Γιατί τα ημίαιμα σκυλάκια είναι πέρα για πέρα υπέροχα

από Μυρτώ Τζώρτζου

Είτε τα λέμε αδέσποτα, ημίαιμα ή κοπράκια, τα σκυλάκια που ζουν στους δρόμους και τα κυνοκομεία είναι μοναδικά. Με πάνω από 100 αναγνωρισμένες από το American Kennel Club ράτσες σκύλων, είναι σίγουρο ότι υπάρχει κάποια που θα ταιριάζει στην προσωπικότητα, το χαρακτήρα και τον τρόπο ζωής σας. Εντούτοις εκεί έξω αμέτρητα αδεσποτάκια πεθαίνουν μόνα τους, συχνά με επώδυνο τρόπο. Πλήθος δε άλλων πρόκειται να περάσουν όλοι τους τη ζωή σε ένα άσχημο και ψυχρό κλουβί καταφυγίου. Και αυτό γιατί δεν υπάρχουν σπίτια για αυτά. Επειδή κανείς δεν βρέθηκε για εκείνα.

από τη Μυρτώ Τζώρτζου, petpetmag@gmail.com

Αν θέλετε να υιοθετήσετε ένα σκυλάκι και αναζητάτε να είναι κάποιας ράτσας, σκεφτείτε κάτι απλό και πέρα για πέρα αληθινό: Ότι την ευτυχία στο σπίτι σας μπορεί να τη φέρει και ένα ημίαιμο αδεσποτάκι. Γιατί:

Είναι μοναδικό

Έχετε ποτέ σκεφτεί ότι κανένα αδέσποτο δεν μοιάζει με άλλο; Ότι είναι εντελώς μοναδικό; Γιατί μπορεί τα κανίς, τα λαμπραντόρ ή τα μπουλντόγκ να μοιάζουν μεταξύ τους και να έχουν πολλά κοινά, όμως αυτό που θα συναντήσετε στο δρόμο είναι μοναδικό;

Αυτή είναι η πραγματικότητα. Το ότι κάθε ημίαιμο ζωάκι είναι ένα και μοναδικό. Και έχει πολλή πλάκα όλο αυτό παιχνίδι που κάνουν κάποιοι, το να προσπαθούν δηλαδή να βρουν από ποια ράτσα κατάγεται. Εδώ θα σας βοηθήσει ο κτηνίατρός σας. Πολλοί πάλι- στο εξωτερικό συνήθως- κάνουν και τεστ DNA, από περιέργεια και μόνο, ώστε να μάθουν από πού κρατάει η σκούφια του ζώου τους. Πραγματικά έχει πολύ ενδιαφέρον να έχεις ένα ζώο και να το ανακαλύπτεις σιγά σιγά. Εντάξει, τα τεστ DNA δεν είναι 100% απόλυτα αλλά και τι έγινε; Φτάνει που ο σκυλάκος σας είναι μοναδικός και σαν αυτόν δεν μπορείτε πουθενά να βρείτε.

 Είναι ένα ρίσκο που αξίζει

Πολλοί καθαρόαιμοι σκύλοι ενδέχεται να εμφανίσουν κάποιο πρόβλημα υγείας λόγω κληρονομικότητας. Δεν λέμε ότι για αυτό είναι καλύτερο ένα αδέσποτο, όμως είναι γεγονός ότι τα ημίαιμα έχουν λιγότερες πιθανότητες να αρρωστήσουν από κάτι λόγω κληρονομικότητας. Και αντίθετα από ό,τι πολλοί νομίζουν, ζουν και περισσότερα χρόνια.

Αν ο σκύλος σας, για παράδειγμα, είναι ημίαιμο λαμπραντόρ ή κάποιο ημίαιμο από άλλη μεγαλόσωμη ράτσα, μπορεί να μην εμφανίσει δυσπλασία στο ισχύο, όπως συχνά συμβαίνει με αυτά τα ζώα, ή αν εμφανίσει, να μην είναι τόσο σοβαρή, να είναι “εξασθενημένη”. Ένα ημίαιμο πάλι Chow Chow μπορεί να δείξει λιγότερο έντονα σημάδια επιθετικότητας από ένα καθαρόαιμο (Αξίζει να σημειώσουμε, για να μην παρεξηγηθούμε, ότι δεν δείχνουν όλα τα σκυλιά αυτής της ράτσας επιθετικότητα).

Για να το πούμε αλλιώς. Ένα ζωάκι μπορεί να κληρονομήσει ή να μην κληρονομήσει κάποια προβλήματα, όμως αξίζει να πάρουμε αυτό το ρίσκο και να το σώσουμε από το δρόμο. Εξάλλου οι πιθανότητες να μην εμφανίσει προβλήματα είναι περισσότερες.

Είναι όπως ακριβώς το θες

Οτιδήποτε σκεφτείς και θελήσεις υπάρχει στους δρόμους και τα κυνοκομεία. Όρεξη να έχεις να ψάχνεις. Μεγάλα σκυλάκια, μικρά, μεσαία μεγέθους. Σε όποιο χρώμα και σε όποια ηλικία. Μαλλιαρά ή όχι. Είναι τόσα πολλά αυτά που θα βρεις. Αρκεί να αφιερώσεις λίγο χρόνο για αυτό. Και μπορεί τελικά να βρεις κάτι που δεν το φανταζόσουν. Υπάρχουν θησαυροί εκεί έξω. Αυτός δε ο χρόνος της αναζήτησης θα είναι από αυτούς που θα θυμάσαι για πάντα. Κυρίως όταν το βλέμμα του σκύλου σου θα διασταυρώνεται με το δικό σου.

Οι φίλοι δεν αγοράζονται

Σκέψου τους αγαπημένους σου φίλους. Τους παιδικούς, αυτούς που έχεις καιρό να δεις και τους νοστάλγησες, αυτούς που σε έχουν βοηθήσει, αυτούς που αγαπάς πολύ και που θα τους έχεις πάντα μέσα σου. Έχουν τα χρήματα κάποια σχέση με αυτούς; Όχι. Σε αυτούς τους φίλους θα βρίσκεται και ο σκυλάκος που πρόκειται να πάρεις. Αυτόν που σε λίγο καιρό θα λες ότι είναι ο καλύτερός σου φίλος. Αυτόν γιατί να τον αγοράσεις;

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο