petpet.newsΔΙΑΒΑΣΕ ΤΟΣε ποιες ψυχικές -και άλλες- διαταραχές ένας σκύλος θεραπείας κάνει θαύματα;

Υγεία

Σε ποιες ψυχικές -και άλλες- διαταραχές ένας σκύλος θεραπείας κάνει θαύματα;

Και συχνά είναι η καλύτερη λύση

Τα σκυλιά είναι τα πρώτα ζώα που μπορούν να γίνουν “ζώα θεραπείας”, που μπορούν δηλαδή να βοηθήσουν τον άνθρωπο στο να ανακουφιστεί σημαντικά από πολλά προβλήματα υγείας. Ξέρουμε για σκύλους που επισκέπτονται άρρωστους στα νοσοκομεία, σκύλους που επισκέπτονται γηροκομεία, ορφανοτροφεία και μέρη με άρρωστα παιδάκια αλλά και σκύλους που ζουν σε σπίτι δίπλα σε κάποιον άρρωστο. Σε πολλές δε περιπτώσεις η παρουσία ενός σκύλου αποτελεί το μόνο αποτελεσματικό φάρμακο ενός ασθενή.

Σύμφωνα με τους ειδικούς τα πλεονεκτήματα της θεραπείας με σκύλο ενός ανθρώπου με ψυχολογικά προβλήματα είναι πολλά. Η αφοσίωση του ζώου, η ηρεμία, το βλέμμα και η αγάπη του κάνουν θαύματα μαλακώνοντας και περιορίζοντας τα συμπτώματα του ασθενή. Δείτε 5 περιπτώσεις ψυχικών ασθενειών που η παρουσία ενός σκύλου θεραπείας κάνει θαύματα.

  1. Συναισθηματικές διαταραχές

Από τη διπολική διαταραχή μέχρι την κατάθλιψη, οι διαταραχές συναισθημάτων χαρακτηρίζονται από δυνατά και συχνά αντικρουόμενα συναισθήματα. Ο ασθενής βασανίζεται και δεν μπορεί να ζήσει κανονικά. Σε αυτές τις περιπτώσεις συγκαταλέγονται και άρρωστοι με καρκίνο, καρδιά ή άλλες σοβαρές ασθένειες που τους έχει καταβάλει το στρες. Η παρουσία ενός σκύλου σε συνδυασμό με τη ιατρική θεραπεία και φροντίδα είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική. Για αυτό και οι σκύλοι που επισκέπτονται νοσοκομεία αυξάνονται συνεχώς.

2. Αγχώδεις διαταραχές

Οι άνθρωποι που βασανίζονται από διάφορες αγχώδεις διαταραχές έχουν να παλέψουν με το άγχος, την αγωνία και συχνά τον πανικό που τους καταλαμβάνει ακόμα και στις πιο καλές στιγμές τους. Τα σκυλιά θεραπείας λειτουργούν καταλυτικά. Χαλαρώνουν και ανακουφίζουν τον πάσχοντα. Του δίνουν μια αίσθηση σιγουριάς και μια συναισθηματική ηρεμία που έχει τόσο πολύ ανάγκη.

3. Ψυχικές διαταραχές 

Οι σκύλοι θεραπείας μειώνουν σημαντικά το άγχος των ανθρώπων που πάσχουν από διάφορες ψυχωτικές διαταραχές, όπως είναι η σχιζοφρένεια. Στην πραγματικότητα αυτοί οι μαλλιαροί, τρυφεροί, φίλοι ανακουφίζουν από την αγωνία δυο φορές πιο αποτελεσματικά από μια συνεδρία θεραπείας σε ειδικό. Επίσης βοηθούν στην παραγωγή των ορμονών της ευεξίας, τις γνωστές ενδορφίνες.

4. Μετατραυματικό στρες 

Μετατραυματικό στρες λέγεται το στρες που εμφανίζεται μετά από ένα πολύ άσχημο συμβάν. Έχουμε ακούσει για τους βετεράνους πολέμου στην Αμερική και τα ψυχολογικά προβλήματα που έχουν με την επιστροφή τους από τα πεδία μάχης. Ένας σκύλος δίπλα τους κάνει στην κυριολεξία θαύματα καθώς τους δίνει αγάπη, ηρεμία και τους τονώνει την αυτοεκτίμηση. Συχνά είναι η πιο αποτελεσματική θεραπεία για αυτούς.

5. Διαταραχές ομιλίας

Οι άνθρωποι που έχουν προβλήματα ομιλίας  δυσκολεύονται στις σχέσεις τους με τους άλλους και συχνά ζουν απομονωμένοι έχοντας χαμηλή αυτοεκτίμηση. Ένας σκύλος δίπλα τους κάνει και εδώ θαύματα. Τους βοηθάει ψυχολογικά και τους δίνει θάρρος να βγουν έξω στην κοινωνία και να ζήσουν φυσιολογικά με τους υπόλοιπους.

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για τους σκύλους θεραπείας και το πόσο μπορούν να μας βοηθήσουν επισκεφτείτε τη σελίδα της SAPT HELLAS. Οι εθελοντές της μαζί με τους τετράποδους… θεραπευτές κάνουν από το 2005 χρόνια σπουδαίο έργο, http://sapt.gr/

 

 

SHARE
MORE ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΟ

TOP LINE

Μια φάρμα ζώων διαφορετική από τις άλλες βρίσκεται στη Λιθουανία
Δείτε το μεγαλύτερο σκυλί στον κόσμο
6 πράγματα που προσέχουμε στη θάλασσα με το σκύλο μας
Βρέθηκε ο ιδιοκτήτης του μικρού σκυλιού που ήταν μόνο του και φοβισμένο στο νεκροταφείο της Καισαριανής
Τα μέλη του συγκροτήματος Judas Priest πήγαν σε καταφύγιο και ζήτησαν από τον κόσμο να υιοθετήσει σκυλάκια
Γιατί δεν πρέπει να δίνουμε ψάρι στη γάτα μας
Η φιλοζωική οργάνωση PETA αποζημίωσε με 50 χιλ. δολάρια οικογένεια που της πήρε το σκυλάκι και το οδήγησε ευθανασία
Δείτε τα απίστευτα πλυντήρια σκύλων που θα ξετρελάνουν τους σκυλόφιλους
Φιλόζωη κυρία βρήκε σκυλίτσα πυροβολημένη και με σπασμένο σαγόνι σε βουνό των Σερρών
Γιατί οι γάτες είναι πολύ προστατευτικές με την κοιλιά τους;
4 πράγματα που πρέπει να ξέρετε για τις γάτες που έχουν μπλε μάτια
Κατοικίδια και κοροναϊός: Μην πανικοβάλλεστε και δείτε τι λένε οι ειδικοί