petpet.newsΔΙΑΒΑΣΕ ΤΟΣε ποιες ψυχικές -και άλλες- διαταραχές ένας σκύλος θεραπείας κάνει θαύματα;

Υγεία

Σε ποιες ψυχικές -και άλλες- διαταραχές ένας σκύλος θεραπείας κάνει θαύματα;

Και συχνά είναι η καλύτερη λύση

Τα σκυλιά είναι τα πρώτα ζώα που μπορούν να γίνουν “ζώα θεραπείας”, που μπορούν δηλαδή να βοηθήσουν τον άνθρωπο στο να ανακουφιστεί σημαντικά από πολλά προβλήματα υγείας. Ξέρουμε για σκύλους που επισκέπτονται άρρωστους στα νοσοκομεία, σκύλους που επισκέπτονται γηροκομεία, ορφανοτροφεία και μέρη με άρρωστα παιδάκια αλλά και σκύλους που ζουν σε σπίτι δίπλα σε κάποιον άρρωστο. Σε πολλές δε περιπτώσεις η παρουσία ενός σκύλου αποτελεί το μόνο αποτελεσματικό φάρμακο ενός ασθενή.

Σύμφωνα με τους ειδικούς τα πλεονεκτήματα της θεραπείας με σκύλο ενός ανθρώπου με ψυχολογικά προβλήματα είναι πολλά. Η αφοσίωση του ζώου, η ηρεμία, το βλέμμα και η αγάπη του κάνουν θαύματα μαλακώνοντας και περιορίζοντας τα συμπτώματα του ασθενή. Δείτε 5 περιπτώσεις ψυχικών ασθενειών που η παρουσία ενός σκύλου θεραπείας κάνει θαύματα.

  1. Συναισθηματικές διαταραχές

Από τη διπολική διαταραχή μέχρι την κατάθλιψη, οι διαταραχές συναισθημάτων χαρακτηρίζονται από δυνατά και συχνά αντικρουόμενα συναισθήματα. Ο ασθενής βασανίζεται και δεν μπορεί να ζήσει κανονικά. Σε αυτές τις περιπτώσεις συγκαταλέγονται και άρρωστοι με καρκίνο, καρδιά ή άλλες σοβαρές ασθένειες που τους έχει καταβάλει το στρες. Η παρουσία ενός σκύλου σε συνδυασμό με τη ιατρική θεραπεία και φροντίδα είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική. Για αυτό και οι σκύλοι που επισκέπτονται νοσοκομεία αυξάνονται συνεχώς.

2. Αγχώδεις διαταραχές

Οι άνθρωποι που βασανίζονται από διάφορες αγχώδεις διαταραχές έχουν να παλέψουν με το άγχος, την αγωνία και συχνά τον πανικό που τους καταλαμβάνει ακόμα και στις πιο καλές στιγμές τους. Τα σκυλιά θεραπείας λειτουργούν καταλυτικά. Χαλαρώνουν και ανακουφίζουν τον πάσχοντα. Του δίνουν μια αίσθηση σιγουριάς και μια συναισθηματική ηρεμία που έχει τόσο πολύ ανάγκη.

3. Ψυχικές διαταραχές 

Οι σκύλοι θεραπείας μειώνουν σημαντικά το άγχος των ανθρώπων που πάσχουν από διάφορες ψυχωτικές διαταραχές, όπως είναι η σχιζοφρένεια. Στην πραγματικότητα αυτοί οι μαλλιαροί, τρυφεροί, φίλοι ανακουφίζουν από την αγωνία δυο φορές πιο αποτελεσματικά από μια συνεδρία θεραπείας σε ειδικό. Επίσης βοηθούν στην παραγωγή των ορμονών της ευεξίας, τις γνωστές ενδορφίνες.

4. Μετατραυματικό στρες 

Μετατραυματικό στρες λέγεται το στρες που εμφανίζεται μετά από ένα πολύ άσχημο συμβάν. Έχουμε ακούσει για τους βετεράνους πολέμου στην Αμερική και τα ψυχολογικά προβλήματα που έχουν με την επιστροφή τους από τα πεδία μάχης. Ένας σκύλος δίπλα τους κάνει στην κυριολεξία θαύματα καθώς τους δίνει αγάπη, ηρεμία και τους τονώνει την αυτοεκτίμηση. Συχνά είναι η πιο αποτελεσματική θεραπεία για αυτούς.

5. Διαταραχές ομιλίας

Οι άνθρωποι που έχουν προβλήματα ομιλίας  δυσκολεύονται στις σχέσεις τους με τους άλλους και συχνά ζουν απομονωμένοι έχοντας χαμηλή αυτοεκτίμηση. Ένας σκύλος δίπλα τους κάνει και εδώ θαύματα. Τους βοηθάει ψυχολογικά και τους δίνει θάρρος να βγουν έξω στην κοινωνία και να ζήσουν φυσιολογικά με τους υπόλοιπους.

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για τους σκύλους θεραπείας και το πόσο μπορούν να μας βοηθήσουν επισκεφτείτε τη σελίδα της SAPT HELLAS. Οι εθελοντές της μαζί με τους τετράποδους… θεραπευτές κάνουν από το 2005 χρόνια σπουδαίο έργο, http://sapt.gr/

 

 

SHARE
MORE ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΟ

TOP LINE

Eιδικό κάθισμα βοηθάει ένα σκυλάκο με σπάνια πάθηση να φάει το φαγητό του
Γιατί η γάτα μας τρώει χόρτα;
Αυτό είναι το μεγαλύτερο καταφύγιο γάτων στον κόσμο που δεν γίνονται ευθανασίες σε ζώα που δεν υιοθετούνται
Τα πιο δημοφιλή ονόματα γάτας
Οι γατόφιλοι παίρνουν το αίμα τους πίσω με μια έρευνα που λέει ότι οι γάτες είναι το ίδιο έξυπνες με τους σκύλους
Δείτε τα απίστευτα κλιματιζόμενα σπίτια σκύλων έξω από εστιατόρια και καφέ
Θέλεις σκυλάκι τσέπης; Δες γιατί δεν πρέπει να πάρεις
9 πράγματα που ίσως δεν γνωρίζετε για τους σκύλους-στρατιώτες
4 πράγματα που λένε για τα ζώα των κυνοκομείων που δεν είναι αλήθεια
Φιλοζωικό Σωματείο Νίκαιας – Κερατσινίου: Ημέρα Υιοθεσίας και κοπή πίτας
Γάτες και ύπνος: Μερικές ενδιαφέρουσες πληροφορίες
Αμοιβή 2000 ευρώ σε όποιον κατανομάσει αυτόν που έκοψε με ψαλίδι τα πόδια και τα αυτιά ενός κουταβιού στην Ξάνθη