5 τρόποι να ηρεμήσετε το υπερκινητικό, τρελό σκυλί σας

από Μυρτώ Τζώρτζου

Όλοι θέλουμε τα αγαπημένα μας σκυλάκια να είναι ήρεμα, χαλαρά και γενικώς να μη μας βγάζουν το λάδι. Αλλά αυτό δεν συμβαίνει πάντα καθώς δεν είναι λίγα εκείνα που ό,τι και αν κάνουμε συμπεριφέρονται άσχημα. Αυτή μάλιστα η άσχημη συμπεριφορά τους μπορεί να αποβεί επικίνδυνη τόσο για εκείνα όσο και για εμάς.

Τι κάνουν τα σκυλιά που συμπεριφέρονται άσχημα; Γαβγίζουν συνέχεια και χωρίς λόγο, δείχνουν επιθετικότητα, δεν υπακούν σε αυτά που τους λέμε αγνοώντας μας, πηδάνε πάνω στους άλλους χωρίς αυτοέλεγχο ή μέτρο, μασάνε ό,τι βρουν, κάνουν ό,τι τρέλα φανταστούμε και πολλά άλλα. Με άλλα λόγια είναι κακομαθημένα. Κρατήστε τη λέξη κακομαθημένα.

από τη Μυρτώ Τζώρτζου, petpetmag@gmail.com

Σύμφωνα με τους ειδικούς ένας από τους λόγους που κάποιος σκύλος μπορεί να φέρεται άσχημα και να είναι υπερκινητικός είναι η βαρεμάρα. Η βαρεμάρα τους αυτή έχει να κάνει με εμάς. Ένα ζωάκι θέλει την εκπαίδευσή του, τη βόλτα του, το παιχνίδι του, να ασχολείσαι μαζί του, να του δείχνεις ότι είναι μέλος του σπιτιού.

Αν ο σκύλος σας είναι ατίθασος και φέρεται άσχημα και εσείς είστε απελπισμένοι για να βρείτε μια λύση, σας παρουσιάζουμε κάποια tips που μπορούν να σας βοηθήσουν σε όλο αυτό.

  1. Βρείτε το “γιατί” 

Το να βρούμε τους λόγους πίσω από μια συγκεκριμένη συμπεριφορά του ζώου μας δεν είναι πάντα εύκολο. Αν, για παράδειγμα, ένας σκύλος γαβγίζει κάθε φορά που ακούει να έρχεται κάποιος στο σπίτι, δεν σημαίνει πάντα ότι αυτό είναι κακή συμπεριφορά. Πολλές ράτσες σκύλων έχουν ανατραφεί και εκπαιδευτεί για αυτόν το λόγο. Επομένως κάτι τέτοιο είναι απολύτως φυσιολογικό. Σε μια ανάλογη περίπτωση ζητήστε από το σκύλο σας να ηρεμήσει και επαινέστε τον αν το κάνει. Στη συνέχεια στείλτε τον να κάτσει μια συγκεκριμένη θέση πριν τον αφήσετε και πάλι ελεύθερο.

2. Να βάζετε κάποιο στόχο

Προσπαθήστε κάθε φορά που είστε μαζί του και παίζετε, να επικεντρώνεστε σε έναν στόχο και όχι να παίζετε γενικά. Για παράδειγμα, όταν παίζετε το παιχνίδι που ρίχνετε το μπαλάκι για να το πιάσει και να το φέρει πίσω, ζητήστε του να το φέρει και να κάτσει. Όταν κάτσει, τότε το πετάτε ξανά και του λέτε να τρέξει.

Το να έχουν τα ζώα μας ένα έργο να φέρουν εις πέρας τα βοηθά εξαιρετικά. Η υπερκινητικότητα στους σκύλους μπορεί να ξεκινά από ψυχολογική ανάγκη, σε κάποιες περιπτώσεις όμως ξεκινά και από σωματική ανάγκη. Όταν τους αναθέτουμε μια δουλειά, τους βγάζουμε από την αδικαιολόγητη υπερδραστήρια κατάσταση, και τους δίνουμε σκοπό στην ενέργειά τους.

3. Ελέγξτε τη δική σας ενέργεια

Ο σκυλος μας είναι ο καθρέφτης μας. Εάν εμείς δεν ήμαστε ήρεμοι, πώς περιμένουμε να είναι εκείνος; Εάν είμαστε αναστατωμένοι, αγχωμένοι, νευρικοί, θα το προδώσουν η γλώσσα του σώματος και η φωνή μας, που θα επηρεάσουν με τη σειρά τους άμεσα την ενέργεια του σκύλου μας. Να είστε ήρεμοι και να μιλάτε με ηρεμία ώστε να είναι και εκείνος ήρεμος.

4. Ηρεμήστε έναν νευρικό σκύλο

Υπάρχουν κάποιες απλές τεχνικές που βοηθούν στο να ηρεμήσετε με επιτυχία το σκύλο σας. Ξεκινήστε με τα βασικά. Πείτε του “Κάτσε”,”Μείνε”, “Ξάπλωσε” που είναι οι βασικές προσταγές. Το να μάθετε στο σκύλο σας αυτά τα απλά, πετυχαίνετε δυο πράγματα: Του δίνετε κάποιο ερέθισμα, βασικό για να παραμένει σε εγρήγορση, κάτι πολύ σημαντικό και αποκτάτε και εσείς περισσότερο έλεγχο, κάτι επίσης σημαντικό.

Μια άλλη προσταγή που πρέπει να μάθει είναι είναι το “Χαλάρωσε, Ηρέμησε”. Όταν μαθαίνει να κάθεται κάτω και να ξαπλώνει, τότε κρατήστε τον εκεί ήρεμο με το να του λέτε “Ηρέμησε” και “Μπράβο”.  Ο σκοπός όλου αυτού είναι να μάθει να ηρεμεί. Τίποτα άλλο. Και αφού μάθει το “Ηρέμησε” σαν λέξη, τότε μπορείτε να το λέτε κάθε φορά που κάνει τις τρέλες του. Σιγά σιγά, να δείτε που θα αρχίσει να σας ακούει.

5. Βοηθήστε σκύλο σας ώστε να είναι συγκεντρωμένος όταν εσείς απουσιάζετε από το σπίτι

Οι άσχημες συχνά συμπεριφορές συμβαίνουν όταν λείπουμε από το σπίτι και ο σκύλος μας είναι μόνος. Αν και η κάθε περίπτωση είναι διαφορετική, καλό θα ήταν όταν υιοθετήσετε ένα σκύλο, να μην τον αφήσετε με τη μια πολλές ώρες μόνος του στο σπίτι αλλά σταδιακά. Μπορείτε μάλιστα τον πρώτο καιρό, αναλόγως πάντα και με το σκύλο, να μείνει σε crate ή κάπου περιορισμένος έχοντας τα παιχνίδια του ώστε να συγκεντρωθεί σε αυτά και να περάσει η ώρα κάνοντας κάτι.

Ο κάθε σκύλος είναι διαφορετική περίπτωση και αυτό καλό είναι να το έχουμε πάντα στο μυαλό μας. Υπάρχουν κάποια υπερκινητικά ζώα που, παρά τις προσπάθειές μας για εκπαίδευση, πιθανόν να χρειαστούν κάποια φαρμακευτική αγωγή. Αυτό όμως είναι κάτι που μόνο ο κτηνίατρός σας μπορεί να το εκτιμήσει και κανείς άλλος.

 

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο