petpet.newsRead ThisH. I. S. S. τεστ: Αναγνωρίζοντας τα προβλήματα συμπεριφοράς της γάτας μας

Cat Behavior

H. I. S. S. τεστ: Αναγνωρίζοντας τα προβλήματα συμπεριφοράς της γάτας μας

Τι είναι και πώς μπορεί να μας βοηθήσει

Το να κατανοήσουμε μια συμπεριφορά της γάτας μας και να βρούμε το λόγο που την έχει δεν είναι κάτι απλό. Γιατί, όπως συμβαίνει και στους ανθρώπους, έτσι και στα ζώα, η κάθε περίπτωση είναι διαφορετική. Οι λόγοι που την κάνουν να φερθεί με τον έναν ή τον άλλον τρόπο διαφέρουν και δεν είναι ίδιοι σε όλες τις γατούλες. Συχνά μάλιστα είναι ένας συνδυασμός από διάφορους παράγοντες που οδηγούν το ζώο στο να φερθεί με τον έναν ή τον άλλον τρόπο.

Οι κτηνίατροι και οι ειδικοί στη συμπεριφορά των ζώων, για να κατανοήσουν καλύτερα μια συγκεκριμένη συμπεριφορά, χρησιμοποιούν το τεστ H.I.S.S που είναι τα αρχικά των λέξεων Health, Instict, Stress, Symptom, Signs & Solution.  Υγεία, Ένστικτα και Στρες είναι τα βασικά στοιχεία που κρύβονται πίσω από μια γατίσια συμπεριφορά. Ας δούμε όμως τι ακριβώς σημαίνουν:

H= Health (Υγεία)

Η υγεία ενός ζώου και η συμπεριφορά του πάνε πακέτο τις περισσότερες φορές, καθώς η μία εξαρτάται από την άλλη. Κάθε φορά που η συμπεριφορά της γάτας μας αλλάζει ξαφνικά, το πρώτο πράγμα που πρέπει να δούμε είναι η υγεία της.

Ας πάρουμε το θέμα με την τουαλέτα της. Αν η γατούλα μας δεν είναι πια τόσο καθαρή, αν χρειάζεται να ουρεί περισσότερο από παλιά, αν βρίσκουμε ακαθαρσίες εκτός λεκάνης, τότε θα πρέπει να αναζητήσουμε τη βοήθεια ενός κτηνίατρου. Είναι πιθανό η αλλαγή αυτή να οφείλεται σε κάποια νόσο του ουροποιητικού, όπως κυστίτιδα. Ή να κρύβεται διαβήτης ή νεφρική ανεπάρκεια. Τα αρθριτικά επίσης μπορεί να εμποδίζουν το ζώο μας στο να ανέβει στη λεκάνη του, με αποτέλεσμα να κάνει την ανάγκη του εκτός. Αν το πρόβλημα υγείας αντιμετωπιστεί έγκαιρα και λυθεί, το ζώο θα επανέρθει στη φυσιολογική του συμπεριφορά.

I= Instict (Ένστικτο)

Τα ένστικτα βοηθούν τα ζώα στο να επιβιώσουν και τα ωθούν στο να συμπεριφερθούν ανάλογα. Αν σας παραξενέψει μια συμπεριφορά της γάτας σας, μη βιαστείτε να σκεφτείτε ότι είναι λόγω κακού χαρακτήρα της ή λόγω κακής και ελλιπούς εκπαίδευσης.

Για παράδειγμα, το να ξύνουν οι γάτες τα νύχια τους παντού, δεν έχει να κάνει με τον ενδεχομένως κακό χαρακτήρα τους, όπως πολλοί σκεφτόμαστε. Είναι μια κίνηση που τις βοηθάει στο να λιμάρουν τα νύχια τους, κάτι που έχουν ανάγκη να κάνουν. Επίσης με αυτή την κίνηση μαρκάρουν το χώρο τους. Είναι δηλαδή κάτι εντελώς φυσιολογικό.

Ένα άλλο πάλι που νευριάζει πολλούς που έχουν γάτες είναι το ότι συχνά ανεβαίνουν ψηλά, σε καναπέδες, ψυγεία και καλοριφέρ ή βρίσκουν τα πιο περίεργα μέρη για να ησυχάσουν, όπως ντουλάπες, αποθήκες, ακόμα και τον ανοιχτό κάδο του πλυντηρίου μας. Και αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό καθώς υπαγορεύεται από τα ένστικτά τους.

Οι γάτες στη φύση, για να μπορέσουν να επιβιώσουν, θα πρέπει να βρίσκονται σε ψηλά μέρη καθώς από τη μία πρέπει να προστατευτούν από άλλα ζώα αρπακτικά, όπως κογιότ, και από την άλλη για να εντοπίσουν τη δική τους λεία. Πριν λοιπόν τη μαλώσετε και πείτε ότι δεν έχει καλό χαρακτήρα ή ότι είναι ανυπάκουη, σκεφτείτε ότι κάνει ό,τι της προστάζει η φύση. Τίποτα άλλο.

S= Stress (Στρες)  

Όπως συμβαίνει και με τους ανθρώπους, έτσι και με τις γάτες, κάποιες συμπεριφορές υπαγορεύονται από το άγχος που πιθανόν να έχουν. Σκεφτείτε τι κάνετε και εσείς όταν είστε νευρικοί. Μήπως τρώτε τα νύχια σας; Μήπως παίζετε με τα μαλλιά σας;

Μια γάτα που καθαρίζεται περισσότερο και συνέχεια μπορεί να είναι στρεσαρισμένη. Αυτό μπορεί να συμβεί όταν στο σπίτι ζουν και άλλα ζώα. Το γλείψιμο τη βοηθάει έτσι στο να χαλαρώσει και να ηρεμήσει.

Μια επίσης στρεσαρισμένη γατούλα μπορεί να ουρήσει σε διάφορα σημεία του σπιτιού. Αν, για παράδειγμα, φέρετε δεύτερη γάτα στο σπίτι, η δική σας πιθανόν να αγχωθεί και να αντιδράσει κατά αυτόν τον τρόπο.

Οι γάτες που έχουν στρες ή φοβούνται από κάτι μπορεί να ουρήσουν εκτός αμμολεκάνης, στα πιο περίεργα μέρη του σπιτιού. Από στρες επίσης, όπως αναφέραμε πιο πάνω, μπορεί να ξύνουν και τα νύχια τους στους καναπέδες και τις καρέκλες.

S= Symptoms, Signs & Solutions (Συμπτώματα, σημάδια και λύσεις)  

Οι άνθρωποι μιλούν για τα συμπτώματά τους και διευκολύνουν τον γιατρό να βρει το πρόβλημά τους. Τα ζώα δυστυχώς δεν μπορούν να το κάνουν. Θα πρέπει εμείς να δούμε τα σημάδια και να προσπαθήσουμε να εξηγήσουμε τη συμπεριφορά τους. Να δούμε πόσο καιρό εμφανίζουν τη συμπεριφορά αυτή, πόσο έντονη είναι και τα σχετικά. Και να απευθυνθούμε στον ειδικό, που δεν είναι άλλος από τον κτηνίατρο. Μόνο όταν καταγραφούν τα σημάδια, μπορούν να ερμηνευτούν από το γιατρό και στη συνέχεια να αντιμετωπιστούν κατάλληλα.

Τέλος, θα πρέπει να έχουν υπόψη μας ότι συχνά μια συμπεριφορά δεν είναι αποτέλεσμα μόνο ενός παράγοντα αλλά συνδυασμός των πιο πάνω παραγόντων.

SHARE

Περισσότερα

MORE READ THIS