Αυτά είναι τα σημάδια μιας εκνευρισμένης – όχι θυμωμένης- γάτας

από Μυρτώ Τζώρτζου

Κάθεστε στον υπολογιστή σας και τσεκάρετε τα mails σας. Στα πόδια σας βρίσκεται η γάτα σας, η οποία κοιμάται. Ξαφνικά σηκώνεται, πηδάει πάνω στον υπολογιστή σας και αρχίζει τις ζημιές. Ρίχνει ένα μολύβι κάτω, πατάει τα κουμπιά, σκίζει ένα χαρτί και προσπαθεί να κάτσει πάνω στο πληκτρολόγιο. Και τότε είναι που εσείς αρχίζετε να νευριάζετε και την προειδοποιείτε να σταματήσει. Εκείνη δεν σας ακούει και συνεχίζει. Εσείς τότε αρχίζετε να θυμώνετε. Αυτή είναι η μία εικόνα.

Η άλλη είναι να βάλετε στη θέση σας τη γάτα σας. Να είστε εσείς που κάνετε εκνευριστικά πράγματα και εκείνη ενοχλείται. Γιατί όπως εμείς ενοχλούμαστε και νευριάζουμε, έτσι και οι γάτες μας ενοχλούνται και νευριάζουν από διάφορα. Ποια όμως είναι τα σημάδια που μαρτυρούν ότι το ζώο μας τα έχει πάρει, για να πούμε χαρακτηριστικά, στο κρανίο;

Η ουρά μαρτυράει τι συμβαίνει

Πριν αναλύσει κανείς τους λόγους για τους οποίους μπορεί μια γάτα να νευριάσει, ας δούμε με ποιους τρόπους δείχνει αυτά της τα νεύρα τους ώστε να μπορούμε να την καταλαβαίνουμε καλύτερα. Το κούνημα της ουράς είναι γνωστό ότι φανερώνει εκνευρισμό. Η Dr. Katherine Houpt και ο James Law, καθηγητές της Κτηνιατρικής και ειδικοί στη συμπεριφορά των ζώων, θα πουν: ” Όταν η ουρά κινείται πέρα δώθε γρήγορα, χωρίς ακόμα να χτυπάει κάπου, συνήθως στο έδαφος, σημαίνει ότι το ζώο είναι εκνευρισμένο από κάτι. Όχι ότι έχει νευριάσει πολύ αλλά ότι έχει αρχίσει να εκνευρίζεται”.

Οι ειδικοί θεωρούν ότι οι γάτες μας στέλνουν προειδοποιητικά μηνύματα για να δείξουν ότι κάτι τις έχει ερεθίσει ώστε αν είμαστε εμείς η αιτία του εκνευρισμού τους, να σταματήσουμε να κάνουμε αυτό που δεν θέλουν. ” Ακόμα και αν τρέξουν να φύγουν μακριά από αυτό που τις εκνευρίζει, η ουρά θα πηγαίνει πέρα δώθε γρήγορα αποτελώντας το πιο βασικό σημάδι του εκνευρισμού τους”, αναφέρει η καθηγήτρια Κτηνιατρικής Margaret Gruen στο Duke University και συμπληρώνει: “Μια ενοχλημένη γάτα θα προειδοποιήσει πρώτα ή θα προσπαθήσει να σταματήσει αυτό που την ενοχλεί”.

Άλλα σημάδια ενόχλησης

Εκτός από το χαρακτηριστικό κούνημα της ουράς, οι γάτες δείχνουν τον εκνευρισμό τους και με το να βγάλουν ήχους που δεν είναι ιδιαίτερα δυνατοί. Αρχικά αυτό, γιατί στη συνέχεια θα προχωρήσουν σε απειλή με το χαρακτηριστικό τους χου”, αναφέρει η Dr. Kelly C. Ballantyne, του πανεπιστημίου College of Veterinary Medicine του Ιλινόις των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η στάση επίσης τους σώματος μιας γάτας φανερώνει τον πιθανό εκνευρισμό της: “Η νευριασμένη γάτα μαζεύει το σώμα της, κουλουριάζεται πριν κάνει επίθεση. Επίσης μαζεύει και λίγο το κεφάλι της στους ώμους. Συχνά δε κοιτάζει τελείως αλλού από αυτό που της προκαλεί εκνευρισμό ενώ τα αυτιά της είναι γυρισμένα προς τα πίσω χωρίς όμως να είναι τελείως επίπεδα”, λέει η Ballantyne.

Είναι η γάτα σας εκνευρισμένη; Αυτά είναι τα βασικά σημάδια:

  1. Αυτιά γυρισμένα προς τα πίσω
  2. Σιγανό νιαούρισμα
  3. Κούνημα της ουράς
  4. Προσπάθεια να φύγει μακριά
  5. Μάζεμα του κεφαλιού στους ώμους

Εκνευρισμένη γάτα VS θυμωμένη γάτα

“Μια γάτα που είναι απλά εκνευρισμένη δεν φοβάται πολύ. Γιατί, όπως ξέρουμε, και ο φόβος έχεις τα στάδιά του. Το ίδιο συμβαίνει και με το στρες. Ένα ζώο που είναι λίγο στρεσαρισμένο θα προσπαθήσει να αποφύγει αυτό που του προκαλεί εκνευρισμό χωρίς να επιτεθεί. Όμως αν ο κίνδυνος παραμείνει, ο εκνευρισμός θα μετατραπεί σε επιθετικότητα”, αναφέρει η Ballantyne συμπληρώνοντας: “Όταν η γάτα αρχίσει να φοβάται ή να στρεσάρεται περισσότερο, η ουρά θα αρχίσει να κουνιέται νευρικά και να χτυπάει στο έδαφος. Τα αυτιά θα γυρίσουν προς τα πίσω και θα ακουστεί ο χαρακτηριστικός απειλητικός ήχος. Μια πολύ νευριασμένη γάτα έχει διαφορετική στάση, με το σώμα της να φαίνεται άκαμπτο και να είναι σε καμπούρα. Οι δε τρίχες της είναι συχνά σηκωμένες, σημάδι επικείμενης επίθεσης”.

Σύμφωνα με τους ειδικούς αν η γάτα μας στρεσάρεται έντονα από κάτι, θα πρέπει να τη βοηθήσουμε ώστε να ηρεμήσει. Αυτό γίνεται αφού εντοπίσουμε το λόγο που της προκαλεί το στρες ή το φόβο. Επίσης δεν πρέπει να μένουμε σε κλειστό χώρο με μια πολύ φοβισμένη γάτα. Θα πρέπει να υπάρχει διέξοδος ώστε να μπορεί να φύγει χωρίς να κινδυνέψουμε. Το να αισθάνεται μια γάτα κλεισμένη, περιορισμένη και χωρίς έξοδο διαφυγής, είναι κάτι που της προκαλεί πανικό και μπορεί να την κάνει ιδιαίτερα επιθετική.

Αν η γατούλα σας αρχίσει να δείχνει σημάδια εκνευρισμού, σκεφτείτε μήπως; 1. Υπάρχει κάποια άλλη γάτα έξω από το σπίτι ή εκεί κοντά της 2. Αν κάποιο ζώο την εμποδίζει από το να έχει πρόσβαση είτε στο φαγητό της είτε στην αμμολεκάνη της ή 3. αν κάποιος της κάνει πράγματα που δεν τα θέλει.

Σε περίπτωση που στο σπίτι ζουν περισσότερα από ένα ζώα, εσείς συχνά θα πρέπει να παίζετε το ρόλο του διαιτητή. Τα νεαρά ζώα πειράζουν και ενοχλούν τα μεγαλύτερα ενώ ανάμεσα στα ζώα ίδιας ηλικίας υπάρχει ανταγωνισμός και μπούλινγκ. Οπότε ο δικός σας ρόλος, για να υπάρχει πάντα ηρεμία, είναι αυτός του διαιτητή.

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο