικός Σύλλογος Προστασίας Ιπποειδών
Βίντεο: Δείτε τι κατασκεύασε κάποιος για να χαϊδεύονται τα σκυλάκια του όταν λείπει από το σπίτι
Φιλόζωη κυρία βρήκε σκυλίτσα πυροβολημένη και με σπασμένο σαγόνι σε βουνό των Σερρών
Σώθηκε και φιλοξενείται το κουταβάκι που ξυλοκόπησαν παιδιά στο Δροσερό Ξάνθης
Λάδι Neem: Τι είναι και τι προσφέρει στο σκύλο
Βλάσσης Γωγούσης: “Έφυγε” ο υπέροχος γιατρός που έφερε το πρώτο αναπηρικό αμαξίδιο σκύλου γιατί ήταν κατά των ευθανασιών
Ο αντιδήμαρχος Φυλής μαζί με φιλόζωη κυρία ανέβηκαν στο βουνό της Χασιάς να ταΐσουν τα αδέσποτα
Έτσι βλέπουν οι σκύλοι τον κόσμο
Marilyn Monroe: “Όταν μιλάς σε ένα σκύλο ή μια γάτα, δεν θα σου πουν ποτέ σκάσε”
Οι πιο συνηθισμένες ασθένειες των μεγαλόσωμων σκύλων
Oι άγγελοι των αλόγων στο Μαρκόπουλο