7 πράγματα που αξίζει να μάθετε για το φοβερό κόκκινο Θιβετιανό Μαστίφ, από τις αρχαιότερες φυλές στον κόσμο

από Μυρτώ Τζώρτζου

Mία από τις αρχαιότερες φυλές σκύλων στον πλανήτη είναι το Θιβετιανό Μαστίφ (Tibetan mastiff) ή αλλιώς “μαντρόσκυλο του Θιβέτ”, το οποίο κατάγεται από τα βουνά των Ιμαλαϊων και την Κεντρική Ασία. Πολλοί κτηνοτρόφοι Μαστίφ του Θιβέτ και πολλοί ιδιοκτήτες ισχυρίζονται ότι ο Μάρκο Πόλο αντιμετώπισε τα μεγάλα σκυλιά του Θιβέτ στα ταξίδια του και τα περιγράφει «ψηλά όσο ένα γαϊδουράκι με μια φωνή τόσο ισχυρή όσο αυτή ενός λιονταριού». Τι όμως πρέπει να ξέρουμε για αυτό τον ιδιαίτερο κα μοναδικό σκύλο;

  1. Είναι το πιο ακριβό σκυλί στον κόσμο

Υπάρχουν πολλά σκυλιά από κάποιες ράτσες που είναι σπάνια και μπορεί να κοστίσουν πολλά χρήματα, συχνά 2 με 3 φορές πιο πάνω από τα κανονικά, όμως το κόκκινο θιβετιανό μαστίφ είναι το πιο ακριβό από όλα. Το 2012 ο 56χρονος Κινέζος από το Κινγκντάο, Ζανγκ Γκενγκιούν, έδωσε 1,5 εκατομμύρια δολάρια για να αγοράσει έναν τέτοιο σκύλο. Το όνομά του ήταν Red Lion (Κόκκινο Λιοντάρι) επειδή, όπως πίστευαν, είχε αίμα λιονταριού μέσα του. Πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσό που έχει δοθεί ποτέ για την αγορά σκύλου.

   2. Είναι το πιο δυνατό σκυλί του κόσμου

Το σκυλί αυτό είναι πάρα πολύ δυνατό και λέγεται ότι μπορεί να σκοτώσει ακόμη και τίγρη. Το ύψος του κυμαίνεται από 61 μέχρι 72 εκ. και το βάρος του από 64 μέχρι 82 κιλά. Το τρίχωμά του είναι μακρύ, παχύ και διπλού στρώματος. Το χρώμα της γούνας του μπορεί να είναι μαύρο, σοκολατί, γκρι και διάφορες αποχρώσεις του χρυσού.

 3. Αποτελεί status symbol 

Τα τελευταία χρόνια το θιβετιανό μαστίφ έχει γίνει σύμβολο πλούτου για τους εύπορους Κινέζους. Ο λόγος είναι το χρώμα του, το κόκκινο, που θεωρείται τυχερό χρώμα που φέρνει υγεία και πλούτο. Τα τεράστια αυτά ζώα, που μοιάζουν με μικρά λιοντάρια, είναι ιδιαιτέρως δημοφιλή ανάμεσα στους ευκατάστατους επιχειρηματίες της Κίνας όπως επίσης και στους κυβερνητικούς αξιωματούχους, που δέχονταν από παλιά τους σκύλους συνήθως ως δώρο.

4. Είναι από τα πιο έξυπνα σκυλιά

Πρόκειται για πανέξυπνο σκύλο, δύσκολο στην εκπαίδευση, που θα πρέπει να πέσει στα χέρια έμπειρων ανθρώπων. Πρέπει απαραίτητα να κοινωνικοποιηθεί και να εκπαιδευτεί από νωρίς, αλλιώς μπορεί να γίνει  επιθετικό, επιφυλακτικό και πεισματάρικο ή αυταρχικό.

 5. Υπήρξε κατοικίδιο βασιλιάδων 

Τα σκυλιά αυτά υπήρξαν ιδιαίτερα δημοφιλή στους βασιλιάδες και τις βασίλισσες, μεταξύ αυτών η βασίλισσα Βικτορία, ο Ghengis Khan, ο βασιλιάς George ο τέταρτος και άλλοι. Ο Ghengis Khan πήρε μαζί του 30,000 θιβετιανά μαστίφ στο δρόμο για την κατάκτηση της δυτικής Ευρώπης.

6. Μαδάει μια φορά το χρόνο

Βασικά υπάρχει μια πτώση τριχώματος στα τέλη του χειμώνα ή νωρίς την άνοιξη και μερικές φορές στα τέλη του καλοκαιριού ή το πρώιμο φθινόπωρο. Λέγεται ότι η στείρωση του σκύλου μπορεί να επηρεάσει το τρίχωμα στην υφή και την πυκνότητα. Χρειάζεται χτένισμα δύο φορές την εβδομάδα, ενώ τους μήνες της έντονης τριχόπτωσης χρειάζεται κάθε μέρα. Επίσης δεν έχει τη χαρακτηριστική οσμή που έχουν άλλοι σκύλοι.

 7. Οι Θιβετιανοί θεωρούν ότι τα σκυλιά αυτά είναι μετενσάρκωση ανθρώπων

Υπάρχει η πίστη ότι τα σκυλιά αυτά είναι μετενσάρκωση μοναχών και καλογριών που δεν άξιζε να είναι στο βασίλειο των νεκρών ανθρώπων και επέστρεψαν στη ζωή ως σκύλοι.

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο