petpet.newsΔΙΑΒΑΣΕ ΤΟΑναγνωρίζουν οι γάτες πρόσωπα;

Επιστήμη

Αναγνωρίζουν οι γάτες πρόσωπα;

Τι λένε οι έρευνες

Σίγουρα θα έχετε αναρωτηθεί αν η αγαπημένη σας γατούλα όταν σας κοιτάει, αναγνωρίζει το πρόσωπό σας. Αυτό είναι κάτι που όλους εμάς που έχουμε γάτες μας προβληματίζει κατά καιρούς. Και για να πούμε την αλήθεια θέλουμε τόσο να ισχύει που καταλήγουμε να το θεωρούμε απολύτως δεδομένο και δεν δεχόμαστε δεύτερη κουβέντα. Δυστυχώς θα σας…θα μας το χαλάσω. Γιατί τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι.

Οι γάτες είναι περίεργα και μυστήρια πλάσματα. Το τι ακριβώς αναγνωρίζουν δεν μπορούν να το πουν με σιγουριά οι επιστήμονες. Το ότι αναγνωρίζουν τους ανθρώπους τους είναι γεγονός, όχι όμως όπως εμείς νομίζουμε. Τα απίστευτα αυτά πλάσματα έχουν πολύ καλή όραση. Ως γνωστόν καλύτερη και από τους σκύλους. Ιστορικά σε αντίθεση με τους σκύλους, οι γάτες δεν εξημερώθηκαν για να υπηρετούν και να εκτελούν τις εντολές του ανθρώπου. Φαίνεται δηλαδή να λαμβάνουν δικές τους πρωτοβουλίες ως προς τη διάδραση ανθρώπου-γάτας.

Οι σκύλοι, επισημαίνουν οι ειδικοί, εκτρέφονται εδώ και χιλιάδες χρόνια από τον άνθρωπο προκειμένου να υπακούνε σε εντολές. Οι γάτες από την πλευρά τους, όπως όλα δείχνουν, δεν χρειάστηκε ποτέ να μπουν στη συγκεκριμένη διαδικασία καθώς με την πάροδο των ετών «εξημερώθηκαν από μόνες τους». Και έτσι δεν είναι, όπως τα σκυλιά, εξαρτημένες από τις εκφράσεις του προσώπου μας.

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν να μας καταλάβουν. Μπορούν και πολύ καλά μάλιστα. Σύμφωνα με μια έρευνα που έγινε στο πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια των Ηνωμένων Πολιτειών και στο πανεπιστήμιο του Τέξας τα πρόσωπά μας φαίνονται πάνω κάτω ίδια στις γάτες. Στις γάτες που πήραν μέρος στην έρευνα έδειξαν φωτογραφίες από τους ιδιοκτήτες τους. Μόνο το 54% από αυτές έδειξε ότι τους αναγνωρίζει. Το εντυπωσιακό όμως αυτής της έρευνας ήταν άλλο: Σχεδόν όλες , σε ποσοστό 91%, έδειξαν να αναγνωρίζουν στις φωτογραφίες άλλες γάτες.

Τελικά μας αναγνωρίζουν οι γάτες μας; 

Οι γάτες βασίζονται περισσότερο σε άλλες αισθήσεις παρά στην όραση. Στην όσφρηση, για παράδειγμα, και στην ακοή. Και μπορεί η όσφρησή τους να μην είναι τόσο καλή όσο και του σκύλου, όμως είναι καλύτερη από τη δική μας. Σε αυτές λοιπόν τις δυο αισθήσεις βασίζονται περισσότερο για να μας αναγνωρίσουν. Η μυρωδιά μας είναι μοναδική για τη γάτα μας και αυτό είναι βασικό. Το ίδιο ισχύει και για τη χροιά της φωνής μας. Τέλος μεγάλη σημασία δίνουν στις καθημερινές μας συνήθειες. Θα έχετε καταλάβει, για παράδειγμα, πόσο καλά γνωρίζει η γάτα σας ποιος την ταϊζει κάθε βράδυ αλλά και πότε ακριβώς συμβαίνει αυτό.

Συμπέρασμα

Οι επιστήμονες έχουν πολύ δρόμο ακόμα μπροστά τους στο να κατανοήσουν τις γάτες, οι οποίες μπορεί να μην αναγνωρίζουν εντελώς τα πρόσωπά μας, όμως εμάς μας αναγνωρίζουν. Και παρά το ότι είναι συχνά κακοδιάθετες, βλέπουμε πόσο ενθουσιάζονται όταν μπαίνουμε στο σπίτι.

SHARE
MORE ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΟ

TOP LINE

Ψάχνουν να βρουν αυτόν που σκότωσε με φόλα τον σκυλάκο Ρεξ, που ήταν η μασκότ στο Μαντούδι Ευβοίας
Πέταξαν στο καταφύγιο του “Save a Greek Stray” μια ηλικιωμένη τυφλή και κουφή σκυλίτσα
Ένα πρώην κακοποιημένο παιδάκι υιοθετεί γέρικα ζώα από καταφύγια που δεν τα θέλει κανείς
Το πιο ωραίο δώρο για τα 65α γενέθλιά του
Κατοικίδια και αεροπλάνο: Τι πρέπει να γνωρίζετε πριν ταξιδέψετε
Γυναίκα υιοθετεί σκυλάκια που σώζονται από αγορές σκυλίσιου κρέατος στην Κίνα
Τον παράτησαν σε δάσος στην Ηλιούπολη μαζί με όλα του τα πράγματα. Αν δεν βρεθεί κάποια λύση, θα μείνει στο δρόμο.
Ομάδα Απεγκλωβισμού Ζώων: Διέσωσαν γατούλη από φρεάτιο που είχε σφηνώσει στο λαιμό του ένα πλαστικό
Αστείες και αυθόρμητες εικόνες από την καθημερινή ζωή της Γαλλίας το 1950
Στο καμαρίνι του με το μικρό Ράγκναρ
Πώς υπολογίζουμε την ηλικία της γάτας
Ξέρετε γιατί στους σκύλους αρέσει να κρύβονται κάτω από τα κρεβάτια;